Er is geschreven journalistiek (dit artikel) en er is getekende journalistiek: het stripverhaal bij dit artikel. Dat stripverhaal is gemaakt door Eva Hilhorst, die dit weekend, 1 en 2 juni, tijdens de Stripdagen Haarlem curator van de Newsroom Graphic Journalism is. Twee volle dagen zitten in die redactiezaal tekenaars als Guido van Hengel, Babette Wagenvoort, Menah Wellen, Floor de Goede, Jeroen de Leijer en Maaike Hartjes (en nog veel meer). Uit het programma: „Vertel ons wie jij de vrijheid gunt en wij maken er een tekening of strip van. Wie komt er bij je op? Wie gun jij de vrijheid? Zijn het de Gazanen? Zijn het de vrouwen in Iran? Zijn het de roofvogels in Artis, die je in de lucht zou willen zien cirkelen? Schrijf het op een kaartje en de tekenaar gaat ermee aan de slag.”
Het thema ‘vrijheid’ lag voor de hand – de newsroom is in de voormalige koepelgevangenis – maar de vorm is bijzonder: je ziet de tekeningen ontstaan en gaat beter begrijpen wat dat is, graphic journalism. Of: je gaat er voor het eerst kennis mee maken. Want erg bekend is deze vorm van journalistiek niet, NRC bijvoorbeeld maakt er zelden gebruik van.
Lees ook
Wat de bomen in Ter Apel ons vertellen
Eva Hilhorst (1970) is oprichter en hoofdredacteur van Drawing the Times, een internationaal platform voor graphic journalists. Zelf maakte ze kennis met journalistieke stripverhalen toen ze in 2007 met haar gezin verhuisde naar Brussel (in 2013 kwamen ze terug).
Eigenlijk, vertelt ze, had ze documentairefotograaf willen worden, haar afstudeerrichting aan de kunstacademie. „Maar ik merkte dat het me niet lukte de foto’s te maken die ik wilde, ik was vaak te laat voor precies het goede moment. Wat ook gebeurde: dat ik mijn camera niet zomaar op mensen durfde te richten. Toen dacht ik: als ik ga tekenen, kan ik de beelden maken die mij voor ogen staan. En dan hoef ik ook geen mensen lastig te vallen. Ik ben toen met Wauter Mannaert getekende reportages gaan maken voor Brussel Deze Week, een gratis krant. Dat was het begin van een journalistieke manier van tekenen.”
Wat bedoel je met een journalistieke manier?
„Dat ik verhalen maak die gaan over de werkelijkheid. Verhalen met een sociaal-maatschappelijke inslag, waarin je laat zien wat er gebeurt. Bijvoorbeeld tijdens een congres. Of bij een demonstratie. Maar het is niet zoals geschreven journalistiek, waarin alles heel feitelijk op een rij wordt gezet. Graphic journalism is meer documentaire-achtig: je laat dingen zien vanuit jouw perspectief.”
Je laat zien wat jij vindt?
„Ik vertaal een gebeurtenis naar een beeldverhaal, dus is het een verhaal vanuit mijn perspectief. Ik probeer er geen waardeoordeel in te stoppen, ik wil niet zeggen: dit is goed, dat is slecht. Maar je laat natuurlijk al zien wat je vindt doordat je een bepaald onderwerp kiest. Net als schrijvende journalisten, denk ik.”
Als ik hier niet had gezeten, was dit verhaal er niet geweest. Dus ja.
„En ik probeer me aan de feiten te houden, ik verzin geen dingen die er niet zijn. Je kunt wel dingen benadrukken, een gezichtsuitdrukking wat meer overdreven neerzetten bijvoorbeeld. Maar een schrijvende journalist zet net zo goed accenten. En je kunt met tekstballonnetjes letterlijk weergeven wat iemand zei. Dus aan de ene kant is het meer interpretatie, aan de andere kant is het heel letterlijk.”
Je spreekt nu wel mensen aan?
„Er zijn twee manieren van tekenen: naar waarneming en uit herinnering. Als je tekent naar waarneming, en je wilt iemand portretteren, dan kun je stiekem achter een muurtje gaan staan tekenen. Maar je doet het als journalist, dus is het toch wel logisch dat je met iemand in gesprek gaat. Het is soms wat ongemakkelijk om zo’n gesprek te beginnen, maar mijn ervaring is: mensen vinden deze manier van praten juist prettig. Ik ben niet alleen aan het vragen, maar ook zelf aan het werk – het is een soort uitwisseling. Je kunt ook stiltes laten vallen, want je zit toch te tekenen.”
En de actualiteit?
„Om geld te verdienen doe ik ook aan graphic recording. Dan maak je een getekend verslag van een bijeenkomst. Dat zou ik bijvoorbeeld heel mooi vinden bij partijcongressen. Zoals van de VVD, afgelopen weekend. Zo’n ter plaatse getekend verslag kan ook prima in de krant.”
Waarom gebeurt dat niet, denk je?
„Omdat kranten het niet kennen? Of denken dat het niet realistisch genoeg is?”
Of ze denken: we hebben al cartoons.
„Maar dat is altijd commentaar. En het is juist interessant om een verhaal te tekenen waar mensen zich in kunnen inleven. Empathie opwekken vind ik boeiender dan cynisch of grappig zijn.”
Lees ook
Dit zijn de strips die je gelezen moet hebben voor de Stripdagen Haarlem
Wie is het publiek van Drawing the Times?
„Ja, dat is interessant. Je denkt: dat vindt iedereen leuk. Drawing the Times heeft ook in nrc.next gestaan toen het werd gelanceerd. Dan hoop je: dat gaat helpen, nu gaat het rollen. Maar je blijft toch in de niche van de mensen in de stripwereld. En in de academische wereld, gek genoeg. Ik krijg soms mailtjes waarin staat: ‘Ik zag dat je dat verhaal van de site hebt gehaald, maar ik gebruik het veel in mijn colleges’. Die mailtjes komen vaak uit de VS.”
Wat verwacht je van de stripdagen?
„Ik hoop dat veel mensen gaan meedoen, dus dat ze een verzoek indienen voor een getekend verhaal. En dat we een groter bereik krijgen, dat graphic journalism echt gezien wordt.”