Wat het eten vandaag kost? Dat vraagt iedere Ethiopiër zich nu af

Wie nu in Addis Abeba in een restaurant gaat eten, krijgt de kaart zonder prijzen. Althans, ze zijn allemaal doorgestreept.

Wat de prijzen vandaag zullen zijn, vraagt iedere bewoner van de Ethiopische hoofdstad zich voor heel veel producten af, sinds de regering vorige maand de birr liet zweven. Voor het eerst sinds een halve eeuw bepaalt niet de overheid de waarde van de munt, maar de vrije markt.

Dat leidde direct tot hogere prijzen voor vrijwel alle producten. „Ethiopië stond op de rand van faillissement. Dit was de enige uitweg”, zegt een economisch expert die anoniem wil blijven.

De liberale hervormingen die de regering doorvoert, zijn revolutionair voor een economie waarin de staat altijd een belangrijke sturende rol had. Loslaten van de vaste wisselkoers kostte de birr onmiddellijk 30 procent van zijn waarde. In ruil voor deze stap ontvangt Ethiopië steun van IMF en Wereldbank ter waarde van uiteindelijk 10,7 miljard dollar, aldus de centrale bank van het land. Dat is inclusief schuldverlichting.

„Het neoliberale model is een doodlopende weg”, had Meles Zenawi, de premier van Ethiopië van 1991 tot 2012, nog gezegd. Het door de staat beheerste financiële systeem moest Ethiopische staatsbedrijven beschermen tegen buitenlandse concurrentie. De nieuwe machthebbers onder de premier Abiy Ahmed denken daar heel anders over. Volgens Mamo Mihretu, gouverneur van de centrale bank, zijn de hervormingen „een transformerend moment in de economische reis van Ethiopië”.

Traditioneel grote invloed staat

Ethiopië vormde tot nog toe een uitzondering in Afrika. Banken, telefoonsector, luchtvaartmaatschappij en hotelketens, van het eeuwenoude keizerrijk tot de marxistische regimes: de staat had het leeuwendeel van de aandelen in handen. Terwijl de rest van Afrika al sinds begin jaren negentig het geldverkeer had geliberaliseerd, moest een bezoeker aan Addis Abeba al zijn buitenlandse valuta opgeven. De regering hield de birr ten behoeve van de bevolking kunstmatig hoog, zodat de kosten van levensonderhoud laag bleven. Benzine kostte soms minder dan de regering er in het Midden-Oosten voor betaalde.

Zo hield de overheid de bevolking rustig. Wel moest ze voortdurend haar reserves aan harde valuta aanspreken, en eind vorige maand bleken die nog slechts genoeg voor twee weken import. „Het was een kunstmatig systeem dat ver van de werkelijkheid afstond”, oordeelt de economische expert.

Terwijl politiek belangrijke staatsbedrijven de schaarse harde valuta opslokten, ontstond een drukke zwarte markt. Daarop moest in juni voor een dollar twee keer zoveel betaald worden in birrs als de officiële koers voorschreef. Nu de banken na de liberalisering zelf hun koers mogen bepalen, zijn de koersen op de beide markten dicht bij elkaar gekomen.

Militaire conflicten

Het nieuwe valutaregime is onderdeel van een reeks hervormingen. Zo zijn importbeperkingen op 38 productcategorieën afgeschaft, en is de eis geschrapt dat exporteurs en commerciële banken buitenlandse valuta bij de centrale bank inleveren. Buitenlandse investeerders moesten voorheen 60 procent van hun verdiende dollars inruilen voor birrs tegen de officiële koers.

Op de economische hervormingen was al langer aangedrongen, maar militaire conflicten in de deelstaten Tigray, Amhara en Oromia leidden de afgelopen twee jaar tot vertraging. Door die oorlogen – waarbij peperdure, met dollars betaalde drones worden ingezet – zijn de voorheen hoge groeicijfers teruggelopen, net als de interesse van potentiële buitenlandse investeerders voor een markt met ruim honderd miljoen Ethiopiërs. Maar toen de regering vorig jaar obligatiehouders niet meer kon betalen en andere schuldeisers aandrongen op IMF-interventie, moest ze de deuren wel opengooien.

Veel Afrikaanse landen moeten de broekriem aanhalen in de nasleep van de coronapandemie en door de prijsstijgingen van graan en kunstmest die gevolg zijn van de oorlog in Oekraïne. Kenia en Nigeria pasten een shocktherapie toe door devaluatie van hun munten, staken van subsidies en forse verhogingen van belastingen. Dat leidde tot sociale onrust.

Ook Ethiopië staat nog wat te wachten. In overleg met het IMF schaft de overheid er de subsidies op brandstof en andere goederen stapsgewijs af. In verschillende steden zijn de afgelopen dagen al winkeliers opgepakt die daarvan misbruik maakten.