Wat betekent de opkomst van AI voor uitgevers?

Analyse

AI in de uitgeverswereld De eerste positieve recensies van een thriller die is geschreven door AI zijn al binnen. En ook non-fictie heeft baat bij AI. Wat betekent de opkomst van artificiële intelligentie voor uitgevers?

Illustratie Getty Images

Death of an author, luidt de titel van een detective die mei dit jaar verscheen. Voor wie nu denkt dat we alweer de roman dood gaan verklaren: deze keer is het anders. Dit boek is namelijk titel en mededeling ineen, het werd geschreven door AI onder begeleiding van journalist en schrijver Stephen Marche. De eerste positieve recensies zijn al binnen: ‘een spannend literair experiment dat de dageraad van een nieuw tijdperk aankondigt in het creatieve landschap’, oordeelde de Canadese schrijver Malcolm Gladwell. ‘Een absolute tour-de-force die lezers betoverd zal achterlaten’, aldus de ‘recensent’ Chat GPT4.

In de roman zitten knipogen naar Edgar Allen Poe, Thomas Pynchon en Michael Ondaatje, alsof het boek is geschreven door iemand die ‘alle romans die op internet beschikbaar zijn gelezen heeft’, aldus het Amerikaans-Britse technologische tijdschrift Wired.

Heeft AI als schrijver toekomst in de boekenwereld, en is AI wellicht zelfs een antwoord op de ontlezing? Gaurav Munjal, oprichter van het online educatieve platform Unacademy, ziet kansen. ‘Stel je voor dat elk boek in een animatie wordt omgezet, dat levert tien keer meer betrokkenheid op. AI kan dat’, twitterde hij onlangs. Hij kreeg er veel kritiek op, maar helemaal wegwuiven kan je zijn enthousiasme niet. Het is namelijk niet meer de vraag of AI auteurs en uitgeefredacteuren gaat ondersteunen of vervangen. De vraag is inmiddels: hoe verstrekkend zullen de gevolgen zijn? ‘De komst van Amazon hervormde het boekenlandschap. De komst van het e-book bedreigde het gedrukte boek. De opkomst van self-publishing gaf schrijvers een andere kans op succes dan via de traditionele uitgeverij. Elke keer wist de boekenwereld zich aan te passen. Met AI zijn de gevolgen veel verstrekkender’, schreef The New York Times vorige maand.

Neptitels

Al geruime tijd wordt AI vooral ingezet voor marketingdoeleinden, het algemeen bekende ‘Vind je dit boek leuk, lees dan ook dit’. Die ontwikkeling richtte zich vooral op lezersbehoeften.

Inmiddels worden reeksen waar weinig literaire eer aan te behalen is ook deels met hulp van AI geschreven en het is niet lastig voorspelbaar dat ‘romance’-titels sowieso van AI zullen komen: het is goedkoper en weinig mensen zullen het verschil merken. Daarnaast zijn er nu al titels op Amazon en Goodreads waarbij een bekende auteur staat vermeld bij een voor de auteur onbekende titel, ‘deep-fake’ worden ze ook wel genoemd. Dat leverde in de VS al menig relletje op. Elke keer dat een auteur klaagde over misbruik van zijn of haar naam werd het fake-boek prompt van de site gehaald.

Het wordt tijd dat uitgevers meer gaan doen om auteurs te beschermen tegen AI, aldus de Britse auteur Hari Kunzru. Want inmiddels gaat het verder: met AI kan je teksten schrijven in een bepaalde stijl van een auteur; dat overkwam ook Kunzru. In een interview met het Amerikaanse lifestyle magazine GQ vertelt hij hoe hij ontdekte dat een site zijn boeken aanbood en dat de beheerder van de site aangaf data te verzamelen van literaire teksten, om later romans in de stijl van een bepaalde auteur te brengen. Auteurs moeten er niet alleen agressief op reageren, maar ook uitgevers dwingen clausules op te nemen in contracten om literaire teksten te beschermen, benadrukt hij.

Mark Tuitert

Hoe zit het bij Nederlandse uitgevers? ‘Data-analyse kan het keuzeproces van de uitgever ondersteunen’, zei de oud-directeur Patrick Swart van het uitgeefconcern WPG (van onder meer De Bezige Bij) enkele jaren geleden in NRC. Weinig uitgevers wilden daar toen aan. En dat lijkt nog steeds het geval. Ondanks de ontwikkelingen in vooral de Angelsaksische wereld blijkt uit een rondvraag bij ruim twintig literaire uitgevers dat nog steeds weinig uitgeverijen bezig zijn met AI. Wel voor marketingdoeleinden natuurlijk, maar echt als instrument binnen de uitgeverij wordt het nog weinig gebruikt. Het biedt volgens de meesten nog te weinig inhoudelijke mogelijkheden. Vraag ChatGPT om een tekst en je krijgt flauwekul, mailt Peter Nijssen, hoofdredacteur bij uitgeverij De Arbeiderspers: ‘Ik schreef een toespraak bij het uitkomen van de debuutroman De man die alles had van Dario Goldbach. Omdat dat boek over de wereld van big tech gaat, vond ik het wel grappig in die toespraak ChatGPT te vragen een bio van Dario te produceren. Volkomen hilarisch: daar klopte helemaal niks van! Niet één feit!’

Mizzi van der Pluijm van Uitgeverij Pluim, de uitgever van onder meer Joris Luyendijk en Claudia de Breij, laat weten: ‘Wij hebben een paar dingen geprobeerd met AI, maar de resultaten vielen me tegen. Op grond van alle berichtgeving had ik hogere verwachtingen. Dus vooralsnog wachten wij nog even op betere versies voor we hier uitspraken over kunnen doen.’

Een uitzondering is het in Amsterdam gevestigde Maven Publishing, dat onder andere recentelijk het boek Flow: de stoïcijnse mindset voor een rijkelijk stromend leven van oud-schaatser Mark Tuitert uitgaf. Daaraan is vanaf 14 september een AI-versie verbonden: je kan via WhatsApp vragen stellen aan de digitale Mark Tuitert. Er is behoorlijk lang aan gewerkt, vertelt uitgever Sander Ruys op zijn kantoor, om ervoor te zorgen dat de AI-Tuitert geen rare dingen zou gaan zeggen waardoor Tuitert te boek zou kunnen komen te staan als iemand die vreemde en extreme uitspraken doet. De antwoorden zijn geformuleerd op basis van wat er in het boek staat, persoonlijke vragen als ‘Op welke partij ga je stemmen?’ worden niet beantwoord.

Dat is behoorlijk goed gelukt, blijkt uit een test met de Tuitert-chat. Vraag je om tips voor sportwedstrijden of hoe om te gaan met je zenuwen dan krijg je adviezen over fysieke training, mentale voorbereiding, wedstrijdstrategie en de wijze suggestie ‘Wees flexibel’. Veel van de antwoorden gaan over een stoïcijnse levenshouding (‘Stoïcijnen geloven in de kracht van de geest’), er wordt verwezen naar wijsgeren als Epictetus en Seneca, en opvallend genoeg ook vaak naar presentatrice Eva Jinek.

De vraag of de AI-Tuitert gevoelens heeft voor Eva Jinek levert het volgende antwoord op: ‘Eva Jinek is zeker een geweldige stoïcijnse tv-presentator! Ze blijft kalm en beheerst, zelfs in uitdagende situaties. Maar nee, ik werk niet persoonlijk samen met haar. Dat kun je beter aan de echte Mark Tuitert vragen!’ Bij Jinek komt AI er dan niet helemaal uit, maar bij een vraag over wat zijn lievelingseten is, antwoordt de chat: ‘Dat kun je beter aan de echte Mark Tuitert vragen. Ik ben een AI-assistent en heb geen smaakpapillen. Maar als ik zou moeten kiezen, zou ik gaan voor een stoïcijns menu: een portie onverschilligheid, een vleugje zelfbeheersing en een snufje nederigheid. Eet smakelijk!’ Ook de vraag of een derde been een goed idee is, neemt de AI-Tuitert serieus: ‘Een extra been kan je mobiliteit beïnvloeden en het kan uitdagingen met zich meebrengen in termen van evenwicht en coördinatie. Daarnaast kan het ook invloed hebben op je kledingkeuze en dagelijkse activiteiten. Stoïcijnen zouden je aanraden om te reflecteren op de reden achter deze wens en of het echt bijdraagt aan je welzijn en geluk. Maar hey, wie ben ik om te zeggen dat je geen extra been kunt hebben?’

Tirol

In het najaar komt Maven Publishers met meer boeken die gekoppeld zijn aan deze functie. ‘Het creatieve schrijven wordt er nog lang niet mee gedaan. Vooralsnog kan je er geen nieuw deel in de reeks van Baantjer mee schrijven, maar AI kan wel taken vervangen wanneer het gaat om functioneel schrijven. Het aantrekkelijke is dat je een bredere groep bereikt en dat zo’n chat drempelverlagend werkt’, zegt Ruys. ‘Het is voorlopig nog vooral bruikbaar voor non-fictie denk ik, maar behalve vragen stellen over een boek, kan je natuurlijk ook bedenken dat je om een samenvatting kan vragen van de eerste vijftig bladzijden, of als je iets niet begrijpt kan je om een toelichting vragen. Zie het als een extra naslagwerk.’

Op de uitgeverij ‘werken’ ook twee AI-assistenten: Silvia geeft per mail redactionele feedback. ‘Ze slaat de plank soms volledig mis’, aldus Ruys, ‘maar van de feedback kan je soms wat leren.’ De ander is Debbie. ‘Zij kijkt wanneer er iets beweerd wordt of dat te ontkrachten valt met bijvoorbeeld ander onderzoek. Dus een stellingname wordt gecheckt met andere bronnen.’

Death of an author mag dan volgens sommigen al een succes zijn, voor literaire fictie is er nog een lange weg te gaan. Dat bleek uit een kleine test bij dit artikel: Gwen van der Zwan, die onlangs debuteerde met Zuigertje, en ChatGPT kregen voor dit artikel allebei de opdracht om een verhaal te schrijven van 300 woorden waarin de volgende woorden moesten voorkomen: liefde, Leven, Tirol, telefoon, vlucht, hamertenen en hangwangen (de uitwerkingen zijn in de inzet te lezen). Bij beide versies vinden de personages weliswaar het geluk, maar het verhaal van ChatGPT heeft een flink hoger ‘romcom’-gehalte.

Het zal niet lang meer duren voordat ook in Nederland uitgevers zich daadwerkelijk in de mogelijkheden van AI moeten verdiepen en in de grenzen die getrokken moeten worden, maar van de dood van de auteur lijkt hier vooralsnog geen sprake.