Wat als moeder en zoon in dieren veranderen?

We leven in vreemde tijden, merkt François (Romain Duris) laconiek op tegen een chauffeur die naast hem in de file staat. Ze hebben zojuist gezien hoe een half mens, half vogel uit een vaststaande ziekenwagen ontsnapt. In Thomas Cailley’s Le règne animal is het niet covid dat de hedendaagse wereld op zijn kop zette, maar een „mutatie” die een deel van de wereldbevolking in dieren verandert. Het resulteert in een wonderlijke scifi-film, waarin behoorlijk wat computergegenereerde beelden zijn gebruikt, maar die toch naturel en herkenbaar voelt.

François’ echtgenote en de moeder van zijn puberzoon Émile (Paul Kircher) blijkt ook een „créatuur”. Thuis wonen is voor haar onmogelijk – dat suggereert ook een litteken op Émiles gezicht. Vader en zoon verhuizen dus naar het zuiden van Frankrijk waar moeder in een opvangcentrum kan worden opgenomen. Tijdens een storm ontsnapt ze echter met talloze lotgenoten.

Ondertussen zien we hoe de samenleving reageert op de nieuwe wezens: waar sommigen pleiten voor vredig samenleven of hen zien als slachtoffers, bestaat er ook veel angst en paranoia voor „de beesten”. De parallellen met hoe er vandaag de dag wordt omgegaan met iedereen die ‘anders’ is, zijn overduidelijk.

Terwijl François hoopt zijn echtgenote terug te vinden, zien we de coming-of-age van Émile in zijn nieuwe omgeving. Die bestaat niet uit typische puberperikelen, maar vooral uit een worsteling met het gedrag dat hij tegen zijn wil begint te vertonen. Kirchner voegt mooi steeds meer dierlijke trekjes aan zijn al ongemakkelijke puberhouding toe.

Le règne animal is het type film waarvan je hoopt dat het vaker gemaakt wordt. Films waarin extravagante en fabelachtige computer gegenereerde beelden worden gebruikt in functie van het verhaal, niet om te overdonderen. De film overtuigt juist door een ideale mix van naturalisme, show don’t tell én sprookjesachtige taferelen. Het is jammer dat Cailley niet even gebalanceerd omgaat met de maatschappijkritische boodschap van zijn film. Daar ligt het er soms net iets te dik bovenop om echt interessant of verfrissend te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=K1pfR_IC7pU