Washington overweegt te stoppen met onderhandelen over vrede tussen Oekraïne en Rusland

Als er geen vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen met Rusland en Oekraïne over een einde van de oorlog zullen de Verenigde Staten hun vredespogingen mogelijk opgeven.

Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio vrijdagochtend in Parijs. „We gaan niet nog maanden door met deze inspanningen”, zei Rubio. Volgens hem wil de Amerikaanse regering „binnen enkele dagen” beslissen of een staakt-het-vuren „haalbaar is in de komende weken”. Als dat niet het geval is, „dan hebben we andere prioriteiten waar we ons op willen richten”, aldus Rubio. Hij zei dat Trump „veel tijd en energie” heeft gestoken in de onderhandelingen over Oekraïne. „Dit is belangrijk, maar er zijn veel andere zeer belangrijke zaken die net zoveel, zo niet meer aandacht vereisen.”

De Amerikanen zeggen de afgelopen weken te hebben geprobeerd tot een staakt-het-vuren te komen tussen Rusland en Oekraïne, maar dat heeft nauwelijks iets opgeleverd, met name omdat Moskou geen enkele aanstalten maakt om de oorlog te stoppen. Integendeel: het aantal Russische luchtaanvallen op Oekraïense steden is de afgelopen maanden toegenomen, met tientallen doden tot gevolg.

Bestand voor dertig dagen

De Amerikanen voerden de afgelopen weken verschillende gesprekken met vertegenwoordigers van de regeringen van Rusland en Oekraïne. Oekraïne ging vorige maand akkoord met een voorstel tot een bestand voor dertig dagen. Toen de Amerikanen vervolgens in gesprek gingen met de Russen stelde Moskou een hele lijst met voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Nog altijd is Rusland niet akkoord.

President Poetin heeft laten weten dat de „grondoorzaken” van „het conflict” moeten worden aangepakt voordat het tot vrede kan komen met Oekraïne. Poetin, die elf jaar geleden zijn oorlog tegen Oekraïne begon met onder meer de inname van de Krim, vindt dat Oekraïne geen lid mag worden van de NAVO, dat het land geen buitenlandse wapens meer mag krijgen en dat er geen buitenlandse troepen in Oekraïne mogen worden gestationeerd. Verder wil Moskou dat de regering van president Volodymyr Zelensky opstapt.

Rubio sprak in Parijs langdurig met vertegenwoordigers van de Oekraïense regering en een aantal Europese bondgenoten van Kyiv. Begin volgende week treffen de betrokkenen opnieuw in Londen.


Lees ook

De Russische aanval op burgers in Soemy toont aan dat Poetin zich gesterkt voelt door Trump

Een Oekraïense hulpverlener in Soemy, dat zondag werd getroffen door twee Russische raketten. Zeker 34 mensen kwamen om het leven.

President Trump heeft het afgelopen jaar verschillende keren gezegd dat hij de oorlog in Oekraïne „binnen 24 uur” zal stoppen. Sinds hij drie maanden geleden terugkeerde in het Witte Huis heeft hij vooral geprobeerd de banden met president Poetin aan te halen. Trump gaf zelfs Oekraïne verschillende keren de schuld van de oorlog. Begin maart legde hij de militaire hulp aan de Oekraïense strijdkrachten stil om Kyiv naar de onderhandelingstafel te dwingen. Oekraïne ging daarna snel akkoord met een Amerikaans voorstel tot een staakt-het-vuren.

Hoewel Trump enkele keren heeft gezegd dat hij ontevreden is over de Russische houding en de aanhoudende oorloghandelingen, heeft Trump daar nooit consequenties aan verbonden. Zo weigerde hij afgelopen weekeinde een Russische raketaanval op de stad Soemy te veroordelen. Bij die aanval kwamen 35 burgers om het leven. Volgens Trump was er sprake geweest van „een fout”.

Rusland viel vrijdagochtend onder meer de steden Charkiv en Dnipro aan met raketten met clustermunitie. In Charkiv kwam daarbij een persoon om het leven, zeventig burgers raakten gewond.