Washington dringt bij Israël aan op transitie van militaire operaties

Washington dringt bij Israël aan op transitie van militaire operaties

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft in Israël gesproken met premier Benjamin Netanyahu over een transitie naar een gerichtere fase van militaire operaties. Tegen de Israëlische televisiezender Channel 12 noemde Sullivan de gesprekken „constructief”, meldt Reuters.

Sullivan en president Joe Biden hebben er bij Netanyahu op aangedrongen de intensiteit van de Israëlische militaire operaties in Gaza terug te schroeven. Volgens The New York Times dringen de VS aan op een verschuiving voor het einde van het jaar.

De focus op een dergelijke transitie maakt deel uit van een wekenlange drukcampagne vanuit Washington om meer te doen om de 2,3 miljoen inwoners van Gaza te beschermen. Volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen zijn in de Gazastrook bijna 19.000 mensen omgekomen bij Israëlische militaire operaties sinds de aanvallen van 7 oktober door Hamas op Israël.

John Kirby, woordvoerder van de Veiligheidsraad van het Witte Huis, zei dat Sullivan een mogelijke overgang naar operaties met een lagere intensiteit heeft besproken, met een nadruk op „nauwkeurige, chirurgische militaire doelstellingen”. Die transitie zou volgens Kirby in „de nabije toekomst” moeten plaatsvinden, al weigerde hij een specifieke tijdslijn te geven.

Sullivan reist door naar de Westelijke Jordaanoever voor besprekingen met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op vrijdag.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan tijdens een briefing in het Witte Huis op 4 december. Foto Kevin Lamarque / Reuters