Tom Morello steekt twee vingers in de lucht, en nu eens niet om – zoals je van een doorgewinterde activist zou verwachten – het vredesteken te maken. Zijn opgestoken wijs- en middelvinger moeten laten zien hoeveel gitaarlessen hij heeft gehad.
Twee dus. „Meer had ik niet nodig om zeker te weten dat muziek níéts voor mij was. Daarna heb ik mijn gitaar vier jaar lang niet aangeraakt, totdat ik op mijn 17de punkrock ontdekte.” Grinnikend vult hij aan, als we elkaar in de kleedkamer van de Tilburgse concertzaal 013 spreken: „Alleen was ik toen natuurlijk vastbesloten om nooit meer iets van iemand te leren. Alleen al het concept van een normaal akkoord spelen maakte je toen al zo ongeveer een verrader!”
Door die tegendraadse houding ontwikkelde Morello (60) zich tot een baanbrekende gitarist met een compleet eigen stijl. In 1992 brak hij door met Rage Against The Machine, een explosieve cross-over-band waarin metal, punk en hiphop samensmolten. Terwijl rapper Zack de la Rocha zijn razernij over door kapitalisme aangericht onrecht uitspoog, beukte Morello niet alleen loodzware doch groovy riffs uit zijn instrument, maar fungeerde hij tegelijkertijd óók „als de dj van de band”.
In plaats van met een draaitafel bleek hij met een gitaar te kunnen scratchen, door zijn vingers over zijn snaren te laten schuren. Een andere dj-truc: door razendsnel een schakelaar heen en weer te klikken, kon hij zijn helse geraas (vaak veroorzaakt door een over de hals stuiterde bottle neck) laten stotteren. Door daarbij extra effectpedalen in te trappen wist hij de vervreemding nog een niveau op te schroeven.
Verder speelde hij in de band Audioslave (met Soundgarden-zanger Chris Cornell), zat hij in Bruce Springsteens E Street Band, richtte met rappers Chuck D (Public Enemy) en B-Real (Cypress Hill) Prophets of Rage op en begon hij – om te voorkomen dat alle decibellen De Goede Boodschap zouden overstemmen ook nog een solocarrière als protestzanger: The Nightwatchman.
Voor al dat innovatieve pionierswerk wordt Morello donderdag in Bergen op Zoom onderscheiden met de Sena Performers European Guitar Award, die eerder al ging naar grootheden als Steve Vai, Brian May en Slash.
Hij geeft toe dat ondanks het gebrek aan gitaarles er wel degelijk een tijd was dat hij zich als autodidact helemaal suf speelde. „Ik oefende acht uur per dag toonladders. Maar toen we bij een van onze eerste shows van Rage Against The Machine moesten openen voor coverbands met geweldige, shreddende gitaristen en ik wéér zo’n technisch wonder tekeer zag gaan, dacht ik: ik wil niet de zoveelste hamster worden die in hetzelfde rad rondjes rent. Dus toen begon ik acht uur per dag fouten te oefenen.” Bewust ging hij op zoek naar excentriciteiten. „We hebben een mythe gecreëerd waarin de gitaar onlosmakelijk verbonden is met Chuck Berry of Jimmy Page, maar het is gewoon een stuk hout met wat draden en elektronica, verder niks”, legt hij uit. „Die deconstructie was een openbaring en werd de wegwijzer in mijn sonische expeditie.”
Zonder mijn commerciële mislukking was dit allemaal niet gebeurd
En dat heeft ook zijn weerslag op Morello’s wapenarsenaal. „Ik hou van misfit guitars”, grijnst hij. Die buitenbeentjes, steevast beklad met ophitsende slogans, zijn uitgegroeid tot iconen en vormen de basis voor een gesprek.
1. ARM THE HOMELESS
Op bestelling gemaakt (1986)
$ 1700 (excl. talloze aanpassingen)
„Dit is the worst piece of crap”, zegt Morello over zijn bekendste gitaar, waarmee hij vanaf 1992 de wereld veroverde. „Maar wel een heel dure. Van mijn eerste loon – ik werkte voor een senator van de Democraten – heb ik deze gitaar laten bouwen. Mijn grote held Steve Vai had immers ook zijn eigen model. Bij een chique winkel vinkte ik lukraak allerlei kenmerken aan zonder enig idee te hebben van geschikte houtsoorten, type frets, of wat dan ook. Toen was mijn geld op, en klonk mijn gitaar waardeloos.
„Ik heb er twintig verschillende halzen op gezet, en bijna alles veranderd: alleen het stuk hout van de body is nog origineel. Na twee jaar worstelen gaf ik het op. Ik had zoveel mentale en artistieke bandbreedte verspild door te proberen een kapotte gitaar te repareren dat ik tegen mezelf zei: een kapotte gitaar zal mijn geluid zijn.
„Bij een concert van punkband The Clash zag ik ‘IGNORE ALIEN ORDERS’ op de gitaar van Joe Strummer staan. Ik vraag me nog steeds af wat het betekent, maar het idee van een extra canvas om jezelf te uiten beviel me. Tijdens een heel vroege Rage Against The Machine-show, in de Whisky a Go Go in Hollywood, kwam de slogan ‘ARM THE HOMELESS’ bij me op. Die heb ik meteen op deze gitaar geschreven, met pen. Daarom moet ik het voortdurend blijven herschrijven. Dat doe ik nu al dertig jaar.
„Waarom er ook vier witte nijlpaarden op staan? Dat is het enige wat ik kan tekenen: kijk maar.” Binnen een paar tellen krabbelt Morello precies hetzelfde beest op de achterkant van de setlist die voor hem op tafel ligt. Tevreden toont hij het resultaat. „Ik kan het maar op één manier: ze kijken altijd dezelfde kant op.” Hij grinnikt. „Opruiende slogans en schattig lachende nijlpaarden – ergens tussen die twee doelpalen houdt mijn persoonlijkheid zich schuil.
„Zonder mijn commerciële mislukking was dit allemaal niet gebeurd. Vóór Rage Against The Machine zat ik in de band Lock Up. We kregen een platencontract. Ik verhuisde naar Los Angeles in de hoop rockster te worden. Maar we faalden. Het label liet ons vallen: ik was 27 – niet superjong meer dus – en de droom was voorbij. Het bevrijdde me. Ik wilde me nooit meer druk maken over wat anderen denken, of ze nu een platenmaatschappij runnen of op de eerste rij zitten. Er was voortaan nog maar één persoon die blij moest zijn, en dat was ik. Zo durfde ik riffs te schrijven die te zwaar waren voor de radio en samen te spelen met muzikanten die net zo radicaal waren als ik. Wat maakte het uit? Als we dan toch nergens een show krijgen, laten we dan doen waar we zin in hebben!”
2. SENDERO LUMINOSO
Fender Telecaster (1982)
„Geruild voor een versterker”
„Op deze gitaar speel ik al mijn zogeheten drop-D-riffs, zoals in ‘Killing in the Name’. Maynard [James Keenan] van Tool heeft mij destijds geleerd hoe het werkt: je draait de dikke E-snaar omlaag tot D en dan heb je maar één vinger nodig om een akkoord te pakken. Alle grungebands uit Seattle deden dat toen.
„Vanaf mijn zestiende zie ik mezelf als activist. Naast het toenmalige wereldnieuws – apartheid, Amerikaanse doodseskaders in Midden-Amerika, de hongerstakers van de IRA – was er ook racisme op mijn school. Ik zag onrecht niet alleen op tv, maar maakte het ook mee op de gang.
„Mijn activisme zit ook in de geluiden die deze gitaar maakt. Ik kan soms over-intellectualiseren, maar denk echt dat muziek – ook los van de boodschap – expliciet confronterend en politiek moet zijn. Ook zonder de geniale teksten van Chuck D was Public Enemy revolutionair. Iets wat de heersende normen ondermijnt – of dat nu het saxofoonspel van John Coltrane is of mijn gitaarsolo in ‘Killing in the Name’ – dwingt je ook vastgeroeste maatschappelijke ideeën te bevragen: burgerrechten, de manier waarop we met dieren omgaan, noem maar op.
„Ik ben bereid mijn fouten toe te geven. SENDORO LUMINOSO is de naam van een revolutionaire guerrillabeweging uit Peru, het Lichtend Pad. Ik zal nooit de kant kiezen van partijen die bereid zijn om burgerslachtoffers te maken. Alleen leek dat me destijds, toen ik hun naam op deze gitaar kalkte, nog Amerikaanse propaganda. Ik had het mis: ze hebben zich wel degelijk misdragen en daar kan ik alleen maar tegen zijn. Ik noem deze gitaar ook niet meer ‘Sendoro’, al staat die naam er nog steeds op. Het is goed om je zonden bij je te dragen.”
3. SOUL POWER
Fender Stratocaster (2001)
„Iets van $600?”
„Ik vond dat we met Rage Against The Machine tekort waren geschoten. We wilden de wereld veranderen, maar hadden in tien jaar tijd maar drie platen gemaakt. Daarom wilde ik Audioslave nóg politieker maken.
„Voorafgaand aan de repetities liet ik activisten langskomen die lezingen gaven over mensenrechten, anti-imperialisme en antiracisme. Na zo’n drie maanden snapte ik dat ik de enige was die daarbij wakker bleef. Het was waar mijn hart lag, maar niet dat van de band. Pas toen ik die controledwang losliet, kwam Audioslave tot bloei.
„Chris Cornell [overleden in 2017] was een briljante tekstschrijver. Soms probeerde ik wat in zijn oor te fluisteren, maar hij was vooral een geweldige dichter en soulvolle zanger. Daar paste geen ARM THE HOMELESS-gitaar bij. Toen ik deze zwartzilveren Stratocaster zag hangen, was het alsof hij tegen me sprak. Na de nodige aanpassingen, wist ik: deze gitaar is mijn toekomst. Met een witte viltstift schreef ik er SOUL POWER op. Klaar. En het werkte: als een poolster heeft hij me langs onze drie platen geleid.
„We waren een grote band, die in enorme stadions speelde. Maar toch zocht ik een andere uitlaatklep. Het was niet genoeg om alleen maar in Led Zeppelin te zitten. Daarom begon ik folkliedjes te spelen.”
4. WHATEVER IT TAKES
Ibanez GA60SCE (2002)
„Minder dan 300 dollar”
„In een opvangcentrum voor dakloze tieners in Hollywood zag ik een jongen optreden. Zijn levensverhaal was gruwelijk, zijn gitaar was vals, zijn stem trilde, bijna niemand lette op hem. Maar hij speelde alsof alles op het spel stond.
„Dat maakte iets in mij wakker. Ik kan voor honderdduizend mensen geweldige gitaarsolo’s spelen: geen probleem, da’s laaghangend fruit. Maar zou ik dit kunnen? Zo ontstond The Nightwatchman.
„Hoewel ik verwachtte dat ik een didactische protestzanger zou worden, gebeurde dat niet. Ik schreef duistere, existentiële zielenroerselen, waarvan ik niet wist dat ik ze in me had, maar die wel heel authentiek aanvoelden. Vandaar de kreet: WHATEVER IT TAKES. Je moet alles doen om de wereld te veranderen, maar óók álles doen om de waarheid aan te boren.
„Ik weet zeker dat ik met deze gitaar de meeste, voornamelijk gratis, shows heb gespeeld en het minste heb verdiend. Maar het was het waard: het heeft me artistiek doen herontwaken.”