Waarom valt Rusland flats en burgerdoelen aan vanuit de lucht?

Analyse

Burgerdoelen De slagkracht van de Oekraïense luchtafweer is nu zo groot dat Russische raketten alleen bij een massale aanval nog doelen treffen. Past Moskou doelbewust terreur toe of is het militaire strategie?

In de westelijke stad Lviv werd dinsdag een flatgebouw zwaar beschadigd door een Russische luchtaanval.
In de westelijke stad Lviv werd dinsdag een flatgebouw zwaar beschadigd door een Russische luchtaanval. Foto Roman Baluk/Reuters

Dinsdagochtend 04.00 uur vuren Russische strijdkrachten vanaf schepen en vanuit vliegtuigen 28 raketten af op Oekraïense steden. Zestien raketten worden uitgeschakeld. Twaalf kunnen niet worden onderschept en veroorzaken grote schade in de westelijke regio’s Lviv, Volyn en Tsjerkasy, die niet in de frontlinie liggen. Zeker drie mensen vinden de dood door de aanvallen.

Het is de zoveelste massale Russische luchtaanval. Sinds de inval van Oekraïne met een raketsalvo begon, gebruikt Rusland deze tactiek keer op keer. Honderden Oekraïense burgers kwamen daarbij om het leven. Alleen al de afgelopen zeven dagen werden op die manier 23 burgers in Oekraïne gedood. Wat probeert Rusland te bereiken met het bestoken van burgerdoelen?

Lees ook deze reportage: Boven Kyiv is het ‘duiven schieten’ op Russische raketten

Veel Oekraïners zeggen: terreur. Na een aanval op een plek die alleen door burgers wordt gebruikt, zoals een woonflat, kinderspeeltuin of pizzarestaurant duikt #russiaisaterroriststate (Rusland is een terroristische staat) op als veelgebruikte hashtag. „De vernietiging van civiele infrastructuur en de ernstige schendingen van het internationaal en humanitair recht, komen neer op terreurdaden”, stelde ook het Europees Parlement afgelopen november in een resolutie die door meer dan 80 procent van de parlementariërs werd aangenomen. Rusland is een staat die „terroristische middelen” gebruikt, aldus het parlement.

Maar Oekraïners begrijpen tegelijkertijd dat niet iedere Russische raket die burgerdoden veroorzaakt een ongerichte terreurdaad is. Dat zou een onderschatting van Rusland zijn, vinden zij. De Oekraïense onderminister van Defensie, Hanna Maljar, herhaalt het vaak. „De vijand is tenslotte sterk en verraderlijk”, zegt ook de voorzitter van de Oekraïense veiligheidsraad Oleksi Danylov. Russische raketten raken hun doelen om verschillende redenen.

Militair doel

Rusland gebruikt zijn raketten allereerst tegen onderdelen van de militaire infrastructuur van Oekraïne en doet dat met een militair doel. De Oekraïense autoriteiten berichten in principe niet over deze aanvallen. Omwonenden zullen er ook geen videobeelden van online zetten – dit is immers verboden, opdat de Russische strijdkrachten niet te horen krijgen of ze hun doel geraakt hebben. Veruit de meeste inwoners geven gehoor aan dit verbod.

Dit verklaart ook dat hoewel twaalf raketten dinsdag niet zijn onderschept, er geen twaalf meldingen zijn van schade, maar ‘slechts’ zes. Militaire doelen liggen bovendien niet in de woonwijken. Voor de Oekraïners zelf betekent een getroffen militair doel daarom vaak hooguit een dreun en een rookpluim aan de horizon. Al weten de bewoners vaak wel om welke doelen het gaat, ze zwijgen erover.

Dagelijks landen er nog Russische raketten op Oekraïens grondgebied


Dat Rusland veel raketten tegelijk afvuurt, heeft ook een militair doel. Het is een manier om de luchtverdediging te belasten. Oekraïne heeft inmiddels zo veel luchtafweersystemen dat Rusland een doel vaak alleen kan raken door veel raketten tegelijk af te schieten. De Amerikaanse Patriot beschermt vooral Kyiv, maar Oekraïne heeft ook de door de Sovjets ontwikkelde S-300-projectielen en andere systemen, plus een aantal gevechtsvliegtuigen en mobiele antidronebrigades. De raketaanvallen op Kyiv zorgen er tevens voor dat de zeer effectieve Patriot hard nodig blijft voor de bescherming van de hoofdstad. Dit betekent ook dat Oekraïne de systemen niet aan het front kan inzetten tegen Russische gevechtsvliegtuigen.

Missers en afzwaaiers

Geregeld mist een Russische raket zijn doel en raakt hij vervolgens een burgerobject. Over die gemiste doelen zwijgen Oekraïense autoriteiten over het algemeen. Zo werd op 14 januari, Orthodox Nieuwjaar, in de stad Dnipro een flatgebouw geraakt. Toen NRC in het voorjaar ter plaatse was, vertelden meerdere inwoners dat de nabijgelegen elektriciteitscentrale het werkelijke doel van de aanval moet zijn geweest – het gebeurde in een tijd dat Rusland veel aanvallen uitvoerde op de energie-infrastructuur van Oekraïne. De centrale staat aan het water, en de flat staat een aantal kilometer verderop, aan de overkant van de rivier. Voor een raket die met duizenden kilometers per uur komt aanvliegen is dat een korte afstand.

De raketaanvallen op Kyiv betekenen ook dat de Patriot-systemen niet aan het front kan inzetten tegen Russische gevechtsvliegtuigen.

Ook in de zuidelijke regio Cherson, die regelmatig onder vuur komt te liggen, vertelden inwoners dat ze „de vijand niet onderschatten”. Rusland mikt ook in die stad, waar veel burgerslachtoffers vallen, vaak wel op militaire doelen, aldus een lokale journalist, maar mist die geregeld tot op wel een kilometer afstand.

Voor de Oekraïense autoriteiten is een doel ‘missen’ geen excuus voor burgerslachtoffers. Dat is ongetwijfeld een van de redenen om het mogelijke doel van de aanval te negeren in de berichtgeving. Zelf stelt het Russische ministerie van Defensie vrijwel zonder uitzondering na elke aanval de „beoogde doelen” te hebben geraakt. Burgerdoden vermeldt het Kremlin gewoonlijk niet.

Terreur

Eén van de verklaringen voor de aanhoudende aanvallen op burgers en burgerinfrastructuur is dat Rusland Oekraïne probeert uit te putten. Door het publieke moreel te verzwakken probeert het Kremlin Oekraïne ertoe te bewegen consessies te doen, betoogde het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) in mei in een analyse van de Russische inzet van raketten. Dat niet alleen: „Het Kremlin hoopt dat […] de geleidelijke decimering van de Oekraïense economie [leidt] tot groeiende westerse frustratie en een afname van materiële steun voor Kyiv”, schreef Alexander Gaboejev, directeur van het Carnegie Russia Eurasia Center in Berlijn, afgelopen maand in de Financial Times. In dit licht ziet Oekraïne ook het opschorten van de graandeal, waarna Russische raketten graansilo’s in Odesa verwoestten.

Lees ook: Tegen de niet-aflatende Russische aanvallen is het Oekraïense luchtruim lastig te verdedigen

Zonder bevolking om de publieke diensten te bemannen en de economie draaiende te houden, kan Oekraïne geen weerstand bieden tegen de invasie. Dit gegeven werd onderstreept door president Volodymyr Zelensky, toen hij zei: „Mijn grootste teleurstelling? Iedereen die vertrok op 24 februari.” Miljoenen Oekraïners verlieten sinds het begin van de oorlog hun land. Het feit dat geen enkele Oekraïense stad veilig is voor Russische raketaanvallen, houdt hen weg.

De in raketten verhulde boodschap dat het beter is te vertrekken, klinkt ook richting de internationale aanwezigheid in Oekraïne. Afgelopen donderdag werd het Reikartz-hotel in Zaporizja vernield. Het hotel werd gebruikt door personeel van de Verenigde Naties en ngo’s die door de oorlog getroffen burgers ondersteunen. Twee dagen eerder werd in Pokrovsk een hotel waar vaak journalisten slapen verwoest met een double tap-aanval. Doordat in korte tijd twee raketten op het hotel landden, kwamen naast burgers ook hulpverleners van de nooddiensten om het leven. De dubbele aanval op hetzelfde doel laat weinig twijfel bestaan dat dit hotel, en niets anders, het doel was.