Waarom dit schilderijtje van een onbekende kunstenaar door Eric Clapton in waarde verveelvoudigde

Kunstkenners stonden eind maart versteld over de veilingopbrengst voor een schilderijtje van de onbekende Frans-Deense kunstenaar Emile Théodore Frandsen de Schomberg (1902-1969). Het beetje onhandig geschilderde vrouwenportret werd bij Christie’s in Londen verkocht voor omgerekend 2,3 miljoen euro, 33 keer de verwachte opbrengst. Achttien keer eerder werd een kunstwerk van Frandsen geveild, meestal voor enige honderden euros.

Bij het schilderijtje hoort een verhaal over één van de bekendste liefdesliedjes uit de popgeschiedenis, een song die twee legendarische Britse muzikanten met elkaar verbindt: Layla. Gitarist Eric Clapton schreef dit lied voor Pattie Boyd, toen nog de echtgenote van Beatles-gitarist George Harrison.

Toen Eric Clapton vertelde dat het schilderij leek op de vrouw op wie hij verliefd was, kreeg hij het cadeau

Deze krankjorumeopbrengst, een wereldrecord voor original album art, past in een patroon. Recent zijn diverse succesvolle vipveilingen met persoonlijke bezittingen van bekende popartiesten georganiseerd. Niet alleen podiumoutfits en instrumenten waarmee muziekhistorie is geschreven brachten een fortuin op, maar ook voor bankstellen, kunstwerken en andere gebruiksvoorwerpen boden fans enorm tegen elkaar op.

De huisraad van wijlen Queen-frontman Freddie Mercury leverde zo in september bij Sotheby’s in Londen ruim 46 miljoen euro op, 30 miljoen meer dan verwacht. De inboedel van een Amerikaans appartement van Elton John, niet meer nodig omdat de Britse zanger is gestopt met optreden, bracht eind februari bij Christie’s in New York 19 miljoen euro op.

Layla

Over het schilderijtje van Emile Théodore Frandsen de Schomberg, La jeune fille au bouquet (circa 1950-55) zou een boek te schrijven zijn. Clapton en zijn band Derek and the Dominos logeerden in augustus 1970 in een Zuid-Franse boerderij van de kunstenaar, vlak bij een popfestival waar ze zouden optreden. Dat festival ging niet door toen 30.000 mensen zonder te betalen het festivalterrein bestormden.

De muzikanten verveelden zich stierlijk. Toen de zoon van de kunstenaar hen opzocht stonden ze elkaar in een kippenhok met eieren te bekogelen. Op uitnodiging bezochten ze het atelier van Frandsen. Op een ezel stond daar het vrouwenportret. Toen Clapton vertelde dat het leek op de vrouw op wie hij heimelijk verliefd was, de echtgenoot van zijn goede vriend Harrison, kreeg hij het schilderij cadeau. Korte tijd later gebruikte Clapton het kunstwerk voor de hoes van Layla and Other Assorted Love Songs, zijn album met liefdesliedjes voor Boyd.

Boyd bleef bij Harrison en Clapton raakte verslaafd aan heroïne. Vier jaar nadat het album uitkwam scheidde Boyd alsnog van Harrison om in 1979 met Clapton te trouwen. Clapton, die goed bevriend bleef met Harrison, deed de Beatle daarop het portret van ‘Layla’ cadeau, „ter vervanging”. Toen het huwelijk van Boyd en Clapton in 1989 eveneens stukliep gaf Harrison het schilderij aan Boyd. Na de veiling zei de 80-jarige Britse dat ze „van de sokken was geblazen” door het enthousiasme van de bieders.

Een schets in waterverf van Gerald Scarfe voor het Pink Floyd-album ‘The Wall’ (1979).

Op 24 april krijgen popliefhebbers een nieuwe kans. Dan veilt het Londense Forum Auctions een waterverfschets van de Britse kunstenaar Gerald Scarfe, een voorstudie voor de hoes van het Pink Floyd-album The Wall (1979). De richtprijs: 7.000 tot 9.300 euro.