VVD’er Jan Anthonie Bruijn opnieuw voorzitter Eerste Kamer

Senaat Zijn herverkiezing kwam in gevaar toen twee weken terug bleek dat hij zich tegenover ambtelijk medewerkers onaangenaam en autoritair had gedragen. Bruijn zei dat hij „betreurde” wat er is gebeurd.
Jan Anthonie Bruijn is voorzitter van de senaat sinds 2016.
Jan Anthonie Bruijn is voorzitter van de senaat sinds 2016. Foto Bart Maat/ANP

Jan Anthonie Bruijn (VVD) is opnieuw gekozen tot voorzitter van de Eerste Kamer. De arts en hoogleraar versloeg zijn tegenstander Mei Li Vos (PvdA), die Kamerlid was namens de PvdA tussen 2007 en 2010 en tussen 2012 en 2017. Bruijn zei na afloop van de stemming: „Ik zal mijn best doen om voor alle leden en voor alle medewerkers een goede voorzitter te zijn.”

Bruijn (65) is sinds 2019 voorzitter van de senaat. Zijn herverkiezing kwam in gevaar toen twee weken terug bleek dat hij zich tegenover ambtelijk medewerkers onaangenaam en autoritair had gedragen. Bruijn zei te zijn geschrokken toen hij door de griffier werd aangesproken, en hij „betreurde” wat er is gebeurd. Hij noemde zijn gedrag „micromanagement”. In de brief waarin hij zijn kandidatuur aankondigde liet hij weten een „goede werkrelatie” te willen onderhouden tussen ambtenarij en politiek. Zo kan „sociale veiligheid voor alle betrokkenen geborgd worden”.

Tegen NRC zeiden betrokkenen dat Bruijn ambtenaren soms kon „uitfoeteren” en „onder druk zetten”. Sinds de coronacrisis zou hij gespannener zijn dan voorheen. Mensen die de afgelopen jaren met hem werkten noemden hem „een pietje precies”, „een perfectionist” en „dwingend”.