VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz op campagne in Amersfoort: ‘Agenda zit bommetjevol’

Zoals VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz de PVV nog steeds niet helemaal uitsluit voor een coalitie, zo houdt ze op zaterdagochtend heel voorzichtig de optie open dat ze in debat wil gaan, één op één, met Pieter Omtzigt van NSC. „Maar alléén”, zegt ze, op campagne in Amersfoort, „als er nog wat open eindjes zijn. Mijn agenda zit bommetjevol.” Het antwoord lijkt: dat doen we dus niet.

In Deventer, in een lezing, had Omtzigt vrijdagavond gezegd dat hij haar heeft gevraagd voor net zo’n debat als eerder met Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA: een uur met z’n tweeën op een podium, deze keer over bestaanszekerheid. Om Yesilgöz heen valt te horen dat het niet Pieter Omtzigt is, wat de VVD betreft, die de regels bepaalt in deze campagne. Yesilgöz zegt dat Omtzigt welkom was geweest bij het lijsttrekkersradiodebat op vrijdagavond, waar de andere lijsttrekkers wel waren. Omtzigt gaf toen zijn lezing in Deventer. En ze zei dat ze elkaar zondagavond zien: in het RTL-debat. „Georganiseerd door onafhankelijke journalisten.” Níet door twee partijen zelf.

Dilan Yesilgöz heeft in Amersfoort haar man René en haar hond meegenomen. „Hee, hier zijn buttons”, roept Yesilgöz op de Varkensmarkt, voordat ze met haar flyers de winkelstraat inloopt. „René, waar ben je? René kiest voor Dilan.”

Van tevoren geïnformeerd
Na een VVD-bijeenkomst in Woerden, twee weken geleden, was Yesilgöz ook al de straat op gegaan, heel kort. Ze ging toen omringd door camera’s een praatje maken met twee jongeren die, bleek later, VVD’ers waren die zelf aan het flyeren waren voor hun partij. Ze stonden al klaar voor die scène. Volgens de VVD was het een misverstand en had het niet zo moeten gaan. In Amersfoort, zeggen VVD’ers deze zaterdag, zijn alleen de ondernemers met wie Yesilgöz gaat praten van tevoren geïnformeerd. Zoals oud-journalist Dirk-Jan Stip van Coffee Corazon in de Krommestraat.

Hij zegt dat de partij niet wist dat hij op de VVD stemt. „Het is me niet gevraagd, en ze konden het niet weten: ik heb mijn hele leven op de PvdA gestemd maar ben nu overgestapt. Uit dankbaarheid.” In de coronatijd is er volgens Stip heel goed gezorgd voor de ondernemers. Of hij vanaf nu op de VVD blíjft stemmen, weet hij nog niet. „Als ze met FVD gaan regeren, zeker niet.” En de PVV? Dirk-Jan Stip aarzelt. „Je zou met iedereen moeten gaan praten. Maar de rechtsstaat, die is voor mij wel het állerbelangrijkst.”


Lees ook
Pieter Omtzigt wil een-op-een in debat met VVD-leider Yesilgöz over bestaanszekerheid