VVD en NSC leunen achterover na stikstofuitspraak: BBB mag het ‘oplossen’

De rechter heeft gesproken, woensdagochtend om tien uur: het kabinet moet met harde ingrepen komen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. En om elf uur is de reactie van regeringspartij VVD dat een ándere regeringspartij, BBB, het maar moet oplossen. „Het was BBB”, zegt Thom van Campen, Tweede Kamerlid van de VVD, in zijn werkkamer, „die uitsprak dat het ook op andere manieren kon dan de vorige kabinetten hadden bedacht. Dus dan denk ik: minister Femke Wiersma, laat het maar zien. Ik laat me heel graag overtuigen.”

Wat híj vindt dat er moet gebeuren, als lid van de coalitie die het kabinet-Schoof steunt, zegt Van Campen niet. „De bal ligt bij Wiersma.”

Weer een andere regeringspartij, NSC, heeft om kwart voor twaalf zo’n beetje dezelfde boodschap. „Er moet nu een plan komen om de uitstoot van stikstof daadwérkelijk naar beneden te brengen”, zegt Kamerlid Harm Holman van NSC, „en ook hoe we omgaan met natuur. De minister is nog bezig om die plannen te maken en ze zegt dat ze ermee komt. Dus ja…” Wat hij vindt dat er moet gebeuren, wil hij niet zeggen. Het is aan háár, Femke Wiersma van BBB. „Ik ben slechts een Kamerlid.”


Lees ook

Een staat die een dwangsom voor stikstof krijgt, heeft weinig vertrouwen meer

Directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland luistert naar de uitspraak van de rechter in de bodemprocedure van Greenpeace Nederland tegen de staat.

BBB mag het uitzoeken. En op de kamer van partijleider Caroline van der Plas hangt tot kwart voor twee ’s middags een briefje op de deur: ‘Ik ben de uitspraak aan het bestuderen, daarna reageer ik. Xxx Caroline’. In de gang heeft ze ’s ochtends al wel tegen een paar journalisten gezegd dat „vorige kabinetten” dit kabinet hebben „klemgezet” met wetten en regels.

Na het ‘bestuderen’ van de uitspraak zegt ze dat de rechter volgens haar vooral verwijst naar die vorige kabinetten. En volgens haar is het toen misgegaan in de wetgeving: „Er was al gewaarschuwd dat de doelen in die wet niet haalbaar waren. We hebben toen al gezegd: dat gaat heel Nederland op slot zetten. Daar is niet naar geluisterd en daar zitten we nu wel mee.”

‘Gewoon overleggen met Brussel’

Wat dit kabinet gaat doen, zegt Van der Plas: zo snel mogelijk de wet aanpassen waarin die doelen staan, waardoor er weer stikstofruimte komt voor boeren en voor de bouw. Dat het lang niet alleen draait om die wet, maar ook om Europese regels en eerdere uitspraken van Europese rechters, weet ook BBB. Daarom was het idee van die partij in de formatie om in Brussel „met de vuist op tafel te slaan” om ook daar regels aan te passen. Van der Plas noemt het nu „gewoon met Brussel overleggen over wat er binnen de Europese regelgeving kan”. Er waait daar volgens haar „een andere wind”. „Maar het resultaat van dat overleg is natuurlijk nog onzeker.”

Dat is waarom coalitiepartijen VVD en NSC al een tijdje vinden dat er al veel eerder plannen naar buiten hadden moeten komen om de stikstofuitstoot veel drastischer te verminderen dan tot nu toe gebeurt. Vooral bij de VVD zijn er zorgen over de economische gevolgen als de bedrijven en de bouw in Nederland ‘op slot’ worden gezet door gerechtelijke uitspraken en het uitblijven van plannen. Maar VVD en NSC zijn in de Tweede Kamer overduidelijk nog niet bereid om de verantwoordelijkheid daarvoor te delen met BBB, die een eigen minister én een staatssecretaris heeft op het ministerie van Landbouw.

Steun van PVV

PVV-leider Geert Wilders kwam BBB wel helpen, hij schreef woensdag aan het eind van de middag op X: „Wat we in Nederland nodig hebben is niet nog meer stikstofbeleid, maar juist een versoepeling van de stikstofregels en -doelen!” En in het kabinet-Schoof hebben de BBB-bewindslieden het idee dat ze níet alleen staan. Net als in het vorige kabinet gaat er vanaf nu weer elke week een groep ministers bij elkaar zitten om het over stikstof, landbouw, defensie en de bouw te hebben. In de tijd van Mark Rutte heette het ‘de Raad voor de Fysieke Leefomgeving’. Premier Dick Schoof noemde het vorige week vrijdag een „breed samengestelde ministeriële commissie”. Want duidelijk is, zei hij: „Er is geen tijd te verliezen.”

Minister Femke Wiersma liet woensdag aan het eind van de dag weten dat ze nog nadenkt: misschien gaat ze in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.