VS weren Chinese technologie uit zelfrijdende auto’s

Uit angst voor mogelijke spionage en sabotage mogen zelfrijdende auto’s in de VS straks geen technologie uit China of Rusland bevatten. Het gaat om hardware en software die bijvoorbeeld de dataverbindingen regelt of beelden van de omgeving of in de auto analyseert. Dat is de strekking van een nieuwe maatregel die het Amerikaanse ministerie van Handel maandag voorstelde.

In de VS, maar ook in China en in Rusland, wordt op grote schaal geëxperimenteerd met zelfrijdende auto’s en taxi’s zonder menselijke chauffeurs. Het idee is dat het verkeer er veiliger door wordt als de computer het stuur overneemt. Maar deze jongste generatie auto’s is wel continu verbonden met internet, zit vol sensoren, microfoons en camera’s en verzamelt permanent locatiegegevens en persoonlijke data.

Als vijandige regimes toegang hebben tot deze gegevens van Amerikaanse burgers, vormt dat een bedreiging voor de nationale veiligheid, vinden de VS. Bovendien zouden landen met kwalijke bedoelingen via die technologie op afstand sabotageacties kunnen uitvoeren.


Lees ook

Gaat de zelfrijdende auto doorbreken?

Een zelfrijdende Jaguar-taxi van techbedrijf Waymo rijdt door Los Angeles.

Volgens de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo is de ban op apparatuur van Chinese en Russische makelij bedoeld om „de nationale veiligheid te bewaken en de privacy van burgers te beschermen.” Tegelijkertijd dwingt het de Amerikaanse automakers om belangrijke onderdelen in het Westen, en bij voorkeur in de VS af te nemen. Zo speelt de restrictie ook de Amerikaanse economische belangen in de kaart.

Uitzonderingen

Als de regel voor buitenlandse autotechnologie wordt ingevoerd, geldt de beperking vanaf 2027 voor de gebruikte software. Voor hardware gaat de restrictie in 2030 in. Het gaat overigens niet om een verbod op alle Chinese onderdelen. Dat zou onmogelijk zijn omdat China, ondanks alle Amerikaanse pogingen om zich los te ‘knippen’ van de rivaliserende grootmacht, voorlopig de grootste elektronicaleverancier ter wereld is. Een koplamp of autogordel-sensor in Amerikaanse auto’s mag straks dus nog wel technologie uit China bevatten.

Het Bureau of Industry and Security, dat de regels moet invoeren, stelt dat het verbod geldt voor onderdelen die te maken hebben met autonoom rijden of die de verbinding maken met de buitenwereld (connectiviteit). De voorgestelde restrictie is van toepassingen op personenauto’s, bussen en vrachtwagens. Er geldt een uitzondering voor landbouwvoertuigen en zware industriële toepassingen.

Raimondo probeert de maatregel, die nog op een consultatieronde wacht, in te voeren voor januari volgend jaar, als de termijn van de regering-Biden afloopt. Het is de vraag of dat gaat lukken, omdat veel experts en beleidsadviseurs in Washington zich nu al voorbereiden op de komende regeringswissel. Overigens is de verwachting niet dat de VS hun beleid tegenover China ingrijpend zullen veranderen, wat de uitslag ook is van de verkiezingen van 5 november.

Openbare weg wordt datanetwerk

De voorgenomen restricties passen in een breder Amerikaans beleid om Chinese hardware en software te weren, net als de pogingen het populaire sociale netwerk TikTok te dwingen zich los te maken van de Chinese eigenaar. Raimondo spreekt van een ‘proactieve maatregel’, die je kunt vergelijken met het verbod op het gebruik van Chinese apparatuur in de grote publieke telecomnetwerken. Dat voerden de VS al in 2012 in. Daardoor kon bijvoorbeeld het grote Chinese techbedrijf Huawei in de VS lang niet zoveel marktaandeel veroveren als in de EU.

In 2020, rondom de invoering van 5G-technologie, stelde de EU richtlijnen op om het gebruik van Chinese apparatuur in mobiele netwerken uit veiligheidsoverwegingen te beperken. Elk EU-land bepaalde daarna voor zichzelf hoe het de regels ging interpreteren. In Nederland hebben onder meer KPN en Odido (voorheen T-Mobile) Huawei-apparatuur vervangen door Europese technologie.

Naarmate het verkeer op de openbare weg verder digitaliseert en uitgroeit tot een datanetwerk, ligt het voor de hand dat Europa soortgelijke maatregelen neemt, zoals ook is gebeurd bij de mobiele netwerken. Tot nu toe is de EU echter afwachtend en voor een ‘pro-actieve’ restrictie lijkt het te laat, gezien de snelle opkomst van Chinese automerken.

De Chinese autofabrikanten grijpen de dubbele technologiesprong in de autosector – elektrische aandrijving en ‘connected’ rijdende voertuigen – met beide handen aan om marktaandeel te winnen in de autosector. Westerse autoproducenten, Tesla uitgezonderd, hebben juist moeite die veranderingen bij te benen.


Lees ook

China gokte goed op elektrisch rijden – en het Westen verzet zich daar tegen


De EU nam deze zomer maatregelen om de stortvloed aan elektrische auto’s uit China te weren via hogere importtarieven. In de VS geldt inmiddels een importheffing van 100 procent op de invoer van auto’s uit China. Het aanstaande Amerikaanse verbod op technische Chinese ‘ingrediënten’ blokkeert mogelijke trucs om die importheffingen te omzeilen.