VS voeren opnieuw aanval uit op Houthi’s in Jemen

VS voeren opnieuw aanval uit op Houthi’s in Jemen

De Amerikaanse strijdkrachten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een luchtaanval uitgevoerd op een locatie die onder controle staat van de Houthi-rebellen in Jemen. Dat hebben twee Amerikaanse functionarissen gezegd, melden internationale persbureaus. Volgens een van hen ging om het om een radarlocatie.

Volgens de bronnen ging het om een doel dat commerciële scheepvaart in de Rode Zee in gevaar zou brengen. Ze gaven geen verdere details. De regering van president Joe Biden heeft beloofd de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen. Radarinstellingen vormen daarbij een belangrijk doelwit.

De laatste aanval volgt op tientallen Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op faciliteiten van de door Iran gesteunde Houthi’s in de nacht van donderdag op vrijdag. Die acties vormden een vergelding van wekenlange aanvallen door de Houthi’s op schepen in de Rode Zee, uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza.

De televisiezender al-Masirah van de Houthi-beweging meldde aanvallen op de Jemenitische hoofdstad Sanaa, die de zender toeschreef aan de VS en Groot-Brittannië. Journalisten van het Amerikaanse persbureau AP in Sanaa hoorden een luide explosie.

Rusland hekelt aanval op Houthi’s door VS en VK als ‘flagrante agressie’

Rusland heeft de aanvallen van Amerikaanse en Britse strijdkrachten op Houthi-rebellen in Jemen vrijdag tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad bekritiseerd als „een flagrante agressie”. De Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzya hekelde de „massale aanval” op het grondgebied van Jemen. Dat meldt AFP.

„Deze staten hebben allemaal een massale aanval op Jemenitisch grondgebied uitgevoerd”, aldus Nebenzya tijdens de vergadering, die op verzoek van Rusland werd gehouden. „Ik heb het niet over een aanval op een groep binnen het land, maar over een aanval op de bevolking van het land als geheel.”

De VS en het VK hebben de militaire aanvallen, die in de nacht van donderdag op vrijdag werden uitgevoerd, verdedigd als vergelding voor de aanvallen van de Jemenitische rebellen op schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. De acties zijn volgens hen legaal volgens het internationaal recht. Ze dienden „om het vermogen van de Houthi’s te verstoren om de roekeloze aanvallen op de commerciële scheepvaart voort te zetten”, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, tegen de VN-Veiligheidsraad.

Volgens Thomas-Greenfield zijn sinds november meer dan tweeduizend schepen door de aanvallen van de Houthi’s gedwongen de Rode Zee te omzeilen. De Houthi’s, die worden gesteund door Iran, voerden wekenlang aanvallen uit op schepen in het gebied, uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza.

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft vrijdag „alle partijen” opgeroepen escalatie te voorkomen. Dat is „in het belang van vrede en stabiliteit in de Rode Zee en de wijdere regio”, liet hij weten via een woordvoerder.

Betogers roepen leuzen en houden wapens omhoog bij een protest tegen luchtaanvallen door de VS en het VK op Houthi-doelen in Jemen, vrijdag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Foto Yahya Arhab / EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en alle ontwikkelingen die daaraan raken. Ons vorige blog kun je hier terugvinden.