VS, Japan en Zuid-Korea kondigen nauwere samenwerking aan en bekritiseren China op topontmoeting

Topoverleg De regeringsleiders van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben topoverleg gevoerd op het buitenverblijf van president Biden. Daar zetten ze zich af tegen „gevaarlijk en agressief gedrag” van China.
V.l.n.r. de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, de Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Fumio Kishida.
V.l.n.r. de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, de Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Fumio Kishida. Foto Chip Somodevilla/Getty/AFP

Kritiek op China, meer militaire samenwerking en een ‘hotline’ voor gevallen van dreigingen. Dat zijn onder meer de uitkomsten van een topoverleg tussen de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea, melden internationale persbureaus. Vrijdag kwamen de leiders van de drie landen samen op het presidentiële buitenverblijf Camp David in de Amerikaanse staat Maryland.

De top „ging niet over China”, zei de Amerikaanse president Joe Biden na afloop van het topoverleg, met naast zich de Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. Wel draaide het om „vrede en veiligheid in de hele regio”, citeert persbureau AP uit de slotverklaring. De leiders hebben jaarlijkse overleggen afgesproken tussen onder meer de regeringsleiders, defensieministers en ministers van handel en industrie.

De kritiek op China richtte zich op „unilaterale pogingen om de status quo in de wateren van de Indo-Pacific te veranderen”. Het komt neer op een beschuldiging van landjepik in de Zuid-Chinese zee, die China bijna in zijn geheel claimt terwijl ook landen als de Filippijnen en Vietnam er aanspraak op maken. De VS, Japan en Zuid-Korea spraken van „gevaarlijk en agressief gedrag”.

Lees ook Chinese vissers weten het zeker: ‘Die zee is altijd al van ons geweest’