VS, China en vooral Rusland laten meer bbp-groei zien, de eurozone sukkelt, zo blijkt uit IMF-prognose

De Amerikaanse economie blijft voortstomen, terwijl die van de eurozone is ingesukkeld. Dit beeld komt naar voren uit de jongste economische ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het gaat om een tussentijdse bijstelling van de ramingen voor de wereldeconomie die het IMF in oktober presenteerde, tijdens de jaarvergadering van het Fonds in het Marokkaanse Marrakech. De update werd dit keer gepresenteerd in Johannesburg in Zuid-Afrika. In de update van de ramingen stelde het IMF de prognose voor de Verenigde Staten naar boven bij. Het Amerikaanse bbp neemt dit jaar toe met 2,1 procent, terwijl het Fonds in oktober nog uitging van 1,5 procent. De economie van de eurozone daarentegen laat in 2024 slechts 0,9 procent groei op jaarbasis zien – 0,3 procentpunt minder dan in de IMF-prognose van oktober.

Volgend jaar, zo verwacht het IMF, zullen de economieën van zowel de VS als de eurozone 1,7 procent groei laten zien.

Hoezeer de Europese economie hapert, werd dinsdag eveneens duidelijk uit gegevens van EU-statistiekbureau Eurostat. In het vierde kwartaal van 2023 nam het bbp van het eurogebied niet toe ten opzichte van het kwartaal ervoor. Duitsland, de grootste economie van Europa, presteert ronduit slecht. De Duitse economie kromp in het jaar 2023 met 0,3 procent op jaarbasis. Voor 2024 voorziet het IMF 0,5 procent bbp-groei in Duitsland (in oktober was die prognose nog krap 1 procent).

Nederlandse cijfers zwak

Ook de Nederlandse economie laat zwakke cijfers zien. Die groeide vorig jaar amper, met 0,2 procent op jaarbasis, volgens IMF-data. Dit jaar komt daar naar verwachting van het Fonds 0,7 procent bbp-groei bovenop – 0,4 procentpunt minder dan waar het Fonds in oktober nog van uitging.

De Amerikaanse economie groeit momenteel om een aantal redenenharder dan de Europese. De Amerikaanse overheid stimuleert de economie grootschaliger, onder meer met een actief industriebeleid. De Europese industrie daarentegen is getroffen door een stijging van de energieprijzen. Ook groeit de bevolking van de VS sneller, wat de economische groei aanjaagt.

De wereldeconomie als geheel groeit dit jaar met 3,1 procent. Dat is iets hoger dan het percentage dat het IMF in oktober voorspelde (2,9 procent), maar lager dan het gemiddelde groeipercentage van 3,8 procent dat gebruikelijk was in de jaren 2000-2019 (het laatste jaar voor de coronapandemie).

Dat heeft deels te maken met de groeivertraging in China. De Chinese economische groei zal dit jaar uitkomen op 4,6 procent, zo luidt de IMF-prognose. Dat is wat beter dan eerder verwacht (4,2 procent), maar veel lager dan de groeipercentages van 6 procent en meer die voor de pandemie gebruikelijk waren. Het land kampt met een voortslepende crisis in de vastgoedsector en met een zwak consumentenvertrouwen.

Russische economie oververhit

Een opvallende opwaartse bijstelling deed het IMF dinsdag voor Rusland. De economie in dat land groeit dit jaar met 2,6 procent – flink meer dan de 1,1 procent waarvan het IMF in oktober nog uitging. Dit nadat het Russische bbp ook in 2023 al fors was gegroeid, met 3 procent. Alleen in 2022, het jaar waarin Rusland Oekraïne binnenviel, liet de Russische economie een beperkte krimp zien (1,2 procent op jaarbasis).

Veel economen, in Rusland zelf en zeker in het Westen, waren uitgegaan van forse economische schade in Rusland door de westerse sancties tegen het land. In plaats daarvan gebeurde iets anders. Rusland bleek vaardig in het omzeilen van sancties op, onder meer, de import van technologie en de export van olie. Intussen verhoogde de regering van president Poetin de overheidsuitgaven, met name die aan het leger en aan wapenproductie.

Er zijn grote arbeidstekorten ontstaan, door de wapenproductie, door de mobilisatie van Russische mannen en door emigratie. Door die tekorten kunnen werknemers in Rusland hoge looneisen stellen. De lonen zijn dus fors gegroeid, en de koopkracht van veel Russen ook. Dit heeft geleid tot een stijging van de consumptie. Onlangs waarschuwde de Russische centrale bank voor „oververhitting” van de economie.


Lees ook
Kan de Europese economie de Amerikaanse nog wel bijhouden?

Bouwterrein in het Noord-Duitse Dithmarschen, waar de Zweedse <strong>batterijmaker Northvolt </strong>een fabriek gaat neerzetten – met door Brussel goedgekeurde staatssteun, om tegenwicht te kunnen bieden aan de concurrentie met China.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/vs-china-en-vooral-rusland-laten-meer-bbp-groei-zien-de-eurozone-sukkelt-zo-blijkt-uit-imf-prognose.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=