VS beschuldigen Soedanese RSF van genocide

De Verenigde Staten beschuldigen de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en gelieerde milities in Soedan van genocide. Mohamed Hamdan Dagalo, onder wiens leiding de RSF al ruim anderhalf jaar een bloedige oorlog uitvecht met het regeringsleger, krijgt sancties opgelegd. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een verklaring.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maakt de RSF zich herhaaldelijk schuldig aan directe aanvallen op burgers. Hij spreekt van het „systematisch” vermoorden van mannen en jongens op basis van hun etniciteit. Vrouwen en meisjes van bepaalde etnische groepen vallen ten prooi aan seksueel geweld.

De oorlog, die in april 2023 uitbrak na een machtsconflict over de integratie van de RSF in het regeringsleger, heeft inmiddels aan tienduizenden mensen het leven gekost. Zeker 11 miljoen mensen zijn ontheemd. Ongeveer de helft van de bevolking, zo’n 26 miljoen mensen, wordt momenteel geconfronteerd met hongersnood.

De Verenigde Naties meldden eerder deze week dat door de al twintig maanden durende strijd ongeveer 60 procent van de bevolking hulp nodig heeft. Mensenrechtenorganisaties spreken van de grootste humanitaire crisis op aarde. Human Rights Watch stelde in mei al dat er in Darfur, een regio zo groot als Frankrijk, sprake was van genocide.

„De Verenigde Staten zijn vastbesloten om degenen die verantwoordelijk zijn voor deze wreedheden ter verantwoording te roepen,” aldus Blinken. De sancties betekenen dat Dagalo de VS niet meer in mag en dat zijn eventuele bezittingen daar worden bevroren.

Hoewel met name de RSF berucht zijn om het brute geweld, wordt ook het regeringsleger beschuldigd van oorlogsmisdaden. Blinken voegt in zijn verklaring toe dat beide strijdende partijen „verantwoordelijkheid dragen voor het geweld en het lijden in Soedan” en allebei „de legitimiteit missen” om Soedan vreedzaam te besturen.

De Amerikanen hebben eerder geprobeerd om te bemiddelen in de burgeroorlog. Dat verliep moeizaam, maar er zijn wel afspraken gemaakt over de toegang tot humanitaire hulp.


Lees ook

Soedanese geestelijk leider: ‘Steden die ooit vol leven waren, zijn veranderd in slagvelden’

Sheikh Al-Amin Omar, een geestelijk leider in Soedan, vecht in zijn door geweld verscheurde land voor de „menselijkheid die zo vaak verloren lijkt in deze oorlog”.