Vrouwenonderdrukking als kinderspel in Iraans ‘Numb’

Recensie Film

Arthouse In het Iraanse ‘Numb’ kunnen meisjes en jongens alleen op de kleuterschool onbekommerd met elkaar spelen, en ook dat staat onder druk.

In de traditie van de Iraanse film zijn kinderen vaak stand-ins voor volwassen onderwerpen die anders niet langs de censor zouden komen. In Numb is dat niet anders. De tweede speelfilm van regisseur Amir Toodehroosta opent met de tekst dat in Iran meisjes en jongens alleen op de kleuterschool in gemengde klassen zitten – vanaf hun zesde gaan ze naar aparte scholen – maar dat er stemmen opgaan om het gescheiden onderwijs ook voor de allerjongsten in te voeren. Numb was in januari een van de meest opmerkelijke titels van de Tiger Competitie op het filmfestival van Rotterdam.

De film speelt zich af op zo’n kleuterschool, en is consequent op ooghoogte van de kinderen gefilmd, een beetje zoals de documentaire De kinderen van Juf Kiet, uit 2016. Maar anders dan in die film laat Numb daardoor juist zien hoeveel er óver de hoofden van de kinderen wordt beslist en besproken. Van een zachtaardig, beetje al te sentimenteel begin – waarin we kennismaken met de nieuwsgierige en dromerige Roham, zijn beste vriendinnetje Hamraz, pestkop Azad, en de kleine Rana op wie Roham een kleutercrush heeft – wordt de toon allengs grimmiger.

Voor de hand liggende dingen als een moellah die uitlegt dat Roham vanzelf een broertje krijgt als zijn ouders maar genoeg bidden en een tv-host die de kids wil ontlokken dat niet een halsketting maar de hijab ‘het sieraad’ van de vrouw is, maken langzamerhand plaats voor zwijgcultuur, stiekemigheid, en uiteindelijk racisme, huiselijk en seksueel geweld. De suggestie is dat als er geen normale, open omgang met de genders kan zijn, dat tot ongewenst gedrag leidt. Kinderen zien alles, totdat de volwassen maatschappij ze dwingt om weg te kijken. Dan worden discriminatie en vrouwenonderdrukking kinderspel. Niet voor niets zijn zowel de schoolspeeltuin als de theaterlessen de centrale arena’s van de gebeurtenissen. Ontroerend en verontrustend is dan ook de scène waarin Roham tijdens een schooltoneelstuk een manier vindt om de aanwezige ouders te vertellen wat hij in de kleedkamer heeft gezien.

https://www.youtube.com/watch?v=1MqHF7WziJ0