Vroeger was iederéén gewoon queer. Tot een klein groepje geen vrije seks meer wilde. Dat werden ‘de mannen’

Recensie Muziek

Operafestival Aix-en-Provence Vroeger was iederéén queer. Tot een klein groepje zichzelf het plezier van vrije liefde met alle geslachten ontzegde. Dat werden ‘de mannen’. Althans, zo ziet de wereld eruit in het queer-utopische sprookje ‘The Faggots and Their Friends’. De voorstelling is de grote verrassing van Aix-en-Provence.

Danseres Yandass en achter haar Kit Green in de voorstelling ‘The Faggots and Their Friends Between Revolutions’ van componistPhilip Venables and regisseur Ted Huffman, de grote verrassing van het operafestival van Aix-en-Provence dit jaar.
Danseres Yandass en achter haar Kit Green in de voorstelling ‘The Faggots and Their Friends Between Revolutions’ van componistPhilip Venables and regisseur Ted Huffman, de grote verrassing van het operafestival van Aix-en-Provence dit jaar. Foto Tristram Kenton

De meest verrassende voorstelling van Aix-en-Provence dit jaar: The Faggots and Their Friends between Revolutions, een nieuw werk van componist Philip Venables en regisseur Ted Huffman, gebaseerd op een queer-utopisch sprookje van Larry Mitchell uit 1977.

Hoewel, ‘werk’? Zo eenvoudig ligt het niet. Wat Venables en Huffman met vijftien uitvoerders op het podium hebben gezet is eerder muzikale story-telling dan muziektheater, maar weer eerder muziektheater dan opera. Het is bewegingskunst en het is muziek op onder andere barokinstrumenten (klavecimbel, luiten, viola da gamba, viool met barokstok, maar ook een piano, celesta, harpen, fluit en saxofoons). Barokkige muziek klinkt naast, tegen én met moderne klassiek.

Met rennen, lopen, liggen, zingen, dansen, muziek en zwijgen, met trommelen, stampen, bellen, gongen en buisklokken; met blij, trots, ironisch, verwijtend en woest, vertellen de vijftien queer-uitvoerders het verhaal van het queer-utopische sprookje The Faggots and Their Friends Between Revolutions. In dat sprookje was vroeger iedereen ‘faggot’. Tot enkelen zich het plezier van liefde en seks met alle soorten mensen ontzegden en zich afzonderden van de groep. Dat werden ‘de mannen’. De mannen namen de macht over, groeiden, dwongen de vrouwen met huwelijkscontracten tot hun slaaf, werd verslaafd aan papieren die de ene man belangrijker maken dan de andere. Ze onderdrukten en vermoordden honderden jaren de faggots. Toch hebben de faggots altijd onder de ‘mannen’ geleefd. Met behulp van de vrouwen, die altijd al wisten dat ze het uiteindelijk gingen winnen van ‘de mannen’, vechten de faggots terug en bevrijden de mannen weer van hun zelf opgelegde banden. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit verhaal al decennia onderdrukte queer-personen troost. En wie zich een beetje durft open te stellen, hoort in het sprookje soms pijnlijk herkenbare allegorieën.

Foto Tristram Kenton

Precies wat het moet zijn

Een decor is er niet. De spelers en hun verrijdbare instrumenten zijn het decor, dat geen moment hetzelfde is. Elke persoon op het podium brengt iets unieks eigens in: luitist Kerry Bursey zingt als middeleeuwse singer-songwriter. Kit Green, een non-binaire persoon van middelbare leeftijd met lang blond haar in avondjurken, heeft een geweldige presence en humoristische timing. Danseres Yandass is klein van stuk maar lijkt haar omverblazende spreken en bewegen uit een oerkern te putten. Eric Lamb speelt dansend de sterren van de hemel op zijn fluit. De trans vrouw Katherine Gofort lijkt in de eerste helft verlegen, maar pakt haarzelf in de tweede helft uit: letterlijktot een blote bodysuit, figuurlijk in een knallend woedende bariton. Het is ontroerende gedachte dat zelfs de grootste homo- of queerfoob niet kan beweren dat deze mensen alleen zijn uitgekozen op hun queer-identiteit. Het zijn muzikale megatalenten.

Lees ook deze recensie van ‘Denis & Katya’, de kameropera van Philip Venables op het Opera Forward Festival vorig jaar.

Het is vaak zo dat iets nieuws op het podium een experiment is. Makers laten dan duidelijk zien: wij proberen hier wat uit. Zo’n experiment slaagt soms. Het kan je toevallig liggen, het kan ook geheel aan je voorbij gaan. Bij Faggots and their Friends ligt dat anders. Ook hier gebeurt iets nieuws. Maar je voelt aan alles: dit is géén experiment – niet meer. Experimenteren hebben ze in het langjarige maakproces gedaan. Deze makers stralen van begin tot eind met kracht uit dat de voorstelling precíes is wat zij willen dat het is. Wat hier gebeurt, staat als een huis. Hún huis. Het is lastig voor te stellen dat andere spelers deze voorstelling na zouden spelen.

Je voelt je vreemd nadien. Enerzijds zit de voorstelling vol woede, en als je het sprookje letterlijk en persoonlijk neemt, dan kan ik me indenken dat je je als heteroman flink weggezet kan voelen. En toch, ondanks alle onderdrukkingsfrustraties, is Faggots and Their Friends de knuffeligste, zachtste en liefste voorstelling van een week Aix. Hulde. En goed nieuws: de voorstelling is volgend jaar te zien in het Holland Festival.

Terug naar het overzicht: Dit is het operafestival van Aix-en-Provence 2023