Vrijgevochten en opzwepende rapper GloRilla viert haar vrijgezellenstatus

Profiel

Profiel GloRilla GloRilla is één van de blikvangers op hiphopfestival Rolling Loud, waarvan de eerste editie komend weekend plaatsvindt in Rotterdam, met als headliners Kendrick Lamar en Travis Scott.
GloRilla tijdens een optreden op het Coachella Valley Music and Arts Festival in Indio, Californië, in april dit jaar.
GloRilla tijdens een optreden op het Coachella Valley Music and Arts Festival in Indio, Californië, in april dit jaar. Foto CAROLINE BREHMAN/ EPA

In de videoclip bij dé hiphop-zomerhit van vorig jaar, is de 23-jarige Gloria ‘GloRilla’ Hallelujah Woods het charismatische middelpunt op een straatfeest. Ze giet cognac zo uit de fles in de mond van een vriendin, en strooit bankbiljetten over de hotpants van een ander. Om haar heen wordt gedanst, op straat, op de motorkap, hangend uit de ramen van een auto. Mobiele telefoons in hun hand, wegwerpbekers met drank.

GloRilla uit Memphis, Tennessee, heeft een feestje te vieren, rapt ze trots en uitdagend vloekend in haar doorbraakhit ‘F.N.F. (Let’s Go)’. Ze is eindelijk weer single en bejubelt dat met een voortstuwende clubkraker.

De clip ziet eruit alsof iedereen hem had kunnen maken, en leidde op TikTok tot een rage waarin de sfeer en de danspasjes werden nagedaan. De muzikale productie van het nummer is op zich al aanstekelijk, maar het is GloRilla die er met haar eenvoudige en slogan-achtige teksten een venijnig en energiek strijdlied van maakt. Het wordt haar eerste, en direct voor een Grammy Award genomineerde hit.

Ze is een debutant maar klinkt als een rapper van de oude stempel; eentje die vooral ‘master of ceremony’ (mc) is en met een percussieve cadans de beat aanzwengelt.

GloRilla.

Ongefilterde rap uit Memphis

Dit weekend staat GloRilla op de eerste editie van tweedaags hiphopfestival Rolling Loud in Ahoy Rotterdam. Daar treedt een selectie van nationale en internationale hiphopacts op, met als headliners Kendrick Lamar en Travis Scott, die muzikaal ook is geïnspireerd door rap uit Memphis.

Rapmuziek in Memphis kwam tot wasdom in een scene waarin opkomende acts hun werk via cassettebandjes verkochten en verspreidden. Ongecensureerde, rechttoe-rechtaan-raps op hamerende beats, met drums uit de Roland TR-808-drumcomputer, diepe basgeluiden en duistere tonen. Het was minimalistische, grimmige en ongefilterde opzweepmuziek waarbij het meer ging om de directe impact dan om een perfecte mix of mastering. De muziek kreeg daardoor een oneffen, aantrekkelijke eigen sound.

GloRilla heeft een hese, wat diep klinkende stem die goed past bij de rauwe, onverschrokken Memphis-energie in haar raps.

Lees ook een interview met Cardi B: Cardi B is nu de vrouw die ze altijd al wilde zijn

Samen met Cardi B scoorde GloRilla na haar doorbraak een Amerikaanse Top 10-hit met ‘2 Tomorrow’, met een vergelijkbare sound en thematiek als haar eerste hit, en een clip waarin wederom buiten wordt gefeest. Ze zijn onderdeel van een lichting commercieel succesvolle vrouwelijke rappers die zich in de lang door mannen gedomineerde rapmainstream niet in een hoek laten schetsen.

Vroeger werden vrouwelijke rapartiesten in de muziekindustrie nogal eens tegenover elkaar gepositioneerd maar inmiddels trekken ze vaak sterk samen op. GloRilla werkte in haar korte carrière onder anderen al met Cardi B, Trina, Latto (dit weekend ook op Rolling Loud), JT van City Girls, Saweetie, Gloss Up en Niki Pooh. Waar veel commercieel populaire rapmannen de afgelopen jaren grossierden in een zangerige rapstijl, laten de rapvrouwen vaker een stevig in hiphopgeschiedenis gewortelde, hardere rapvariant horen.

Geuzennaam

GloRilla claimt de denigrerend bedoelde ‘ratchet’ – niet netjes, ordinair, promiscue – als geuzennaam voor haarzelf en haar crew. Ze draagt net als veel van haar collega’s in haar raps onomwonden, rauw en expliciet haar seksualiteit uit, en omarmt die voluit om haar autonomie te benadrukken. Ze is eigen baas; trots op zichzelf, haar scene en de straathoeken waar die is ontstaan en ontwikkeld.

Op haar debuut-EP Anyways, Life’s Great… laat ze soms wel wat meer zien van haar leven dan alleen die ongenaakbare buitenkant, en rapt ze bijvoorbeeld over verloren gegane vriendschappen en innerlijke strijd. Maar in de kern zijn de nummers van GloRilla diep in olie gedompelde lonten die iets in haar publiek willen laten ontvlammen. Zelfverzekerd en zorgeloos. Baldadig en vrij. „Let’s gooooo!”

GloRilla treedt a.s. zaterdag op tijdens de eerste editie van het tweedaagse hiphopfestival Rolling Loud in Ahoy Rotterdam. Inl: rollingloud.nl

https://www.youtube.com/watch?v=ww6ykF2ktaI