Vorig jaar minder gewicht aan goederen vervoerd over het spoor

Er is vorig jaar 11,5 procent minder gewicht aan goederen over het spoor vervoerd dan een jaar eerder. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In 2022 werd nog een recordhoeveelheid van bijna 45 miljoen ton aan goederen vervoerd over het spoor, een jaar later was die hoeveelheid teruggelopen naar 39,3 miljoen ton.

De afname komt deels doordat er vorig jaar veel minder kolen zijn vervoerd over het spoor. Dat is niets nieuws, legt Marjolijn Jaarsma van het CBS uit. Zij is deskundige op het gebied van (internationale) handel, vervoer en bedrijven. De vraag van kolen loopt al lange tijd terug, zegt Jaarsma, al vormde 2022 een uitzondering. De oorlog in Oekraïne zorgde in dat jaar voor een een tijdelijke opleving van de vraag, ter compensatie van Russisch gas. De hoeveelheid vervoerde kolen nam als gevolg daarvan in 2022 fors toe. In de nieuwste cijfers is te zien dat de daling vorig jaar weer inzette. Het vervoer van kolen daalde vorig jaar met 22,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, vooral omdat het kolentransport naar Duitsland flink terugliep.

Ook het totale gewicht van goederen in containers, de grootste groep binnen het spoorvervoer, liep vorig jaar terug met 11,5 procent. Dat kwam vooral doordat het gewicht aan goederen in containers die binnen Nederland vervoerd werden flink instortte, met bijna 28 procent. Die grote afname is het gevolg van een dalende vraag van Nederlanders naar goederen, zegt Jaarsma. „Je moet hierbij denken aan losse goederen die in containers worden vervoerd, zoals elektronica.”

Moeilijkheden in de bouw

Andere veelvoorkomende goederen vertoonden ook een daling: zo werden er 4,6 procent minder metaalertsen vervoerd, 3,7 procent minder chemische producten en 10 procent minder metalen, waaronder staal, becijferde het CBS. Volgens Jaarsma gaat dat hand in hand met ontwikkelingen in de economie. „De bouw heeft het moeilijker en vraagt minder naar metalen en materialen, dat zie je terug in deze cijfers.”

Het vervoer nam in alle richtingen af: Nederland voerde zowel minder gewicht in als uit over het spoor. Met een afname van ruim 27 procent daalde het binnenlands vervoer het meest. Toch laat één categorie positieve cijfers zien: de aanvoer van producten binnen de landbouw, bosbouw en visserij die in bulk worden vervoerd, steeg in 2023, en flink ook. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om graan en mais. Binnen deze categorie werd ruim 45 procent meer gewicht over het spoor vervoerd dan een jaar eerder.