Voorwaardelijke boete van 450 euro voor FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen voor bewerkte tweet met nazivlag

De rechtbank in Den Haag geeft Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) een voorwaardelijke boete van 450 euro wegens het plaatsen van een tweet in 2022 met een bewerkte foto van de toenmalige ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip die een nazivlag vasthouden. Het boetebedrag is in lijn met de eis van het Openbaar Ministerie, maar is met deze uitspraak voorwaardelijk gemaakt. Dat houdt in dat Van Houwelingen de boete alleen hoeft te betalen als hij binnen een jaar in herhaling valt.

In september 2022 tweette Van Houwelingen een gefotoshopt beeld van ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, D66) en Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA). Op de oorspronkelijke foto staan zij samen bij een vlag van de Sustainable Development Goals (SDG’s), de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling. Op de bewerkte foto is de SDG-vlag vervangen door de vlag van het naziregime.

Van Houwelingen haalde de bewerkte foto na de ophef weer weg en plaatste in plaats daarvan een foto met de communistische vlag „omdat de SDG-vlag welbeschouwd toch nog verwanter is aan de hamer-en-sikkel van de Communistische Internationale dan aan de swastika”, schreef hij op X.

De ministers reageerden woedend op de foto en de associatie met het naziregime. Kuipers sprak op Twitter van „een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici”. Later die maand maakten ze bekend aangifte te doen van belediging, smaad en laster. D66 wilde dat Van Houwelingen werd geschorst als Kamerlid en diende een officiële klacht in bij het College van onderzoek integriteit, dat klachten behandelt over het schenden van de gedragscode door Kamerleden.

Iets aan de kaak stellen

Het OM eiste destijds een boete van 450 euro wegens belediging, maar omdat Van Houwelingen verzet aantekende, verscheen hij twee weken geleden voor de meervoudige kamer in Den Haag. Daar noemde hij zijn tweet een „ironische, ludieke manier om iets aan de kaak te stellen”.

Volgens de officier van justitie werden de ministers door Van Houwelingen geassocieerd met de „dood en [het] verderf” van het naziregime. „Als men een vlag hijst, staat diegene achter de vlag. Door die nazivlag merkt de verdachte ze onmiskenbaar aan als nazi’s of sympathisanten van het nazisme.”

Tijdens de rechtszaak erkende Van Houwelingen dat het „politiek gezien een onhandige tweet” was, omdat hij hiermee tegenstanders „een stok gaf om mee te slaan”. „Het was een beetje dom, onhandig misschien”, aldus zijn advocaat. „Maar dat wil niet zeggen dat het daarmee strafbaar is.”

De meervoudige kamer gaat mee in het standpunt van het OM dat de tweet „onnodig grievend” was. De rechter koos toch voor een voorwaardelijke straf, omdat het Kamerlid later heeft verduidelijkt dat het niet zijn bedoeling was om te beledigen. Bovendien verwijderde hij het bericht een dag na plaatsing, haalde de rechter aan.

Terug in de Kamer

Van Houwelingen spreekt van een „verontrustende uitspraak”. Hierdoor gaat „de rechtbank bepalen welke kritiek je wel en niet kunt leveren, dat is natuurlijk een onhoudbare situatie”, aldus Van Houwelingen tegen persbureau ANP. „Dit is overduidelijk een gerichte uitspraak om de oppositie de mond te snoeren.”

Van Houwelingen zat vorige kabinetsperiode nog in de Tweede Kamer en stond afgelopen november op plek vier van Forum voor Democratie. Doordat zijn partij bij de laatste verkiezingen drie zetels haalde, werd Van Houwelingen niet herkozen.

Toch is hij weer terug: begin dit jaar maakte FVD bekend dat Kamerlid Freek Jansen zijn zetel „tijdelijk af zal staan” aan Van Houwelingen. Een hoogst ongebruikelijke ruil, maar staatsrechtelijk in orde.

Volgens de partij zou Van Houwelingen de eerste zes maanden van 2024 de parlementaire enquête over het coronabeleid van de regering voorbereiden. Daarna zou hij de zetel weer afstaan aan Jansen.

Inmiddels is Van Houwelingen al tien maanden Tweede Kamerlid.


Lees ook

Weet jij wat strafbare discriminatie is? Test het

Weet jij wat strafbare discriminatie is? Test het