Voorlopig zijn alleen bij rampen buitenlandse diplomaten welkom op de Salomoneilanden

Indo-Pacific De Salomoneilanden willen even geen diplomaten meer over de vloer. De archipel is een brandpunt in de rivaliteit tussen China en het Westen.

Functionarissen van de Salomoneilanden en China overleggen aan boord van een Chinees ziekenhuisschip in de haven van Honiara, de hoofdstad van de eilandenstaat.
Functionarissen van de Salomoneilanden en China overleggen aan boord van een Chinees ziekenhuisschip in de haven van Honiara, de hoofdstad van de eilandenstaat. Foto Pringi Charley/AFP

Al maanden is het op de Salomoneilanden een komen en gaan van diplomaten uit onder meer Australië, het Verenigd Koninkrijk, China, Saoedi-Arabië en Japan. Maar tot half november zijn buitenlandse vertegenwoordigers even niet meer welkom, laat de regering van de eilandengroep in de Stille Oceaan ten noordoosten van Australië weten. Tot dan werkt het bestuur in de hoofdstad Honiara aan de begroting, en daarbij kan het niet gestoord worden. Al zijn uitzonderingen mogelijk – bijvoorbeeld in geval van natuurrampen. De eilanden worden regelmatig getroffen door orkanen, en ook zeebevingen en tsunami’s komen er soms voor.

Lees ook Chinees pact in ‘achtertuin’ van Australië wekt onrust

Dat het land, met ruim 740.000 inwoners verspreid over een ongeveer 1.500 kilometer lange sliert van ruim negenhonderd eilanden, zich in zoveel diplomatieke belangstelling kan verheugen, ligt niet aan de azuurblauwe zee en de hagelwitte stranden, maar aan de oplopende rivaliteit in de regio tussen China en het Westen, die strijden om invloed op de strategisch belangrijke archipel. Vorig jaar sloot premier Manasseh Sogavare met China een omstreden veiligheidspact en vervolgens een overeenkomst voor samenwerking tussen de politiemachten van beide landen. Volgens uitgelekte verdragsteksten mag China politieagenten en militairen sturen om zijn staatsburgers en zijn belangen op de eilanden te beschermen.

Chinese leningen

Met name in Canberra en Washington wordt gevreesd dat de afspraken een opstapje zijn voor de vestiging van een Chinese militaire basis op de eilanden, op nog geen tweeduizend kilometer van de Australische kust en drieduizend kilometer van de Amerikaanse marinebasis op Guam.


De Salomoneilanden zijn de afgelopen jaren politiek gezien steeds meer naar China toegegroeid. In 2019 verbrak de regering de diplomatieke banden met Taiwan, dat door Beijing als afvallige provincie wordt beschouwd. Het was aanleiding voor hevige onlusten die met alleen inderhaast opgeroepen Australische politiebijstand konden worden gesust. Boze demonstranten vielen huizen en winkels van Chinezen aan in de Chinese wijk in Honiara.

Australië is nog altijd de grootste donor van de Salomoneilanden, een van de armste landen in de Pacifische regio. In het lopende jaar gaat het omgerekend om zo’n 165 miljoen euro in begrotingssteun en ontwikkelingshulp. Maar na een bezoek aan Beijing in juli zei premier Sogavare dat de Volksrepubliek haar financiële bijdrage wil opvoeren. Ook verstrekt China veel leningen aan de Salomoneilanden voor infrastructurele projecten, waaronder omgerekend zo’n 60 miljoen euro voor de aanleg van een mobiel netwerk door de Chinese telecomgigant Huawei. En in november zijn de Salomoneilanden gastland van de Pacifische Spelen, die worden geopend in een nieuw stadion met tienduizend zitplaatsen, dat China cadeau heeft gedaan als „symbool van de vriendschap” tussen beide landen. Het complex omvat ook een zwembad, rugby- en voetbalveld, en zes tennisbanen.

Een Chinees ziekenhuisschip ligt in de haven van Honiara, de hoofdstad van de Salomoneilanden. De eilandenstaat doet veel zaken met China. Dit wordt met argusogen aanschouwd door landen als Australië en de Verenigde Staten.
Foto Pringi Charley

‘Nieuw imperialisme’

Ook in buurland Vanuatu zorgt de territoriumstrijd in de regio voor onrust. De hoogste rechtbank van de archipel bepaalde maandag dat premier Ishmael Kalsakau moest aftreden, nadat in het parlement discussie was ontstaan of Kalsakau wel of niet een vertrouwensstemming had overleefd. Die was aangevraagd door de oppositie omdat de pro-Westerse Kalsakau een veiligheidspact met Australië had gesloten. Tegenstanders vreesden dat de overeenkomst de relatie met China op het spel zou zetten. De Volksrepubliek is de belangrijkste geldschieter en investeerder in Vanuatu.

Lees ook Voor de strijd om de wereldmacht moet je nu kijken naar de ‘Indo-Pacific’

Kalsakaus opvolger Sato Kilman zei dinsdag tegen de Australische zender ABC dat hij het pas gesloten veiligheidspact wil „herzien”. Kilman, die al vier keer eerder premier was, is voorstander van hechtere banden met China. Tijdens een eerdere regeerperiode, in 2012, liet hij twaalf Australische politiemedewerkers het land uitzetten nadat zijn adviseur op een Australisch vliegveld was aangehouden op fraudeverdenkingen.

De archipel Fiji, ten oosten van Vanuatu, kondigde vorige week een defensiepact aan met Frankrijk. In juli bezocht de Franse president Emmanuel Macron de regio, waar Frankrijk overzeese gebiedsdelen heeft. In een toespraak op Vanuatu haalde hij toen uit naar het „nieuwe imperialisme” waar de regio volgens hem onder lijdt.