De rood geklede mensenmassa is een kwartier geleden in beweging gekomen: het Haagse Malieveld stroomt langzaam leeg, in de richting van het Vredespaleis. Intussen blijven nieuwe, in rood geklede demonstranten arriveren vanuit Den Haag Centraal. Velen zijn te laat doordat ze niet mee konden in de overvolle treinen naar de Hofstad. Maar de stoet is lang genoeg: ze kunnen nog makkelijk aansluiten.
Meer dan 100.000 mensen liepen zondag volgens de organisatie mee in de ‘rode lijn’-demonstratie tegen het oorlogsgeweld in Gaza en het Israël-beleid van het kabinet-Schoof, georganiseerd door Oxfam Novib, Amnesty International en ruim tachtig andere organisaties. Daarmee zou het de grootste demonstratie zijn sinds 2004, toen tussen de 200.000 en 300.000 mensen protesteerden tegen bezuinigingen van kabinet-Balkenende II.
In de lange stoet lopen deze zondagmiddag jongeren, veertigers en vijftigers, ouderen met wandelstok, moeders met kinderwagen, vaders met de baby in een draagzak. Ze hebben vele verschillende tinten rood aangetrokken, inclusief donkerroze, paars en oranje. Veel mensen zeggen dat dit hun eerste demonstratie is.
Lees ook
In beeld: De ‘rode lijn’-manifestatie tegen kabinetsbeleid Israël
‘Gestotter van Schoof’
Christine Tromp (39) uit Den Haag bijvoorbeeld, die meeloopt met haar man en haar kinderen van 10, 8 en 5 jaar. Ze schaamt zich als ze „die slappe woorden van het kabinet” hoort. „Dat gestotter van Schoof”. Wat moet het kabinet dan wel doen? „Dat vroegen mijn kinderen ook”, zegt ze. „Nou, in ieder geval duidelijker veroordelen wat daar gebeurt.”
De 83-jarige Tamme van der Zee uit Bennekom, die een rode polo draagt, logeerde om vandaag mee te kunnen lopen vannacht bij zijn dochter, die dichterbij woont. „Ik zit erover in dat er niks gebeurt, ook al zeggen we ‘nooit meer’.”
Ook al zijn ze in de minderheid, het meeste geluid komt van groepjes geroutineerde demonstranten, veelal met zwart-wit geblokte keffiyehs (arafatsjaals) om en Palestijnse vlag in de hand. Door een megafoon scanderen ze leuzen als „Free, free Palestine” en „From the river to the sea, Palestine will be free”.
Voor het Vredespaleis, waar het Internationaal Gerechtshof gevestigd is, zingt een koor de stoet toe. „Stop de volkenmoord in Palestina, stop de volkenmoord in Gaza nu”, zingen zij. „Onze regering laat Palestina barsten, onze regering laat Gaza in de steek.” Deze ‘Klimaatkoren Nederland’ zingen normaal klimaatdemonstranten toe, zegt een koorlid, maar voor deze gelegenheid hebben ze vier nieuwe liederen gemaakt.
Ik schaam me als ik die slappe woorden van het kabinet hoor
Kartonnen bordjes
Veel mensen houden kartonnen bordjes in de lucht. ‘Mijn moederhart breekt’, ‘Give a shit‘ en ‘Tering-regering’, met eronder de hoofden van onder meer premier Dick Schoof, asielminister Marjolein Faber (PVV) en woonminister Mona Keijzer (BBB).
Ook meerdere christelijke leuzen vallen op. Een bordje met ‘What Would Jesus do?’ En een spandoek met: ‘Deze ChristenUnie-leden trekken wel een rode lijn’. Bob Lapajan (40), die het doek vasthoudt, zegt dat zijn partij „in toon” kritischer is geworden richting Israël, „maar in de Tweede Kamer wordt nog tegen moties gestemd om actie te ondernemen”.
Voor aanvang van de demonstratie is op het Malieveld ook een korte christelijke samenkomst. Een vrouw in een wit predikantsgewaad met rode stola begroet de ongeveer honderdvijftig mensen in de kring om haar heen. „Welkom als je het niet meer uithoudt in de oorverdovende stilte in onze kerken”, zegt ze door haar megafoon, met daarop een sticker van een Palestijnse vlag. „Welkom als je wel zou willen uitschreeuwen: mijn God, mijn God, waar bent u?” Daarna bidt een man „voor onze regering, voor de moed om zich uit te spreken”.
Na het Vredespaleis loopt de lange stoet via de Hofvijver terug naar het Malieveld. Een meisje van een jaar of twaalf steekt haar middelvinger op naar het Torentje. „Zo”, zegt ze. „Nu voel ik me beter.” „Dit keer mag het”, zegt haar moeder.
De demonstratie is volgens de politie rustig verlopen. Terug bij het Malieveld lopen de demonstranten een groot spandoek tegemoet met daarop de tekst: „Wij trokken de rode lijn. Nu het kabinet nog.”
Lees ook
Een rode lijn vóór Gaza en tegen Israëlisch oorlogsgeweld, dwars door Den Haag: ‘Als ik hier niets tegen doe, hoe zou ik dan kunnen slapen?’
