Als onderdeel van het staakt-het-vuren komen tijdens de eerste fase van het bestand 33 Israëlische gijzelaars in Gaza vrij, net zoals honderden gevangengenomen Palestijnen uit Israëlische gevangenissen. Zondag kwam er, met enige vertraging, een einde aan de gevechten in Gaza, inclusief de Israëlische bombardementen.
NRC profileerde drie Palestijnse mensenrechtenactivisten die werden gedood voor het bestand in kon gaan en drie Israëlische gijzelaars in Gaza die mogelijk met het bestand vrijkomen.
Palestijnse slachtoffers
Terwijl de eerste positieve berichten over een staakt-het-vuren naar buiten druppelen, werden Gazanen Ahmed Abu Al-Rus, Raafat Salha en Ihab Faisal gewikkeld in witte lijkzakken. In tegenstelling tot de gegijzelde Israëliërs is er weinig bekend over het leven van deze Palestijnen buiten de oorlog om. De oorlog tekende de laatste maanden van hun levens.
Ahmed Abu Al-Rus
Ahmed Abu Al-Rus wist dat dit moment ging komen. Een paar dagen voor zijn dood filmde de activist en journalist zijn wil in een videoboodschap. „Misschien kijk je deze video en kan je je niet voorstellen dat ik een martelaar ben geworden”, zegt Al-Rus rustig. De video nam hij op in zijn auto, door de achterruit zijn verwoeste gebouwen te zien. Zijn boodschap deelde hij aanvankelijk met één persoon. Journaliste Noor Hazeen plaatste de video donderdag op Instagram. „We maakten er altijd grapjes over, maar ik had nooit gedacht dat ik het zou delen”, staat in het bijschrift van het filmpje.
Woensdag, de dag van het nieuws over een succesvol vredesbestand tussen Israël en Hamas, werd Al-Rus gedood door een Israëlische luchtaanval op het Nuseirat vluchtelingenkamp. Met hem kwamen vier anderen om, onder wie zijn broer Mohamed.
„Ik heb er vrede mee”, verzucht al Al-Rus in zijn afscheidsvideo. Op zijn Instagrampagina deelde hij zijn leven. In een van zijn campagnes deelde hij slippers uit aan kinderen die op blote voeten door hun tentenkamp liepen. Slippers met Spiderman voor de jongens, felroze kattenslippers voor de meisjes. Hij bedankt zijn volgers in zijn videoboodschap: „Ik ben blij met alles wat ik heb gedaan in Gaza.”
Raafat Salha
Het familiehuis van mensenrechtenadvocaat Raafat Salha in Deir Al-Balah werd in de nacht van dinsdag op woensdag gebombardeerd door het Israëlische leger. Salha overleefde de aanval aanvankelijk, maar verloor zijn vingers en een been. Zijn vrouw Faten en vier kinderen Moahammed, Ahmad, Hala en Saba werden meteen gedood. Salha werd naar het Al-Aqsa ziekenhuis gebracht, maar overleed woensdag aan zijn verwondingen.
Salha was directeur van de Onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten (ICHR) in Gaza. In een verklaring zegt de organisatie de „bezettende macht Israël volledig verantwoordelijk te houden voor deze gruweldaad”. Regelmatig verscheen Salha bij internationale nieuwszenders, waar hij de humanitaire situatie in de Gazastrook met veel passie besprak.
Zijn Facebookaccount staat vol condoleanceberichten aan mensen die hij kende, en oproepen tot het beëindigen van de genocide. Afgelopen oktober verloren zijn twee zoons nog een „loyale trouwe vriend”. „Glorie aan de martelaren”, schrijft Salha in een bericht dat hij opdraagt aan de vriend van zijn zoons.
Ihab Faisal
Het huis waar humanitair hulpverlener Ihab Marwan Kamal Faisal zich in bevond was donderdag doelwit van een Israëlisch bombardement. Faisal, zijn vrouw Henin en twee jonge dochters Reem en Najma werden daarbij gedood. Faisal werkte voor het Palestinian Center for Human Rights (PCHR), een Britse christelijke mensenrechtenorganisatie die als een van de weinigen nog steeds in Gaza opereert.
Eerder verloor Faisal zijn twee broers bij een Israëlische luchtaanval op hun familiehuis in Gaza-Stad, afgelopen september. „Op dat moment voelde ik iets vreemds in mijn lichaam, alsof ik mijn bewustzijn verloor. Ik kon mijn ogen niet openen vanwege de as en het stof, maar ik vocht om wakker te blijven, en probeerde mijn dochters en mijn vrouw te redden”, vertelde hij destijds tegen PCHR. Dat lukte: Faisal en zijn gezin overleefden de aanval.
Maanden later haalden de Israëlische bommen het gezin alsnog in. „Ihab was een man met een groot karakter, altijd toegewijd aan zijn werk, zelfs onder de moeilijkste en gevaarlijkste omstandigheden”, zei de directeur van zijn organisatie vlak na zijn dood. Faisal is het derde PCHR-lid dat door Israël werd gedood in de vijftien maanden woedende oorlog.
Israëlische gijzelaars
Kfir Bibas, Oded Lifshitz en Omer Shem-Tov staan op de lijst die de Israëlische krant The Times of Israel vrijdag publiceerde. De lijst bevat de namen van 33 gijzelaars die tijdens de eerste fase van het staakt-het-vuren zouden worden vrijgelaten. „Bring them home now”, luidde de boodschap van familie en vrienden van gijzelaars de afgelopen vijftien maanden. Maar niet van alle mensen die worden vastgehouden in Gaza is bekend of ze nog in leven zijn. Dat geldt ook voor de namen op de vrijdag verschenen lijst.
Kfir Bibas
Afgelopen zaterdag was de tweede verjaardag van Kfir Bibas, daarmee is hij de jongste van de zo’n 250 gijzelaars die vijftien maanden geleden zijn ontvoerd naar Gaza. Hamas-militanten namen hem samen met zijn broertje Ariel (5) en moeder Shiri Silberman Bibas mee uit de Nir Oz kibboets. Een video, gemaakt door Hamas, waarin moeder Shiri haar kinderen tijdens de ontvoering wanhopig tegen haar borst klampt, behoort tot de beelden die in Israël symbool kwamen te staan voor het nationale trauma van 7 oktober. Vader Yarden, die ook is ontvoerd, was daar niet op te zien. Vermoed wordt dat Hamas hem gescheiden van zijn familie vasthoudt in Gaza. De grootouders van Kfir Bibas zijn op 7 oktober vermoord.
In november 2023 bracht Hamas het nieuws naar buiten dat de moeder en twee kinderen waren gedood bij een Israëlische luchtaanval, maar omdat het Israëlische leger dit nooit heeft bevestigd, leeft in Israël de hoop dat ze nog in leven zijn. De afspraak met Hamas is dat ook de stoffelijke overschotten van gijzelaars die zijn gedood of overleden, worden vrijgegeven door Hamas.
Oded Lifshitz
Vredesactivist en journalist Oded Lifshitz (84) werd ook op 7 oktober door Hamas uit de Nir Oz kibboets weggevoerd. Samen met zijn vrouw Yocheved was hij een van de oprichters van die kibboets, waarvandaan patiënten uit Gaza naar ziekenhuizen in Israël werden gebracht voor behandeling. Zijn vrouw werd na zestien dagen vrijgelaten. In de tunnel waar ze vastzat ontmoette ze de – inmiddels door Israël gedode – Hamasleider Yahya Sinwar. „Schaam je je niet?”, zou ze hem hebben gevraagd. Maar een antwoord kreeg ze niet.
Oded Lifshitz zit nog vast in Gaza. Volgens zijn familie kan hij niet zonder medicijnen. Lifshitz’ kleinzoon Daniel Lifshitz noemt hem in de media „de enige overgrootvader ter wereld die gevangen zit”.
Omer Shem-Tov
De ouders van Omer Shem-Tov (21) konden de live locatie op 7 oktober volgen via zijn mobiel. Shem-Tov belde ze eerder vanaf het Supernova muziekfestival in de woestijn. Er klonk steeds meer paniek in zijn stem terwijl Hamas-militanten het festival aanvielen. Het lukten Shem-Tov en zijn vrienden aanvankelijk weg te komen in een auto. Maar tot schrik van zijn ouders bewoog Shem-Tov’s locatie zich de verkeerde kant op: de auto reed naar Gaza. Hun zoon nam de telefoon niet meer op. Later zagen ze een video van Hamas waarin hij samen met zijn op de grond in Gaza ligt, ze herkenden hem aan zijn tatoeages.
Maya Regev, een vriendin van Shem-Tov die eerder uit Gaza vrijkwam, beschreef hoe Omer haar hielp tijdens hun gevangenschap. Regev was tijdens haar ontvoering in haar been geschoten en had veel pijn bij het vervangen van haar verband. Shem-Tov kalmeerde haar tijdens die momenten. Door een hand op haar mond te leggen voorkwam hij dat ze het zou uitschreeuwen van de pijn. Hun ontvoerders hadden haar dat verboden.