Voor Thomas Mann had zijn villa in Los Angeles, nu bedreigd door de natuurbranden, de ‘mooiste werkkamer’ van zijn leven

Thomas Mann hield van bouwen. Niet alleen van een imposant oeuvre met vuistdikke romans zoals Buddenbrooks en Der Zauberberg , maar ook van huizen. Zo liet hij in 1913 in zijn woonplaats München een grote, bürgerlich-herrschaftliche villa neerzetten, waarin hij met zijn vrouw Katia en zijn zes kinderen woonde. Een salon was er niet. De belangrijkste kamer op de begane grond was de aan het terras grenzende werkkamer van de schrijver, waar Mann ’s ochtends schreef om het geschrevene ’s avonds aan zijn gezin voor te lezen.

Van het prijzengeld van de Nobelprijs voor Literatuur liet Mann in 1929 in het Litouwse Nidda op een hoog duin een houten villa met zeezicht bouwen. Hij zou er slechts drie zomervakanties doorbrengen, want toen in 1933 de nazi’s aan de macht kwamen, bleef hij in Zwitserland en durfde hij niet meer via Duitsland naar Litouwen te reizen.

Manns bouwwoede bereikte een hoogtepunt in 1942 in Pacific Palisades, een sjieke buitenwijk van Los Angeles, ook wel ‘Duits Californië’ genoemd, omdat er zoveel andere Duitse ballingen woonden, zoals de filosofen Theodor W. Adorno en Max Horkheimer, de componist Arnold Schönberg en Nobelprijslaureaat Lion Feuchtwanger, de Duits-Joodse schrijver van de bestseller Jud Süss (1925).

De voormalige villa van Thomas Mann. De halve Duitse Exil-gemeenschap kwam bij de Manns op bezoek.
Foto MIKE NELSON/EPA

Witte villa

Deze villa van Thomas Mann ligt in het rampgebied van het door de natuurbranden geteisterde Los Angeles. Het gebouw werd ontruimd en is vooralsnog onbeschadigd. Maar de belendende Villa Aurora van Lion Feuchtwanger, die sinds de dood van zijn vrouw in 1995 een belangrijk cultureel centrum is met onder meer de zeer kostbare bibliotheek van de schrijver, werd deels door brand verwoest.

Mann, die in 1938 vanuit Zwitserse ballingschap naar de VS was gevlucht, liet in Pacific Palisades op een grote lap grond, die hij voor 6500 dollar had gekocht, een langgerekte modernistische, witte villa met grote raampartijen neerzetten. Vanaf het terras in zijn tuin had hij uitzicht op de Stille Oceaan. Ook had hij de volgens eigen zeggen „de mooiste werkkamer” van zijn leven.

’s Middags wandelde Mann op de nabijgelegen boulevard met zijn poedel Niko en bewonderde hij behalve de Stille Oceaan ook de mooie matrozen die er flaneerden.

Deze keer had het huis wel een salon. Beroemde Duitse musici, onder wie de eveneens voor Hitler gevluchte dirigent Bruno Walter gaven er huisconcerten. De halve Duitse Exil-gemeenschap kwam bij de Manns op bezoek. Als je het even niet doorhad, dan waande je je gewoon in het intellectuele Duitsland van voor 1933. De Villa Aurora van Lion Feuchtwanger, die de schrijver in 1943 had laten bouwen, deed daar niet voor onder, al troffen daar vooral linksere Duitsers zoals Bertolt Brecht en Hanns Eisler elkaar, met wie de conservatieve Manns het niet zo op hadden.

‘Deutsche Hörer!’

De witte villa zou een historische locatie worden, al was het maar omdat Mann altijd zei: „Duitsland is waar ik ben.” Zo schreef hij er zijn radiotoespraken met de titel Deutsche Hörer! waarin hij zijn landgenoten opriep om tegen Hitler in opstand te komen. Ook voltooide hij er Doktor Faustus, zijn roman over de ondergang van Duitsland, en werkte hij er aan zijn Joseph-und-seine Brüder-tetralogie. In Californië was het alsof hij een nieuw schrijversleven was begonnen, ver weg van de nazi’s die zijn comfortabele bestaan in München hadden verstoord en hem zijn fortuin en zijn lezers hadden afgenomen.

Uit ergernis over de communistenjacht die na de oorlog in de VS losbarstte en veel van zijn Duitse vrienden, van links tot rechts, verdacht maakte, keerde Mann in 1952 terug naar Europa, waar hij in Zwitserland neerstreek. In Duitsland zou hij niet meer willen wonen, hoe de Duitse regering ook haar best deed om hun coryfee terug te halen, die tussen 1933 en 1945 door de nazi’s zo was verketterd.

De witte villa werd verkocht aan een Amerikaanse advocaat, wiens nazaten er tot 2016 zouden wonen. Daarna kwam het huis op de markt, zonder dat melding werd gemaakt van zijn beroemde vroegere bewoner. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de villa gesloopt zou worden. Maar een groep Duitstalige schrijvers, onder wie Nobelprijswinnares Herta Müller, wist dat te voorkomen. De toenmalige Duitse regering, de huidige Duitse president Frank-Walter Steinmeier voorop, besloot de villa te kopen om er een Duits cultureel centrum van te maken. Het gebouw en met name Thomas Manns studeerkamer werden grotendeels in oorspronkelijke staat hersteld. Sinds zijn opening in juni 2018 is de villa een ‘interdisciplinair en transcontinentaal dialoogcentrum’ waar de grote thema’s van deze tijd worden besproken.


Lees ook

Hollywood-beroemdheden zien hun huis in vlammen opgaan – lot van Paul Verhoevens villa onzeker

Museum Getty Villa met zijn kostbare collectie antieke kunst overleefde de brand.