Voor S. Iswaran was het salaris als minister nog niet hoog genoeg

Een ex-minister in de gevangenis. Wat is er aan de hand?

Het kan deze zaterdag en zondag wel eens het laatste vrije weekend in een jaar zijn voor Subramaniam Iswaran, algemeen bekend als S. Iswaran, oud-minister van Transport van Singapore. Iswaran moet zich maandag melden bij de gevangenis in de Aziatische stadsstaat om een straf van een jaar uit te zitten wegens corruptie. Vorige maand bekende hij, na een rechtszaak die enkele maanden duurde, schuldig te zijn aan de aanklacht dat hij tijdens zijn ministerschap giften had geaccepteerd van zakenlui. En afgelopen donderdag hoorde hij dat hij een jaar de cel in moet.

Giften van zakenlui? Waar hebben we het dan over?

Iswaran werd ervan verdacht voor ruim 400.000 Singaporese dollar (280.000 euro) aan giften te hebben aangenomen tijdens zijn ministerschap. In de oorspronkelijke aanklacht ging het om zo’n dertig geschenken, waaronder kaartjes voor de Grand Prix van Singapore, vliegtickets en hotelovernachtingen. Ook kreeg hij kaartjes voor voetbalwedstrijden in de Premier League en theatervoorstellingen, onder meer voor Harry Potter and the Cursed Child, de musicals Hamilton en Kinky Boots. Die zou Iswaran allemaal hebben ontvangen van vastgoedtycoon Ong Beng Seng. Daarnaast kreeg hij voor ongeveer 20.000 Singaporese dollar aan flessen wijn en whisky, een set golfclubs en een Brompton-vouwfiets, wat weer cadeautjes waren van zakenman David Lum Kok Seng.

Dat is aardig wat. Zijn alle aantijgingen bewezen?

Zeker niet, en Iswaran heeft lang geprobeerd vervolging af te wenden. Aanvankelijk ontkende hij alle aantijgingen. Pas nadat de openbaar aanklager het gros van de aanklachten liet vallen en er nog vijf overbleven, gaf Iswaran toe schuldig te zijn. Hij betaalde ruim 380.000 Singaporese dollar terug aan de staat en accepteerde zijn gevangenisstraf.

Vier ton aan cadeautjes in een paar jaar tijd. Hebben ministers in Singapore het zo slecht dat ze dit nodig hebben?

Nee, juist niet. Singapore is een van de landen waar kabinetsleden extreem goed betaald worden, juist om te voorkomen dat ze corrupt worden. In Nederland krijgen ministers (inclusief de premier) jaarlijks 189.210 euro aan salaris. In Singapore krijgen bewindslieden een salaris van 1 miljoen Singaporese dollar (omgerekend net geen zeven ton in euro’s). Ter vergelijking: de Franse president Emmanuel Macron krijgt jaarlijks 230.000 euro op zijn rekening gestort, Joe Biden moet het doen met 400.000 dollar aan basissalaris plus 50.000 dollar aan onkostenvergoeding.

Oké, en werkt dat een beetje, die hoge salarissen als middel tegen corruptie in de politiek?

De zaak tegen Iswaran is inderdaad een zwarte zwaan, een (bijna) unieke gebeurtenis. De afgelopen vijftig jaar is het in Singapore maar twee keer eerder voorgekomen dat een minister van corruptie werd verdacht. In 1975 moest minister van Milieu Wee Toon Boon achttien maanden de cel in wegens het aannemen van geschenken. En in 1986 werd minister van Nationale Ontwikkeling Teh Cheang Wan aangeklaagd voor het aannemen van 1 miljoen dollar aan steekpenningen. Wan wachtte zijn zaak niet af en pleegde in december van dat jaar zelfmoord. De Singaporese premier Wong zei na de veroordeling van Iswaran dat het „pijnlijk is” als wordt opgetreden tegen „een collega en vriend”, maar dat het soms nodig is. „Onze overheid en onze politiek moet altijd schoon en vrij van corruptie blijven.”