Voor rechter Tuleya gaat het herstel van de Poolse rechtsstaat niet snel genoeg

Maandenlang stond de Poolse rechter Igor Tuleya (53) om zes uur ’s ochtends paraat. Wachtend op de politie die mogelijk zou binnenvallen. Als rechter wist hij dat de politie altijd rond die tijd mensen van hun bed licht. En hem dus misschien ook. Door de witte gordijnen van zijn appartement in Warschau keek hij naar voorbijrijdende auto’s. Zouden daar agenten in zitten? Houden ze hem in de gaten? Komt de politie nog vandaag?

Zijn boeken, die alle muren in het kleine appartement bedekken, had hij ingepakt in folie. Zo is het makkelijker om ze snel te verplaatsen, in plaats van in zware dozen. Hij was voorbereid, want als hij zou worden opgepakt, dan zou hij waarschijnlijk ook zijn woning verliezen. „Dat was geen makkelijke periode”, zegt Tuleya nu, staand naast zijn boekenkasten.

Igor Tuleya is internationaal bekend geworden door zijn conflict met de vorige Poolse regering. Hij sprak zich in het openbaar kritisch uit over de PiS-partij (Recht en Rechtvaardigheid), die Polen de afgelopen acht jaar regeerde en de onafhankelijke rechtsstaat grotendeels afbrak. Tuleya werd bedreigd, zijn rechtbank ontving tweemaal een poederbrief en op de toegang tot zijn woning werd poep gesmeerd.

Tuleya verloor zijn immuniteit als rechter, zijn baan en een deel van zijn pensioen nadat een inmiddels opgeheven tuchtkamer hem in 2020 disciplinair strafte in een zaak waarbij hij een onwelgevallige uitspraak deed voor de PiS-regering. Sindsdien mocht hij niet werken en vreesde hij voor strafrechtelijke vervolging. Vandaar dat hij elke ochtend klaar stond voor een inval van de politie.

Maar hij liet niet los en werd het symbool van verzet tegen de PiS-regering. Op festivals, in cafés en op straat begeesterde hij Polen met de rechtsstaat. Uiteindelijk won hij de strijd na twee uitspraken van Europese gerechtshoven, die hem in het gelijk stelden. Na 741 dagen kreeg hij zijn baan terug.

Vorig najaar won de prodemocratische coalitie onder leiding van Donald Tusk de Poolse parlementsverkiezingen. Sindsdien wacht Polen op de wederopstanding van de democratie. De druk vanuit de kiezers voor krachtige hervormingen is enorm, maar ook de rest van de wereld kijkt mee hoe de nieuwe regering acht jaar populistisch beleid met autoritaire trekken kan kenteren. De grote vraag is: kan een beschadigde rechtsstaat worden hersteld zonder dat de regering zelf de wet overtreedt?

Wisseling bij tv-zender

Nu de nieuwe regering zo’n twee maanden aan de bak is, komt er kritiek uit onverwachte hoek: volgens rechter Tuleya gaan de hervormingen niet snel én niet rigoureus genoeg. „Er is nog weinig veranderd”, zegt hij. „Ik had niet verwacht dat het opnieuw opbouwen van de rechtsstaat zoveel energie, kracht en vastberadenheid zou vergen. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn.”

Toch is er niet niks gebeurd. De regering-Tusk verving allereerst de leiding van de publieke televisiezender TVP – een propagandakanaal onder de PiS-regering, dat vooral angst en haat inboezemde bij haar kijkers. Daarna werden enkele topmensen bij overheidsinstellingen vervangen. En de afgelopen tijd is het land in de ban van twee voormalige PiS-ministers, die eerder waren veroordeeld vanwege machtsmisbruik maar gratie kregen van de president. Nadat de regering Tusk begon, belandden zij achter de tralies, maar kwamen na twee weken kwamen ze weer op vrije voeten na wederom gratie van de president.


Lees ook
dit interview met Igor Tuleya uit 2021

De Poolse rechter Igor Tuleya verzet zich tegen de ontmanteling van de onafhankelijke rechtspraak in zijn land.

Veel Polen zijn dan ook niet zo kritisch als Tuleya. „Tot verbazing van veel commentatoren doet de regering wat ze heeft beloofd voor de verkiezingen: het herstellen van de rechtsstaat”, zegt Adam Jasser, die adviseur van premier Tusk was in een vorige regering (2010-2014). „En als je kijkt naar de opiniepeilingen dan krijgt de regering steun van de meerderheid op dit punt.”

Maar na twee maanden is één ding duidelijk: de regering-Tusk krijgt het niet makkelijk. Mensen op topposities vervangen lukt, maar wetten veranderen voor echt grote rechtstatelijke veranderingen nog niet. Op zijn pad naar herstel van de rechtsstaat ondervindt Tusk vooral hinder van president Andrzej Duda, een PiS-loyalist, die met zijn vetorecht wetten kan tegenhouden en dat ook doet. Pas in 2025 volgen nieuwe presidentsverkiezingen, waarna Tusk mogelijk van deze tegenstand af is.

Rechter Igor Tuleya: „We kunnen niet vasthouden aan de letter van de wet, omdat veel wetten uit de vorige regeringsperiode ongrondwettelijk zijn.”
Foto Merlijn Doomernik

Hervormingen bij de rechterlijke macht zijn er dan ook nog maar mondjesmaat. Tot verbazing van Tuleya. „Om in medische termen te spreken: de rechtspraak is terminaal. Of we maken nu beslissende stappen om de rechtspraak te genezen, of we accepteren dat die stervende is en richten ons op palliatieve zorg.”

Neo-rechters

Waarom is Tuleya zo kritisch? Dagelijks maakt de rechter mee dat de regeringsomslag niet leidt tot een directe ommekeer op de werkvloer. In zijn districtsrechtsbank in Warschau lopen tientallen zogenoemde ‘neo-rechters’ rond – rechters die aangesteld zijn onder het bewind van de PiS-regering en ervan worden beticht politieke uitspraken te doen. Van de 10.000 rechters in Polen is een vijfde – 2.200 in totaal – een ‘neo-rechter’.

Bij Tuleya’s afdeling, strafrecht, is de helft van de vijftien rechters ‘neo-rechter’. Hij weigert met hen te werken. „We groeten elkaar, maar de meesten ken ik niet eens”, zegt Tuleya. „Naar mijn mening hebben deze mensen of geen verstand van de wet – ze zouden immers moeten weten dat hun benoeming betwist wordt door Poolse en Europese rechtbanken – óf ze zijn niet integer, de belangrijkste eigenschap van een rechter.”

Dit is alleen nog maar de situatie binnen de rechtspraak. Loyalisten van PiS zijn wijdverspreid binnen het Poolse overheidsapparaat en zetten hun hakken in het zand. Of zoals Tuleya het verwoordt: „De PiS-trawanten hebben zich ingegraven in de Poolse instituties zoals Hitler in Stalingrad.”


Lees ook
deze tv-recensie over een documentaire over Poolse rechters

De Poolse rechter Igor Tuleya verliest zijn strijd voor behoud van onafhankelijke rechtspraak.

Het probleem met de ‘neo-rechters’ is tekenend voor de uitdagingen waar de regering Tusk voor staat. Hen allemaal ontslaan zou ongrondwettelijk zijn. Bovendien zijn ze met zoveel dat ze niet zomaar te vervangen zijn en de rechtspraak, die nu al met grote achterstanden te maken heeft, grotendeels zou stilvallen.

Tuleya is duidelijk: „Ik zou ze er allemaal uitschoppen. Maar dat is mijn privé-opvatting. Natuurlijk kunnen we een systeem bedenken waarin de uitspraken van deze rechters onderzocht worden.” Want onder deze groep ‘neo-rechters’ zitten ook rechters die toevallig benoemd werden in de periode dat er ook veel politiek benoemde rechters begonnen. Dus worden ze gezien als PiS-loyalisten, terwijl ze dat mogelijk helemaal niet zijn, zegt rechtsgeleerde Jakub Jaraczewski, betrokken bij de Berlijnse ngo Democracy Reporting International.

Jaraczewski stelt een wat milder systeem voor: een verificatiecommissie. „Daarin worden alle gerechtelijke benoemingen onderzocht. Waren die op basis van hun verdiensten of om politieke redenen?”, zegt Jaraczewski. „Zo’n systeem hadden we ook na de val van het communisme, toen we in een periode van twee jaar tienduizend leden van de communistische geheime politie controleerden.”

Politieke instrumenten

Het probleem met de ‘neo-rechters’ is niet de enige benodigde juridische hervorming waar de regering Tusk mee kampt. Onder PiS-leiding hebben het Poolse hooggerechtshof, het Constitutioneel Tribunaal (dat wetten aan de grondwet toetst) en de Raad voor de Rechtspraak (groten)deels hun onafhankelijkheid verloren en zijn ze politieke instrumenten geworden van en voor PiS.

Daarop bevroor de Europese Unie zo’n 35 miljard euro aan coronaherstelfondsen en 76 miljard euro aan cohesiefondsen voor arme regio’s, samen goed voor 111 miljard euro voor Polen. Geld dat Brussel heeft bevroren vanwege zorgen over de rechtsstaat onder de vorige regering en waarvan Tusk beloofd heeft het snel richting Polen te krijgen. „Ik verwacht dat een klein gedeelte van dat geld vrij snel wordt gedeblokkeerd”, zegt Jaraczewski. „Daarvoor is geen andere wetgeving nodig, maar voor het grootste gedeelte wel. En dus moet Polen een compromis vinden met Brussel om de deadlines voor de cohesiefondsen te herzien”, zegt Jaraczewski.

Dan zijn er nog vraagtekens over hoe ver de regering-Tusk mag gaan. Kan de regering de rechtsstaat herstellen zonder deze zelf te schenden? De rigoureuze overname van tv-zender TVP stuitte op nationale én internationale kritiek. Het zomaar op straat zetten van de gehele leiding en vervangen door nieuwe mensen „was juridisch gezien vrij wreed, controversieel en volgens mij niet ideaal”, zegt rechtsgeleerde Jaraczewski. Aan de andere kant leidde het ook tot begrip, zegt oud-adviseur Jasser. „Het was dé belofte voor de verkiezingen.” En of de overname geoorloofd was, ligt nu voor de rechter. Jasser: „Ik ga er vanuit dat de huidige regering zich aan die uitspraak zal houden”.

Mazen in de wet

De meningen zijn in Polen dan ook verdeeld over hoe ver de regering mag gaan. „Ik denk dat je de rechtsstaat wél kunt hervormen zonder deze te schenden”, zegt Jaraczewski. „Maar daarvoor moet de regering creatief zijn en mazen in de wet vinden, wat niet elegant is maar wel noodzakelijk omdat we niet in een normale situatie zitten. Overheidsinstanties zijn gekaapt door PiS.”

Rechter Tuleya staat er radicaler in: „We kunnen niet vasthouden aan de letter van de wet, omdat veel wetten uit de vorige regeringsperiode ongrondwettelijk zijn.” Hij bedoelt dat veel wetten zijn goedgekeurd door rechters die loyaal aan PiS waren. „Waarom zouden we ons moeten houden aan die wetten, als die niet eens worden erkend?”

Ook justitieminister Adam Bodnar, de voormalige nationale ombudsman, heeft zich in de paar interviews die hij tot nu toe gaf laten horen over deze discussie: „Alles wat ik doe is absoluut in overeenstemming met de wet.”


Lees ook
dit opiniestuk over Polen en EU-geld uit 2022

Het Poolse Hooggerechtshof in Warschau.

Rechter Tuleya, oud-adviseur Jasser en rechtsgeleerde Jaraczewski zijn het erover eens dat de terugkeer van Polen naar een onafhankelijke rechtsstaat niet volgens normale principes verloopt. „Polen is een experiment voor hoe je een democratie herstelt”, zegt Jasser. „Toen Polen de overgang van het communisme naar een democratie maakte, grapte president Lech Walesa dat het makkelijk is om vissoep te maken als je een aquarium vol vissen hebt, maar dat er weinig mensen zijn die weten hoe ze van een vissoep een aquarium vol vis moeten maken.”

Hoewel Tuleya weer aan het werk is in de rechtbank, lopen er nog acht tuchtzaken tegen hem – die hij opliep onder de vorige regering en waarvoor hij wéér kan worden geschorst. Hij is er met de komst van de nieuwe regering dan ook nog niet helemaal gerust op dat de situatie snel verandert, zegt hij terwijl hij naar zijn in folie verpakte boekenkast kijkt. „Pas als de situatie in Polen rustig wordt, pak ik mijn boeken weer uit.”


Lees ook
dit Commentaar van NRC over de Poolse rechtsstaat

Polen laat zien: het autoritaire tij kan worden gekeerd