Sony Music Entertainment, Universal Music Group Recordings en andere grote platenlabels hebben maandag voor het eerst juridische stappen ondernomen tegen bedrijven die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) muziek produceren die lijkt op muziek van echte artiesten. Koepelorganisatie RIAA spande een rechtszaak aan tegen de muziekapps Suno en Udio, blijkt uit een persbericht. De platenlabels beschuldigen de bedrijven achter deze apps van inbreuk op de auteursrechten van hun artiesten.
Gebruikers van de apps van Suno en Udio kunnen voor 10 of 30 dollar per maand AI-liedjes bestellen. Ze kunnen een opdracht invoeren (‘maak een vrolijk technoliedje over de afwas doen’), waarna de app een liedje maakt op basis van een enorme dataset. Het resultaat klinkt vaak nog als net-niet-muziek, maar wordt in hoog tempo beter. Het is niet mogelijk de naam van een artiest in te vullen bij de zoekopdracht: dan is er volgens de makers wel sprake van inbreuk op auteursrecht.
Volgens de grote platenlabels is dat nu al het geval. Muziek van Mariah Carey – ‘All I Want for Christmas is You’ – tot Chuck Berry wordt volgens de labels door AI-start-ups onrechtmatig gebruikt. Het liedje ‘Prancing Queen’, dat zelfs voor de grootste ABBA-fans niet van echt te onderscheiden zou zijn, spant volgens de labels de kroon, schrijft de BBC. De labels voerden zelf opdrachten uit in de apps om plagiaat aan te tonen.
Gebruik liedjes ‘schaamteloos’
De platenlabels maken zich al langer zorgen over de invloed van AI op de muziekindustrie. In de aanklacht noemen zij het vermeende gebruik van liedjes door Suno en Udio „schaamteloos” en dreigt AI op deze manier „het echte menselijke kunstenaarschap te verdringen”. Wat ook een rol speelt: de angst bij onder meer Sony en Universal om zelf miljoenen aan inkomsten mis te lopen.
De platenlabels willen omgerekend zo’n 140.000 euro zien voor elk liedje dat Suno en Udio „stelen”. Mikey Shulman, directeur van Suno, wimpelde de aanklacht van de labels maandag af door te stellen dat de technologie is ontworpen „om volledig nieuwe resultaten te genereren, niet om al bestaande muziek opnieuw uit te braken”. Hij verwijt de labels terug te grijpen naar hun „oude, door advocaten geleide draaiboek” in plaats van het gesprek aan te gaan met Suno. Udio heeft niet gereageerd.
Mitch Glazier, directeur van koepelorganisatie RIAA, liet maandag weten graag samen te werken met ontwikkelaars van AI, maar niet met „niet-erkende diensten zoals Suno en Udio die beweren dat het ‘eerlijk’ is om het levenswerk van een artiest te kopiëren en te exploiteren voor eigengewin, zonder toestemming of financiële compensatie”. Daadwerkelijke AI-ontwikkelingen in de muziekindustrie komen volgens hem op die manier tot stilstand.
In april riepen meer dan tweehonderd muzikanten techbedrijven nog op om te stoppen met het trainen van kunstmatige intelligentie met hun muziek, en met het ontwikkelen van technologie waarmee muziek wordt gegenereerd. In een open brief schreven zij dat „de grootste en machtigste bedrijven zonder toestemming ons werk gebruiken om AI te trainen”. Onder meer Billie Eilish, Pearl Jam, Elvis Costello, R.E.M., Nicki Minaj, J Balvin, Katy Perry en de erven Frank Sinatra en Bob Marley ondertekenden de brief.
Lees ook
Nieuwe nummer met de stemmen van Drake en The Weeknd blijkt gemaakt door AI: mag dat zomaar?