N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reservisten Duizenden oproepkrachten voor de Israëlische strijdkrachten weigeren te dienen in een staat die ze steeds ondemocratischer vinden. „Wij legden geen eed af om een dictatuur te dienen.”
Een gemakkelijk besluit was het niet, erkent Eitan Herzel, een 55-jarige ingenieur die voor een hightechbedrijf in de buurt van Haifa werkt. „Dit gaat echt tegen mijn dna in”, vertelt hij telefonisch. „Zo’n brief dat je onder de huidige omstandigheden niet meer als reservist in het leger wil dienen, schrijf je met tranen in je ogen. Ik ben een echte patriot, stond altijd als eerste klaar om me aan te melden voor missies en ik heb vaak mijn leven voor het land op het spel gezet.”
Zoals veel Israëliërs bleef Herzel ook na zijn diensttijd met één been in het leger staan. Als reservist hielp hij gemiddeld een maand per jaar met de training van commando’s, waarvan hij vroeger ook zelf als strijder deel had uitgemaakt. Maar nu geeft hij er plotseling de brui aan. Reden: de poging van de regering van premier Netanyahu, de meest rechtse uit de geschiedenis van het land, om de bevoegdheden van rechters ingrijpend te beperken.
Daardoor dreigt Israël een dictatuur te worden, meent Herzel. „Ons reservistencontract spreekt over Israël als een Joodse én een democratische staat”, zegt hij telefonisch vanuit Israël. „Als het alleen nog maar een Joodse staat is, voel ik me niet meer gebonden aan dat contract. We kunnen niet toelaten dat het land zomaar iets anders wordt.”
Het broeit aan alle kanten binnen de Israëlische krijgsmacht, een voorheen onaantastbare pijler van het land. Voor het eerst in de geschiedenis van de Joodse staat trekken duizenden reservisten zich terug omdat ze zich niet langer wensen in te zetten voor een staat waarmee ze zich niet meer kunnen identificeren. Het wegvallen van de reservisten, die in Israël veel frequenter worden ingezet dan in andere landen, leidt tot gaten in de defensiemacht. Pijnlijk voor een land dat altijd diep doordrongen is geweest van zijn afhankelijkheid van een sterk leger in een vijandige omgeving.
Schout-bij-nacht
Een Israëlische militaire woordvoerder erkende deze week dat de strijdkrachten moeilijkheden ondervinden door het vertrek van de vele reservisten. „Het is een turbulente tijd voor het land en dat heeft zijn weerslag op de Israëlische krijgsmacht”, aldus schout-bij-nacht Daniel Hagari dinsdag tegenover journalisten. Vooral de luchtmacht kampt met een tekort aan ervaren piloten die jonge vliegers komen trainen. „Een aanzienlijk aantal van hen besluit niet te komen”, bevestigde Hagari.
Details gaf hij omwille van de nationale veiligheid niet. Volgens mediaberichten stond ten minste één helikopterregiment bij gebrek aan instructeurs aan de grond. Zeker 230 piloten en instructeurs zouden zich als reservisten hebben teruggetrokken, waardoor veel trainingsprogramma’s in het gedrang kwamen. Reservisten zijn belangrijk voor de luchtmacht, juist omdat ze vaak meer ervaren zijn dan jonge militaire piloten.
Ondanks maandenlange massale protesten drukte de coalitie vorige maand een nieuw omstreden wetsontwerp door het parlement, de Knesset, dat het Hooggerechtshof het laatste woord over wetgeving ontneemt. In september zal dit ontwerp door het Hooggerechtshof zelf worden getoetst. Als het hof dit zoals verwacht afwijst, zou het land in een diepe constitutionele crisis belanden.
Het regeringskamp betoogt dat het uit democratisch oogpunt zuiverder is om meer invloed aan gekozen politici toe te kennen en minder aan niet-gekozen rechters, die volgens hen vaak te veel oog hebben voor de belangen van minderheden. Maar veel Israëliërs, ook tienduizenden reservisten, vinden dat de regering met haar juridische hervorming het democratische bestel juist ernstig aantast en Israël overlevert aan de willekeur van politici.
Israël telt in totaal honderdduizenden reservisten, van wie er volgens de huidige regels zo’n 120.000 verplicht zijn van hun 22ste tot 45ste actief te blijven. Deels kunnen ze van tevoren intekenen om bijvoorbeeld een bepaalde cursus te geven, maar ze kunnen soms ook op korte termijn worden opgeroepen voor deelname aan bepaalde missies. Ze werken dikwijls met dezelfde mensen met wie ze ook vroeger al dienden, waardoor er een sterke onderlinge band bestaat.
„Wij legden een eed af om ons land te verdedigen, zo nodig met onze levens – niet om nog een autoritaire dictatuur in het Midden-Oosten te dienen”, schrijft Achim Lanesek van Brothers and Sisters in Arms, een enkele maanden geleden opgerichte organisatie voor reservisten die gruwen van de plannen van de regering, in een verklaring op zijn website. Herzel was een van de oprichters, die inmiddels tienduizenden reservisten omvat. Exacte opzeggingscijfers van reservisten ontbreken, maar het zijn er zeker duizenden.
„Voor veel van onze leden is het een hartverscheurend besluit om op te zeggen als reservist, een van de moeilijkste van hun leven”, vertelt oud-tankcommandant Gilad Bar-on, woordvoerder van Brothers and Sisters in Arms. „Maar hoezeer ze er ook mee worstelen, ze zullen niet opnieuw als reservist aan de slag gaan. Daarvoor staat er bij deze slag om de democratie te veel op het spel.”
De protesten vanuit de krijgsmacht ergeren sommige ministers. Ze vinden dat het leger zich slechts heeft te richten naar de bevelen van politici. Het Israel Defence and Security Forum, een groep die zo’n twintigduizend regeringsgezinde reservisten zegt te vertegenwoordigen, omschrijft het opzeggen van reservisten zelfs als „een militaire coup in stilte”.
Tegen de zin van de meeste generaals is de krijgsmacht zo midden in de heftige discussie beland die Israël tot op het bot verdeelt. Tot voor kort probeerden politieke leiders en militairen altijd te voorkomen dat de strijdkrachten werden meegezogen in politieke controverses. De strijdkrachten waren er voor alle Israëliërs en door de verplichte diensttijd van twee tot drie jaar voor alle jonge mannen en vrouwen (behalve voor de vrijgestelde orthodoxen en Arabische inwoners) fungeerde ze ook als belangrijke integratiemotor voor het land met zijn diverse bevolking, althans voor het Joodse deel daarvan. Politiek werd er zoveel mogelijk buiten de deur gehouden.
Omzichtigheid
De regering-Netanyahu heeft aan zulke omzichtigheid echter geen boodschap. Zo rees er voor reservisten plotseling de vraag of ze bereid waren om in opdracht van deze regering hard op te treden tegen Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever of om eventueel aanvallen uit te voeren op doelen in Iran. „Minister Smotrich zei eerder dit jaar dat de Palestijnse plaats Huwara op de Westelijke Jordaanoever van de kaart moest worden geveegd”, vertelt Nir Avishai Cohen, een majoor van een reserve infanteriebrigade die eveneens als reservist opzegde, door de telefoon. „Ik krijg het al benauwd als ik er aan denk dat ik ook zo’n order had kunnen krijgen.”
Vooral in de luchtmacht spelen de reservisten een grote rol. Niet alleen helpen ervaren vliegers, die gewoonlijk in de burgerluchtvaart werken, bij de opleiding van nieuwe militaire piloten, ze worden ook regelmatig ingeschakeld voor gevoelige militaire missies tegen doelen in bijvoorbeeld Syrië. Mocht Israël actie willen ondernemen tegen aartsvijand Iran, dan zouden opnieuw vrijwel zeker ook reservisten daarbij zijn betrokken.
Maar de strijdkrachten worden er over de hele linie door geraakt. Deze week kondigden twee hoge marine-officieren aan dat ze niet langer beschikbaar wensten te zijn als reservisten. Ook de voormalige premier en legerleider Ehud Barak riep vorige maand piloten, commando’s en medewerkers van inlichtingendiensten op om niet langer te dienen wanneer het wetsvoorstel van de regering zou zijn aangenomen.
„Ik had nooit gedacht dat het nog eens zover zou komen dat een voormalige legerchef zo’n oproep zou doen”, zegt Yehuda Shaul, zelf een oud-militair en medeoprichter van Breaking the Silence, een groep oud-militairen die kritisch staat tegenover het Israëlische optreden op de Westelijke Jordaanoever. „Op het ogenblik sneuvelen er bijna dagelijks heilige huisjes.”
Vrijstelling voor orthodoxe joden
In dit klimaat is ook de traditionele vrijstelling voor orthodoxe joden van militaire dienstplicht plotseling weer ter discussie geraakt, mede omdat orthodoxe partijen deel uitmaken van de huidige coalitie. Veel seculiere Israëliërs is het al heel lang een doorn in het oog dat hun kinderen wel en die van orthodoxe joden niet hun leven hoeven te riskeren. Afgelopen zondag betoogden honderden boze niet-orthodoxe moeders voor een centrum voor dienstplichtigen in een voorstad van Tel Aviv daarom tegen die vrijstelling. „Of iedereen, of niemand”, zongen ze. Sommigen hielden spandoeken omhoog: „Het bloed van onze zoons en dochters is niet minder waard.”
Veel analisten en ook bevelhebbers binnen de krijgsmacht zelf vermoeden dat de huidige crisis ook de motivatie voor veel jongeren die nog in dienst moeten zal ondermijnen, ook al zijn ze daartoe wettelijk verplicht.
De hele militaire top zit enorm in zijn maag met de crisis, waarin de strijdkrachten door toedoen van de regering zijn beland. Niet voor niets overhandigde de hoogste militair, generaal Herzl Halevi, al voor de stemming in de Knesset van vorige maand een rapport aan Netanyahu waarin wordt gewaarschuwd dat de operationele gereedheid van de strijdkrachten is ondermijnd door het vertrek van zoveel reservisten.
Niets wijst er echter op dat Netanyahu en zijn coalitie bereid zijn van hun plannen af te stappen. „Zij en alleen zij zijn de schuldigen aan deze crisis”, zegt Eitan Herzel, die blijft hopen op een gunstige ommekeer. „Als ze zo doorgaan, maken ze dingen echt kapot.”