Voor de tweede week op rij forse stijging van het blauwtongvirus

Het blauwtongvirus blijft op steeds meer plekken in Nederland opduiken. Afgelopen weken is het virus al op 1.094 locaties vastgesteld, zo liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag in een update weten. Dat betekent voor de tweede week op rij een forse stijging. Vorige week was het aantal bevestigde gevallen vervijfvoudigd, van 94 plekken naar 503 plaatsen waar het virus werd vastgesteld. Het ministerie van Landbouw houdt de situatie vooralsnog nauwlettend in de gaten.

Eerder vroeg minister van Landbouw, Femke Marije Wiersma (BBB), aan de Gezondheidsdienst voor Dieren om nader onderzoek te doen naar de gevolgen van infecties bij herkauwers. Een woordvoerder van het ministerie laat weten telefonisch weten dat de eerste bevindingen daarvan later deze week komen. Het definitieve rapport kan over twee weken worden verwacht.

Hoewel de blauwtongbesmettingen onder dieren blijven toenemen, zijn volgens de woordvoerder de eerste signalen over de ernst van het huidige virus bij ingeënte dieren geruststellend. De dieren zouden minder ziek worden dan vorig jaar het geval was en uiteindelijk weer opknappen. Er zijn dan ook minder sterfgevallen dan vorig jaar. Toen stierven zo’n 61.000 schapen aan de ziekte, 8,4 procent van de Nederlandse schapenpopulatie.

Met eerdere vaccinatierondes in het voorjaar werd gehoopt de ernst van de ziekte te verminderen, niet om infectie te voorkomen. Het vaccin tegen het virus werkt op dezelfde manier als dat tegen het coronavirus. Vaccintoezichthouder CBG riep eerder dierenartsen en boeren op om te melden wanneer zij vermoeden dat een vaccin niet goed heeft gewerkt.

De woordvoerder van het ministerie benadrukt dat voor het blauwtongvirus, een type C-ziekte, andere principes gelden dan bijvoorbeeld vogelgriep, een type A-virus, waarbij de overheid vanuit de EU wordt verplicht maatregelen te nemen, zoals het ruimen van dieren. In Nederland geldt voor blauwtong slechts een meldplicht.

Volgens haar is de verspreiding van het virus een „logisch gevolg” van het warme weer in de lente. Ook in België lijkt de ziekte, waarvan de symptomen een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen zijn, in opmars te zijn.

Blauwtong is een ziekte die voornamelijk schapen treft, maar ook geiten, runderen, herten en sommige dierentuindieren kunnen besmet raken. Het virus verspreidt zich via kleine steekvliegjes, zogeheten knutten. Met name voor schapen kan de ziekte dodelijk zijn. Mensen zijn niet vatbaar voor infectie met het blauwtongvirus. Daardoor levert de ziekte geen direct gevaar op, ook niet bij de consumptie van dierlijke producten zoals melk.

Vorige week stelden onderzoekers van de Wageningen University vast dat het huidige blauwtongvirus genetisch identiek is aan het virus dat vorig jaar rondging, waardoor het uitgesloten is dat het om een nieuwe variant gaat. Mocht het vaccin tegen blauwtong minder effectief blijken, dan zou het niet liggen aan veranderingen in het virus.

Blauwtong is in Nederland lange tijd goed beheersbaar geweest door een combinatie van natuurlijke immuniteit en vaccinatie, die in 2008 beschikbaar kwam. Sinds september vorig jaar is het blauwtongvirus weer actief in Nederland. De laatste keer daarvoor was in 2009.