Voor de derde nacht op rij rellen in Frankrijk na dood Franse tiener

Nanterre Net als eerdere nachten werden onder meer overheidsgebouwen en auto’s in brand gestoken. Ook werden winkels geplunderd.
Na de dood van een 17-jarige jongen in de Parijse voorstad Nanterre, is het al drie dagen onrustig in Frankrijk.
Na de dood van een 17-jarige jongen in de Parijse voorstad Nanterre, is het al drie dagen onrustig in Frankrijk. Foto Julien Mattia/EPA

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn in Frankrijk opnieuw rellen uitgebroken. Dat melden diverse Franse media. De protesten braken uit na de dood van de 17-jarige Nahel, die door een politiekogel om het leven kwam. Net als eerdere nachten werden onder meer overheidsgebouwen en auto’s in brand gestoken. Ook werden winkels geplunderd.

In verschillende Franse steden leidden de protesten tot confrontaties met de politie. In onder meer Reims, Roubaix, Nantes en Orléans raakten betogers slaags met de politie. In meerdere steden geldt een samenscholingsverbod. In het land zijn veertigduizend politieagenten ingezet, waarvan 5.000 in Parijs.

In de regio Parijs zijn negentien mensen gearresteerd, in Nanterre, waar Nahel om het leven kwam, zijn vijftien personen opgepakt. Volgens nieuwszender BFMTV zijn in heel Frankrijk al zeker 421 mensen gearresteerd.

Lees ook: Dood Franse tiener door politiekogel leidt tot woedende reacties

‘Justitie haar werk doet’

Een politieagent schoot dinsdag in de Parijse voorstad Nanterre van dichtbij op de 17-jarige Nahel, die zijn auto moest stilzetten van de politie omdat hij de verkeersregels zou hebben overtreden. De tiener van Algerijnse afkomst deed dat, maar reed daarna plots verder, waarna de politie zou hebben geschoten. Volgens de agent had Nahel gedreigd over de agenten heen te rijden.

Het 17-jarige slachtoffer overleed vrijwel meteen ter plekke. De 38-jarige agent die de tiener neerschoot is gearresteerd op verdenking van doodslag. Hij wordt donderdag voorgeleid. Via zijn advocaat heeft hij zijn excuses aangeboden. „Hij is er kapot van, hij staat ‘s ochtends heus niet op om mensen te doden”, aldus zijn advocaat.

Al decennia klagen inwoners van de banlieues, de buitensteden in Frankrijk, over geweld en racisme door de politie. „We eisen dat justitie haar werk doet, anders doen we het op onze eigen manier”, aldus een jonge demonstrant uit Nanterre tegen persbureau Reuters.

Het is niet de eerste keer dat een politieoptreden leidt tot demonstraties. In 2005 was het drie weken lang onrustig in Frankrijk nadat in de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois twee jongen mensen om het leven kwamen. Ze werden geëlektrocuteerd toen ze zich in een elektriciteitscentrale hadden verstopt voor de politie. De toenmalige president Jacques Chirac kondigde toen de noodtoestand af.