Voor de Amerikaanse zangeres Sheryl Crow is haar optreden in Paradiso als een vakantie van haar grimmige thuisland

Ze heeft kort haar, brede schouders en hoge hakken, en staat steeds vrolijker achter de microfoon. De Amerikaanse zangeres Sheryl Crow begon haar optreden, vrijdagavond in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam plichtmatig, maar kwam na enige tijd op dreef door het hechte samenspel met haar muzikanten.

De sfeer in de zaal was vanaf het begin enthousiast, en het publiek kreeg alle hits die Crow in de loop van dertig jaar heeft geschreven. Haar succes begon ooit met het nummer ‘All I Wanna Do’ in 1994, en haar debuutalbum Tuesday Night Music Club (1993), met daarop ook ‘Leaving Las Vegas’, zou een klassieker worden.

In de liedjes combineerde ze schelle en uitdagende zang met kekke country-rock. Zo klinkt ze eigenwijs en doorwrocht en toch hitgevoelig.

Het succes van de nu 62-jarige Crow kwam enigszins onverwacht, ook voor haarzelf, na een carrière als muziekleraar en als achtergrondzangeres op tournees van Michael Jackson. De afgelopen decennia verschenen met tussenpozen steeds nieuwe albums, en ze schreef voor collega’s, zoals Johnny Cash en Willie Nelson.


Lees ook

Sheryl Crow laveert tussen twee imago’s

Toegewijd

Crow is een vaardig instrumentalist, in Paradiso speelde ze afwisselend gitaar, basgitaar, mondharmonica. Het repertoire op deze avond kwam hoofdzakelijk uit de jaren negentig. De uitvoering door Crow en haar vijf muzikanten was toegewijd, met een vrolijk gitaarduel in ‘There Goes The Neighborhood’ en een uitbundig orgel in ‘Run Baby Run’.

Behalve muzikant is Crow ook fan. Met Bob Marley op haar T-shirt vertelde ze de zaal dat ze in Paradiso ooit optredens zag van Peter Green (van Fleetwood Mac) en van Prince (ironisch: „He was pretty good”). En nu stond ze hier zelf weer, voor het eerst sinds 1996. Ze is op tournee bij gelegenheid van haar onlangs verschenen twaalfde album, Evolution, dat door critici positief werd ontvangen maar geen groot publiek wist te vinden.

Op het bedachtzame Evolution staan een paar indringende ballades waarvan slechts één werd gespeeld in Paradiso. Het titelnummer gaat over AI, zei ze, een onderwerp waar ze bedenkelijk bij keek. Crow heeft zich altijd uitgesproken over politieke kwesties zoals wapenbezit en LHBTQ+-rechten.

Op dit moment is haar thuisland grimmig en onherbergzaam, zei ze. Gelukkig kon ze op tour met haar vrienden – ze wees om zich heen – naar plaatsen als Madrid, Londen en Amsterdam. Samen met haar zonen, vertelde ze, was ze zojuist nog lekker uit eten geweest. Crow is eigenlijk niet op tournee, ze is op vakantie.