Voor altijd in het vagevuur: zo klinken de kerkers van dungeon synth

Soms heeft een album zo’n mooi intro, dat je eigenlijk hoopt dat de band helemaal niet invalt en je voor altijd in een soort vagevuur kunt blijven van muziek die niet echt is begonnen, maar ook niet stopt. Zo moet dungeon synth ongeveer zijn ontstaan. De atmosferische, wollige synthesizer-intro’s en interludes die veel metalalbums in de jaren negentig hadden, groeiden uit tot een genre op zich.

Hoe klinkt het?

Dungeon synth is sfeervolle, duistere synthesizermuziek, gemaakt met vaak niet veel meer dan een keyboard en een computer, niet zelden door iemand thuis alleen op z’n zolderkamer of – beter nog – in een donkere kelder. Het is uiterst obscure muziek, nog wat obscuurder zelfs dan de moeilijke metal waar het vandaan komt.

Maar metal is het allerminst: dungeon synth is juist ingetogen, dromerige en mysterieuze, meestal instrumentale muziek met zachte tonen die je wegvoeren naar een andere wereld, lang geleden en ver weg: kastelen, draken, tovenaars, kerkers. Denk aan new age-muziek, maar dan voor Tolkien-fans. De patronen zijn vaak herhalend, de ritmes spaarzaam en alles niet zelden bedekt met een wollige deken. Dungeon synth klinkt vaak meer als de soundtrack van een oude RPG-game, omdat er niet zo veel gebeurt en het vrij passief is, zonder afleidende wendingen en meestal ook zonder zang. Geschikt om op weg te dromen, bij te studeren of lezen, en perfect voor bij een potje Dungeons & Dragons of Magic: The Gathering.

Qua stijl en invloeden kan het breed uitwaaieren. Je hebt heel mooi geproduceerd werk, maar ook heel rauwe, gruizige lo-fi-albums die klinken als een plaat die met schuurpapier is bewerkt. Er is zeker duistere, griezelige en onheilspellende dungeon synth, maar ook lichtvoetige ‘comfy synth’ over huisjes in het bos, zachte konijntjes of vriendelijke kikkertjes. En dan heb je nog een artiest als Chaucerian Myth, die van het Middelengelse The Canterbury Tales een episch drieënhalf uur durend dungeon synthalbum maakte.


Lees ook

Kwakende kikkermuziek uit krakende keyboards: een duik in de vijver van ‘frog synth’

Kwakende kikkermuziek uit krakende keyboards: een duik in de vijver van ‘frog synth’

Waar komt het vandaan?

Nog voordat black metalbands experimenteerden met synthesizermuziek om hun metal van kerkersfeertje te voorzien, had je in Duitsland ‘kosmische muzik’, krautrock op synthesizers, en was in de meditatiehoek new age-muziek ontstaan. En muziek op alleen synthesizers dook in de jaren zeventig op in de popmuziek, met muzikanten als Vangelis en Jean-Michel Jarre. Daaruit groeide fantasy synth, en dat was de voorloper voor de donkerhartige zolderkamer keyboardmuziek die uitgroeide tot dungeon synth.

Håvard ‘Mortiis’ Ellefsen – gemaskerd op het podium met een lange trollenneus, puntige oren, slechte huid – was de eerste. Hij speelde een blauwe maandag basgitaar bij de Noorse metalband Emperor, die probeerden met synthesizers hun spijkerharde metal wat meer sfeer te geven. Dat bleek ook heel prettig om naar te luisteren zonder dat er na een paar minuten een krijsende zanger inviel. En dus stapte Mortiis uit de band, kocht een Roland-keyboard en maakte er wat hij ‘dark dungeon music’ noemde mee: geen gitaren, maar alle focus op het middeleeuwse kerkersfeertje dat voorheen slechts bijzaak was.

Andere metalmuzikanten volgden, zoals Darkthrone’s Gylve ‘Fenriz’ Nagell (Neptune Towers), Sigurd ‘Satyr’ Wongraven uit Satyricon (Wongraven) en Burzum-frontman (een neonazi én veroordeeld moordenaar) Kristian ‘Varg’ Vikernes, die na zijn misdaad vanuit de gevangenis dungeon synth maakte – andere instrumenten had hij daar niet.

Het genre groeide, hoewel bescheiden, door het ruilen van cassettes en bereikt inmiddels via platforms als Bandcamp en YouTube (Dungeon Synth Archive) een publiek van tientallen, misschien wel honderden.

Wie moet ik kennen?

Dungeon synth kent geen sterren, en je moet er ook niet raar van opkijken als je niet alles op Spotify kunt vinden – deze kerkers bevinden zich soms alleen op Bandcamp of YouTube. Maar wie z’n tenen in dit donkere water wil dippen, begint met Mortiis, en zijn platen Ånden som gjorde opprør en zijn wat latere hoogtepunt The Stargate. Verder duiken doe je met Depressive Silence, Fief, Old Tower, Old Sorcery (geen familie) en Secret Stairways. En wie er toch nog een beetje metal bij wil, probeert Summoning en Paysage d’Hiver.



Delen