Volt stapt als eerste partij in Nederland van X af

Als eerste politieke partij in Nederland gaat Volt van X af. Dat zegt partijleider Laurens Dassen. Volt (twee zetels in de Tweede Kamer) deactiveert komende maandag de X-accounts van de partij en van leden van de partijtop.

Volgens Laurens Dassen wordt het platform sinds de overname door Elon Musk, de rijkste man op aarde, gebruikt voor de politieke agenda van de eigenaar. „Hij zet X volledig in om zijn dystopische wereldbeeld te dienen. Hij geeft een podium aan haat, extremistische ideeën en desinformatie. Nu mengt Musk zich ook in de Duitse verkiezingen, zoals hij dat eerder bij de Amerikaanse verkiezingen deed. Dat is voor ons de aanleiding om te zeggen: we trekken hier een grens, we willen hier geen onderdeel meer van zijn.”

Musk promoot op X de radicaal-rechtse AfD voor de verkiezingen van 23 februari. Hij schreef dat alleen AfD Duitsland nog kan redden, en organiseerde deze week een live-gesprek op X met partijleider Alice Weidel. Hij bemoeit zich ook met de Britse politiek, en schreef de afgelopen dagen vele berichten die gericht waren tegen de Britse premier Keir Starmer, en die de radicaal-rechtse partij Reform UK promootten (al viel hij ook partijleider Nigel Farage aan).

Het gedrag van Musk op X plaatst Nederlandse politieke partijen voor een groot dilemma. De meeste kijken met afschuw naar het platform, maar gebruiken het ook als middel om aanwezig te zijn in het publieke debat.

Veel zijn van X afgegaan vanwege haatberichten, anderen blijven er, soms met tegenzin, actief

Twitter, de voorganger van X, bestaat sinds 2006, maar is met name de laatste tien jaar populair geworden onder politici, opinieleiders, journalisten. X had volgens marktonderzoeker Newcom begin vorig jaar 3,1 miljoen gebruikers in Nederland, van wie het overgrote deel geen actieve gebruiker is. Wel wordt X in Den Haag gezien als veel invloedrijker dan grotere sociale media als Facebook, TikTok of Instagram. De Voltaccounts @VoltNederland (31,6 duizend volgers), @DassenLaurens (42,4 duizend) en @KoekkoekMarieke (12,2 duizend) zijn relatief klein. Laurens Dassen roept andere Nederlandse partijen op hun X-accounts ook te deactiveren. „Musk ligt er niet wakker van dat wij van X afgaan. Maar nu hoor je nog vaak het argument: ja, maar journalisten zitten erop, politici, experts. Dus dan moet ik er ook op zitten. Op het moment dat we massaal ergens anders actief zijn, is X niet meer nodig.”

Primaire communicatiekanaal

Voor radicaal-rechts is X een ideaal platform geworden sinds de overname door Musk in 2022. PVV-leider Geert Wilders (anderhalf miljoen volgers) gebruikt het als zijn primaire communicatiekanaal. Hij leek deze week te vissen naar steun van Elon Musk, toen hij de miljardair uitgebreid bedankte voor diens steun aan de extreemrechtse leider van de English Defence League, die nu een celstraf uitzit. „Heel veel dank aan @elonmusk voor zijn dappere en rechtvaardige steun aan Tommy, die een politieke aardbeving in het VK veroorzaakte. Hopelijk zal die leiden tot gerechtigheid voor de verantwoordelijken en vrijheid voor Tommy!”

Andere politici worstelen al jaren met hun plek op X. Veel zijn van X afgegaan vanwege haatberichten, anderen blijven er, soms met tegenzin, actief. Kamerlid Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA, ruim 5.400 volgers) zegt: „Blijven of niet is een individuele afweging. Maar belangrijker vind ik de vraag hoe we zonnekoningen als Elon Musk beteugelen, die politieke macht uitoefenen en zo de vrije wereld ontwrichten. Dat moeten we Europees doen.” Volgens haar moet de Europese Unie bestaande wetten strenger handhaven, zoals de zogeheten Digital Services Act (DSA) die vorig jaar is aangenomen. Die wet moet gebruikers van onlinediensten beter beschermen. „Als continent moeten we onze tanden laten zien.”

Haar collega Jan Paternotte (D66, 56.200 volgers) is het met Dassen en Kathmann eens over het ondermijnende karakter voor de democratie van Musk, maar wijst ook op de voordelen van wél op X blijven. „De haatberichten lees ik niet, daar heb ik tien jaar training voor gehad. Mijn tijdlijn is door de vervuilde algoritmen niet meer bruikbaar, maar ik heb lijsten aangelegd met betrouwbare accounts over onderwerpen als Oekraïne. Daar blijf ik goed op de hoogte. Ik merk ook dat sommige berichten veel gedeeld worden en een ander publiek bereiken dan ik normaal zou bereiken.”

Terugvechten

Ten tijde van de coronacrisis plaatste Paternotte oproepen op X als een leeftijdscategorie zich mocht laten vaccineren. „Toen kreeg ik veel berichten van mensen die blij waren dat ik bijvoorbeeld hun naasten erop gewezen had. Ik snap dat veel mensen weggejaagd worden, maar ik zie blijven een beetje als terugvechten tegen Musk.”

Volt zal in de toekomst actiever gebruikmaken van alternatieve sociale media als BlueSky, Mastodon en LinkedIn. In de partij, maar ook daarbuiten, moet volgens Laurens Dassen het debat gevoerd worden over de aanwezigheid op Instagram, waar eigenaar Mark Zuckerberg deze week aankondigde in de VS te stoppen met modereren en factcheckers. „Maar weggaan van X zie ik als een eerste stap.”

Ook wil hij in debat met het kabinet over de aanwezigheid van de Rijksoverheid op X. Dassen: „In de eerste plaats moet de overheid naar alternatieven gaan zoeken. Geen enkele minister zit volgens mij nu op BlueSky. Ze moeten veel meer naar de pluriformiteit van het sociale medialandschap kijken.”