Volgende stap in commercieel steeds aantrekkelijkere vrouwensport: KPN lanceert zender W-sport

Marketing De vrijdag gelanceerde zender W-sport, die 24 uur per dag louter sport door vrouwen uitzendt, is een unicum in Nederland en past in een bredere trend van toenemende populariteit van vrouwensport.
De halve finale op het WK voetbal tussen Australië en Engeland was met ruim 11,1 miljoen kijkers de best bekeken tv-uitzending in Australië ooit.
De halve finale op het WK voetbal tussen Australië en Engeland was met ruim 11,1 miljoen kijkers de best bekeken tv-uitzending in Australië ooit. Foto Franck Fife/AFP

Internationale voetbalcompetities, paardensport, volleybal, rolstoeltennis en een serie met turnster Sanne Wevers en zwemster Sharon van Rouwendaal. Het is slechts een kleine greep uit het aanbod van de nieuwe zender W-Sport, die KPN vrijdag lanceerde. 24 uur per dag kunnen kijkers er terecht voor sport die door vrouwen wordt bedreven. De zender is in het basispakket van de telecomaanbieder opgenomen en te bekijken op kanaal 37.

KPN, sponsor van de Oranje Leeuwinnen, benadrukt het diversere (sport)aanbod waaraan de nieuwe zender zal bijdragen. Dat KPN de zender in het basispakket heeft opgenomen, en dus niet achter een betaaldrempel heeft geplaatst, past volgens W-sport topvrouw Kelly Butler „perfect” bij de plannen van de zender „om topsport voor vrouwen toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek”.

Progressiever en schoner

Steeds meer partijen ontdekken dat sport door vrouwen ook commercieel interessant is. Uit onderzoek in 2018 van het Duitse onderzoeksbureau Nielsen Sports in acht landen bleek dat 84 procent van de sportkijkers geïnteresseerd is in vrouwensport. Opvallend was dat er nauwelijks een verschil bestond tussen mannelijke en vrouwelijke sportvolgers. Ook bleek dat veel mensen sport door vrouwen zien als progressiever, minder door geld gedreven, meer op families gericht en ‘schoner’; informatie die marketingpartijen goed kunnen gebruiken.

Voetbal is de meest interessante groeimarkt. De FIFA verdiende omgerekend 523 miljoen euro aan het huidige WK voetbal in Australië en Nieuw Zeeland, waardoor de wereldvoetbalbond quitte speelde, zo maakte FIFA-voorman Gianni Infantino vrijdag bekend. Ook werden bij het toernooi verschillende kijkcijferrecords gebroken. In Australië was de halve finale tussen gastland Australië en Engeland van afgelopen woensdag met ruim 11,1 miljoen kijkers de best bekeken tv-uitzending ooit.

Lees ook deze column van Carolina Trujillo: Het V-woord in voetbalverslaggeving

‘Minder nadruk op verschillen’

Suuz Boven, communicatiespecialist in de sport, staat ambivalent tegenover de lancering van een nieuwe zender. „Natuurlijk is het een goede ontwikkeling en is het moedig van KPN, maar ik denk dat we minder nadruk moeten leggen op de verschillen tussen mannen- en vrouwensport en de twee juist meer moeten integreren.”

Boven ziet meer in een toename van uitzendtijd op de belangrijke sportzenders en het gelijktrekken van aandacht voor vrouwen die sporten. De Tour de France Femmes, die deze zomer live door de NOS werd uitgezonden, is daar volgens haar een goed voorbeeld van. „Dat dat nog niet overal gebeurt heeft natuurlijk te maken met het feit dat er minder geld in omgaat, maar het is ieder geval in ontwikkeling”, aldus Boven.