Vol woede krijst en springt rapper Travis Scott, en duizenden zwetende lijven volgen blijmoedig zijn bevelen op

Een elleboog op de slaap, een schouder tegen de neus, een knietje in de zij. Een oorverdovend harde bas, bloedheet vuurwerk en scherpe lasers. Als op een woeste zee golven duizenden zwetende lijven door het stadion. Om de haverklap vliegen er truien en t-shirts door de lucht. Te warm. De debuutshow van Utopia – Circus Maximus, zijn eerste Europese stadiontour, trapt Travis Scott (33) vrijdagavond af in de Gelredome. Zijn eerste van zestien (!) stadions in een maand tijd.

Aftrappen doet de roemruchte rapper uit Houston op zijn kenmerkende manier: in totale rage mode. Schreeuwen door een door autotune verwrongen microfoon, al springend tussen rookmachines op een decor dat een maanlandschap verbeeldt. Het is punk. Niet omdat Scott per se punk is, maar omdat de fans van Scott ook zo’n unieke subcultuur vormen, die wereldwijd sinds een jaar of tien wortel schiet. Niet van punkers, maar van ragers.

Blijmoedig woedend zijn ze, de ragers. Internationaal verbonden door een enkele kernwaarde: je gaat compleet uit je plaat als je bij een show van Scott bent. Scott krijst het zelf: „I know I got a lot of ragers down here in The Netherlands. Tonight we’re gonna set the tone for the rest of this tour!!” Het publiek volgt zijn bevelen bij dit concert vol spektakel gretig op.

Stormende moshpit

Op momenten dat de stormende moshpit tussen de tracks door wat gaat liggen, schieten er overal compleet afgepeigerde jongens uit de groep om buiten even op adem te komen. Maar wanneer de eerste tonen van een bekende track klinken, zoals Scotts doorbraakhit ‘Antidote’ en de ultieme moshpittrack ‘FE!N’ (die Scott vandaag zo’n zeven keer speelt), trekken ze allemaal een sprintje richting de ‘pit’ en duiken er vol overgave in. Scotts muziek past in de traditie die Kanye West pionierde – goed geproduceerde, grootse hiphop, gemaakt voor enorme shows, met veel opbouw, keiharde drops en herkenbare meezingrefreintjes.


Lees ook

Ook de utopische ambities van Travis Scott hebben een plafond

Travis Scott bij E11even in Miami in juli dit jaar

Maar die blinde devotie van de ragers voor hun held betekent ook dat de controverse rondom Scott hen weinig lijkt te doen. Toch is die nogal wat: in 2021 kwamen er tien jonge mensen door verdrukking om het leven en raakten er honderden gewond op Scotts eigen Astroworld-festival in Houston, Texas. In 2017 werd hij al aangeklaagd voor het aanzetten tot rellen tijdens zijn concerten. Vorige week nog kwam hij in het nieuws omdat hij met personeel van een luxejacht in Miami op de vuist zou zijn gegaan. Een paar uur later waren er al t-shirts met zijn mug shot erop te koop.

Zijn fans deert het niet, smullen er eerder van. Dat blijkt vanavond weer. De vier pilaren met haarscherpe led-schermen die over het betonnen veld verspreid staan moeten waarschijnlijk het Romeinse Circus Maximus nabootsen. Scott is gefascineerd door het grootste stadion ooit. In 2023 bracht hij een film uit met gelijknamige titel, en trad hij er samen met Kanye West op. Wederom niet zonder controverse: de Romeinse brandweer ontving honderden belletjes over een aardbeving. Het bleken 70.000 ragers te zijn.

Verrassend genoeg lukt het nabootsen van dat circus aardig. Er wordt dan ook gezweet als rennende paarden. Jammer genoeg is het geluid slecht, galmend, koud en kaal. In zo’n betonnen bak hoort dat er misschien bij, maar de bas is zo luid dat het verschil tussen tracks bijna niet te horen is. De autotune-stem van Scott komt er vooral door zijn eigen harde werken bovenuit. Het deert de fans niet. Moshpitten was het bevel, en bevelen worden uitgevoerd. Commandant Scott ziet het tevreden aan.