Voetbalicoon Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd overleden

Voormalig voetballer en trainer Johan Neeskens is zondag op 73-jarige leeftijd onverwacht overleden. Dat heeft de KNVB maandag laten weten. Volgens de voetbalbond was hij de afgelopen dagen voor KNVB WorldCoaches actief in Algerije, waar hij onwel werd. Medische hulp mocht niet baten.

Als clubvoetballer vierde hij in de jaren zeventig vele successen met Ajax en FC Barcelona. Bij het Nederlands elftal kwam hij tot 49 interlands. Later was hij vele jaren assistent-bondscoach van Oranje, onder andere onder Guus Hiddink en Frank Rijkaard.

Bij de KNVB ging Neeskens op latere leeftijd aan de slag bij KNVB WorldCoaches. Daarvoor vloog hij de wereld over om coaches in lage- en middeninkomenslanden op te leiden tot coach.

De KNVB laat weten in overleg met UEFA, de Hongaarse en de Duitse bond bij komende interlands „op gepaste wijze” aandacht te besteden aan het overlijden van Neeskens. „Ook wordt er gekeken naar een moment waarop er een mogelijkheid is voor supporters om hem een laatste groet te brengen.”

Johan Neeskens maakt d 2-0 voor Ajax in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in 1971 (5-1).
Foto Hans Peters/Anefo