VN-Veiligheidsraad maant Soedanese rebellen te stoppen met belegering El Fasher

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een resolutie aangenomen die de rebellen van de Rapid Support Forces (RSF) maant hun belegering van de West-Soedanese stad El Fasher te stoppen. Dat maakte de raad donderdag bekend. De resolutie wil een „lokaal staakt-het-vuren” in El Fasher, „om de-escalatie in het hele land te ondersteunen en uiteindelijk levens te redden”, zei de Britse afgevaardigde en indiener van het voorstel Barbara Woodward. De resolutie werd door veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad aangenomen, Rusland onthield zich van stemming.

El Fasher is de laatste stad in de regio Darfur die nog gedeeltelijk in handen is van het regeringsleger van generaal Abdel-Fattah Burhan. Leden van de paramilitaire RSF onder leiding van Mohamed Hamdan Dagalo, ook wel Hemedti genoemd, omsingelen de stad en bezetten een ander deel. Te midden van die strijd zitten twee miljoen mensen vast. Er zijn grote tekorten aan voedsel en water.

De resolutie van de Veiligheidsraad richt zich niet alleen tot de RSF-militie. „De rivaliserende legers moeten de bescherming van burgers garanderen, en mensen vrij in en uit El Fasher laten gaan.” Ook moeten de vechtende partijen humanitaire hulp aan burgers „snel, veilig, ongehinderd en duurzaam” toelaten.


Lees ook

Steeds meer gewapende burgergroepen maken van Soedan een nieuw Somalië

Een regeringssoldaat rijdt door wat is overgebleven van de historische Al-Shaabi-markt in Omdurman, net buiten hoofdstad  Khartoem.