De VN-veiligheidsraad komt maandag om 15.00 uur lokale tijd (21.00 uur Nederlandse tijd) samen voor een spoedoverleg over de situatie in Syrië op het hoofdkantoor in New York. Dat melden diplomatieke bronnen aan persbureau AFP. Het gaat om een overleg achter gesloten deuren dat zou zijn aangevraagd door Rusland, een van de vijf permanente leden van de veiligheidsraad.
Rusland is een trouwe bondgenoot van de Syrische Bashar al-Assad. De Russische president Vladimir Poetin zou hem en zijn familie asiel hebben verleend.
De VN-veiligheidsraad komt maandag om 15.00 uur lokale tijd (21.00 uur Nederlandse tijd) samen voor een spoedoverleg over de situatie in Syrië op het hoofdkantoor in New York. Dat melden diplomatieke bronnen aan persbureau AFP. Het gaat om een overleg achter gesloten deuren dat zou zijn aangevraagd door Rusland, een van de vijf permanente leden van de veiligheidsraad.
Rusland is een trouwe bondgenoot van de Syrische Bashar al-Assad. De Russische president Vladimir Poetin zou hem en zijn familie asiel hebben verleend.
Op de centrale rotonde van het Druzische dorp Majdal Shams is het feest. Er wapperen vlaggen van de Syrische revolutie, naast de veelkleurige Druzenvlag. Auto’s rijden met open ramen toeterend rond. Er worden koekjes uitgedeeld. Tientallen mensen staan te zingen op straat: „Nooit voor altijd. Lang leve Syrië. Assad is gevallen.” Het is een woordspeling op een lied van Assad-loyalisten, die ‘Assad voor altijd’ zongen.
Tussen de menigte staat de betraande Rima Abu Saleh Safadi (49), die een ingelijst portret van haar broer Emad Ali Abu Saleh vasthoudt. Tien jaar geleden, vertelt ze, werd hij op 44-jarige leeftijd doodgemarteld in de Far’ Filastin gevangenis in Damascus.
Voor hij werd opgepakt, werkte Emad als dokter in Syrië, en behandelde in zijn praktijk onder meer gewonde opponenten van Assad. „In juni 2013 werd hij gearresteerd, en op 18 december 2014 kregen we een overlijdensbericht”, vertelt Rima. „Op het papier stond als oorzaak enkel ‘hartstilstand’.”
Ook in Majdal Shams stroomden de afgelopen dagen beelden binnen van gevangenen die uit Assads beruchte gevangenissen worden bevrijd. „Dit is het moment waar mijn broer altijd van had gedroomd. Het verdriet is niet makkelijk, maar vandaag zijn we allemaal blij. We droomden van de val van het regime. Dat het ineens zo snel zou gaan konden we ons niet voorstellen.”
Majdal Shams ligt op de door Israël in de oorlog van 1967 bezette Syrische Hoogvlakte van Golan. In 1981 heeft Israël het gebied unilateraal geannexeerd. Internationaal wordt de Golan als illegaal bezet Syrisch gebied beschouwd. De Amerikaanse president Donald Trump brak in 2019 met deze consensus door de annexatie te erkennen. De Druzische inwoners beschouwen zichzelf veelal als Syriërs, slechts een minderheid heeft een Israëlisch paspoort.
Bufferzone
Net naast het dorp ligt een bufferzone tussen het door Israël bezette Syrische gebied en de rest van Syrië, gecreëerd na de staakt-het-vuren-overeenkomst van 1974, volgend op de oorlog tussen Egypte, Syrië en Israël in oktober 1973. De zone, waarin ook verschillende Syrische dorpen liggen, wordt gecontroleerd door UNDOF: waarnemers van de VN.
De familie van Rima Abu Saleh komt oorspronkelijk uit Majdal Shams, maar trok begin jaren zeventig, na de Israëlische bezetting, naar Jaramana, op het platteland van Damascus. Haar broer Emad werd geboren in Majdal Shams, zij in Syrië. Na haar huwelijk ging ze in Majdal Shams wonen. Over de revolutie van 2011 en de latere burgeroorlog in Syrië is Majdal Shams altijd politiek verdeeld geweest, vertelt ze. „Maar ik denk dat er na vandaag niemand meer achter het oude regime staat”.
Onder de feestvierders is ook de in Majdal Shams geboren Anzar Ayub Brik (55). Ze heeft familieleden in de Syrische plaatsen Suweidah en Jaramana, maar is zelf nooit in Syrië geweest. „Wij zijn Arabische Syriërs. Sinds 2011 hebben we op dit moment gewacht. Onze blijdschap is onbeschrijflijk. Hij [Assad] verraadde zijn eigen volk. Maar tirannie kan niet eeuwig voortduren. De landen die hem steunden, hebben hem verlaten.” Ook Brik benadrukt de verdeeldheid in Majdal Shams: „Een deel is oppositie, en een deel is loyaal [aan Assad]. De meesten respecteerden elkaars opvattingen, maar soms waren er ruzies. Uiteindelijk waren wij het sterkst. We hebben gewonnen.”
Afgelopen juli voltrok zich in Majdal Shams een drama toen een raket van Hezbollah insloeg op een voetbalveld. Hezbollah had zich op 8 oktober vorig jaar in de Gaza-oorlog gemengd door raketten af te vuren op de bezette Hoogvlakte van Golan en later Noord-Israël. Die julidag werden twaalf kinderen gedood. Het dorp was in diepe rouw. „Die dag was heel Majdal Shams verenigd,” zegt Brik. Hoewel inwoners zichzelf als Syriërs beschouwen, spraken Israëlische politici al snel van een nationale catastrofe.
Sinds het begin van de Gaza-oorlog heeft Israël herhaaldelijk luchtaanvallen uitgevoerd op Syrisch grondgebied, volgens Israël tegen Assads bondgenoten Hezbollah en Iran. Afgelopen november meldde de BBC dat volgens de VN-waarnemers Israël de overeenkomst van 1974 heeft geschonden door greppels te graven binnen de bufferzone.
Luchtaanvallen van Israël
Hoewel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na de val van Assad sprak van een „historische dag”, wordt de razendsnelle opmars van de rebellen van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) door zijn regering ook met zorgen bekeken. De nom de guerre van HTS-leider Ahmed Hussein al-Shar’a is ‘al-Jolani’. Die naam verwijst naar de Golan van waaruit zijn grootvaders familie, zo vertelde hij in een interview, in de oorlog van 1967 naar Damascus vluchtte.
De nom de guerre van HTS-leider Ahmed Hussein al-Shar’a, ‘al-Jolani’, verwijst naar de Hoogvlakte van Golan
Na het succes van Jolani wordt in Israël gevreesd dat strategische wapens en de luchtmacht van het Assad-regime in handen van de rebellen vallen. Het Israëlische leger voerde zondag daarom diverse luchtaanvallen uit op militaire doelen in Syrië. Rechtse politici willen dat Israël zijn greep op de Syrische Hoogvlakte van Golan verder verstevigt, of uitbreidt.
Netanyahu zei zondag dat het Israëlische leger de door de VN gecontroleerde bufferzone moet innemen. In Majdal Shams was op zondagmiddag net buiten de bufferzone te zien hoe het leger daar zijn aanwezigheid versterkte met tanks. Later die dag wordt bekend dat het leger het deel van de Jabal al-Sheikh (de Hermon-berg genoemd in Israël) heeft ingenomen dat in het niet-bezette deel van Syrië ligt.
„Israël maakt misbruik van het moment om de controle over Syrisch gebied te verstevigen”, meent Yasser Khanger (46), die op de rotonde met een grote Syrische revolutievlag zwaait die hij tot voorkort in zijn huis bewaarde. Afgelopen week kwam hij speciaal naar zijn geboorteplaats Majdal Shams vanuit Ramallah, waar hij cultuurstudies doceert aan de Birzeit Universiteit, om het nieuws in Syrië van dichtbij te volgen.
„Vandaag vieren we feest, omdat we een deel van Syrië zijn. Het regime heeft Syrië vanaf 1971 met ijzeren hand bestuurd. Veel Syriërs kennen niet anders dan de Assads”, zegt Khanger. Zijn hoop voor de toekomst? „Een einde aan de verdeeldheid. En dat we niet alleen de heerser veranderen, maar ook het regime.”
Lees ook
Bashar al-Assad: de brute dictator vol geldingsdrang die Syrië verschroeide
Bashar al-Assad, de beul van Syrië, is ten val gebracht. Syrische rebellen hebben zondag de hoofdstad Damascus ingenomen en Assad is het land ontvlucht. Een elf dagen durend bliksemoffensief onder leiding van de islamistische rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham lijkt het einde in te luiden van een regime dat Syrië al meer dan een halve eeuw onderdrukt.
Waar Assad naartoe vluchtte, bleef aanvankelijk onduidelijk. Zondagavond berichtten Russische staatsmedia dat de verdreven dictator is aangekomen in Moskou en daar asiel is verleend.
Intussen vieren Syriërs wereldwijd feest. Uit alle uithoeken van Syrië, zelfs vanuit de kustgebieden waar Assad historisch veel aanhang genoot, verschenen zondag beelden op sociale media van mensen die standbeelden van leden van de familie Assad omverwerpen. Ook in verschillende wereldhoofdsteden gingen Syriërs met duizenden tegelijk de straat op, gehuld in de vlag van de Syrische revolutie van 2011 waarvan de eerste stap na bijna veertien jaar eindelijk is volbracht.
Vrije verkiezingen
Zelfs handlangers van het oude regime staan nu te dringen om trouw te zweren aan de revolutie. De Syrische staatstelevisie, die tot voor kort nog deed alsof er niets aan de hand was, opende zondag met de woorden: „De overwinning van de grote Syrische revolutie en de val van het criminele Assad-regime.” De nog in september door Assad aangestelde premier Jalali zei in een videoboodschap dat hij „de hand reikt” naar de oppositie en riep op tot vrije verkiezingen.
HTS-leider Abu Mohammed al-Jolani benadrukte zondag eveneens dat hij uit is op een civiele regering en een ordentelijke machtswisseling. In een verklaring, waarin hij niet langer zijn nom de guerre Jolani maar zijn echte naam Ahmed al-Sharaa gebruikte, gaf de rebellenleider aan dat staatsinstituties voorlopig onder het gezag van premier Jalali blijven en verbood hij zijn strijders overheidsgebouwen aan te vallen.
„Dit is een overwinning voor alle Syriërs”, sprak Jolani zondagmiddag tijdens zijn overwinningstoespraak vanuit de uit de 8ste eeuw daterende Omajjadenmoskee in Damascus. De voormalige jihadist (HTS kwam voort uit Jolani’s breuk met al-Qaida) is zich ervan bewust dat veel Syriërs en de buitenwereld huiverig zijn over zijn intenties. Strategisch als hij is, benadrukte Jolani de afgelopen dagen meermaals dat hij niet uit is op wraak en dat hij de rechten van minderheden zal respecteren. Ook legde hij contact met figuren binnen het regime om alvast te onderhandelen over de transitie.
Machtswisseling
Het moet nog blijken wat er in de praktijk van Jolani’s verzoenende woorden terecht zal komen. Als er één consistente factor is in zijn ontwikkeling van jihadist tot pragmatische islamist, is het immers wel dat Jolani uit is op macht. Bovendien is de vraag in hoeverre de rebellenleider zijn strijders in het gareel kan houden. Daarbij bestaat er niet alleen een risico op wraakacties tegen handlangers van het regime, maar ook op geweld tussen rebellen onderling. Sommige van de strijdgroepen die zaterdag vanuit het zuiden en noorden als eerste Damascus binnenvielen, vochten in het verleden tegen de voorloper van HTS, het jihadistische Nusra Front.
Zelfs handlangers van het oude regime staan nu te dringen om trouw te zweren aan de revolutie
Zoals altijd zal Syriës toekomst ook afhangen van buitenlandse machten. Assads bondgenoten Rusland en Iran hebben de dictator weliswaar laten vallen, maar behouden grote strategische belangen én een deel van de militaire infrastructuur in het land. Het valt nog te bezien hoe vreedzaam de machtswisseling zal verlopen wanneer over die belangen wordt onderhandeld – en hoe inkomend Amerikaans president Trump zich tijdens die onderhandelingen zal opstellen.
Bovendien is daar Israël, dat meteen op zondag al de neutrale ‘bufferzone’ tussen Syrië en de door Israël illegaal bezette Hoogvlakte van Golan binnenviel. Jolani’s eigen ouders werden in 1967 door Israël uit dat gebied verdreven (de naam Jolani betekent zoveel als ‘van de Golan’) en de rebellenleider draagt Israël geen warm hart toe. Hij zal nu weinig behoefte hebben aan een confrontatie, maar het moet nog blijken hoe Israël zich tot Jolani zal verhouden. Dat hangt weer in sterke mate af van wat er met Assads oude bondgenoot Hezbollah in Libanon zal gebeuren en in hoeverre Iran zich nu uit Syrië zal terugtrekken.
Temidden van al die onzekerheden stonden bij Turkse en Libanese grensovergangen zondagmiddag grote menigtes Syrische vluchtelingen te dringen om terug naar huis te gaan. Velen willen simpelweg niet langer wachten om hun in Syrië achtergebleven familie weer in de armen te sluiten.
Datzelfde geldt voor de gevangenen die dit weekend werden vrijgelaten uit Saydnaya, de beruchtste martelgevangenis van het regime. Beelden van de vrijlating laten zien hoe ver het Assad-regime bereid was te gaan om het Syrische volk te onderdrukken: tussen de vrouwen die gillend hun cellen uit komen rennen, staat een angstige peuter die hier kennelijk ook was opgesloten.
Lees ook
Bashar al-Assad: de brute dictator vol geldingsdrang die Syrië verschroeide