VN-Veiligheidsraad keurt door Kenia geleide missie goed tegen bendegeweld in Haïti

Interventie Het besluit om een internationale politiemacht in Haïti in te zetten, komt na maandenlange onderhandelingen.
De resolutie van de VN-Veiligheidsraad machtigt de internationale missie om „alle noodzakelijke maatregelen te nemen”, wat betekent dat het gebruik van geweld is toegestaan.
De resolutie van de VN-Veiligheidsraad machtigt de internationale missie om „alle noodzakelijke maatregelen te nemen”, wat betekent dat het gebruik van geweld is toegestaan. Foto Craig Ruttle/AP

De Verenigde Naties hebben een langverwachte door Kenia geleide missie in Haïti goedgekeurd die het wijdverbreide bendegeweld in het land moet beteugelen. Dat schrijven internationale persbureaus maandag. Het besluit om een internationale politiemacht op te zetten, aangevoerd door Nairobi, komt na maandenlange onderhandelingen. Tien tot twaalf betrokken landen zullen een bijdrage leveren aan de gebundelde strijdmacht waar Haïti al een jaar om vraagt.

Gewapende bendes houden vooral arme delen van het Caribische land de afgelopen jaren in hun greep. Zo registreerde de VN sinds begin dit jaar meer dan 2.400 doden in de hoofdstad Port-au-Prince, zeker 950 mensen werden ontvoerd. Vooral de machteloosheid van de Haïtiaanse nationale politie tegenover het geweld, maakt de noodzaak voor een internationale strijdmacht groot. Met het ernstige geweld verdrongen de bendes op meerdere plekken van het land de politiediensten uit het Haïtiaanse straatbeeld.

De resolutie van de VN-Veiligheidsraad machtigt de internationale missie om „alle noodzakelijke maatregelen te nemen”, wat betekent dat het gebruik van geweld is toegestaan. Onder meer Jamaica, de Bahama’s en Antigua en Barbuda zullen aan de zijde van Kenia de Haïtiaanse autoriteiten bijstaan in hun strijd tegen bendegeweld. Ook de Verenigde Staten zullen logistieke steun verlenen, waaronder luchtvervoer, communicatie, huisvesting en medische zorg. De VN-Veiligheidsraad breidde het voor individuen geldende wapenembargo uit tot alle Haïtiaanse bendes, in een poging de leveranties die vermoedelijk uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd, een halt toe te roepen.

Urgentie onderstrepen

Afgelopen maand onderstreepte de Haïtiaanse premier Ariel Henry bij de VN nogmaals de urgentie van hulp van buitenaf voor de situatie in zijn land: „Het dagelijkse leven van het Haïtiaanse volk is pijnlijk”. Henry sprak onder meer van executies, plunderingen, seksueel en gendergerelateerd geweld, orgaanhandel, mensenhandel, rekrutering van kindsoldaten en ontvoeringen. Hij verzocht de internationale gemeenschap nogmaals om in actie te komen, en noemde daarbij nadrukkelijk de rol van de Veiligheidsraad. De start van de maandag goedgekeurde missie laat mogelijk nog maanden op zich wachten.