VN uiten zorgen om situatie in Gaza, die ‘steeds apocalyptischer’ wordt

VN uiten zorgen om situatie in Gaza, die ‘steeds apocalyptischer’ wordt

Verschillende VN-organisaties hebben maandag hun zorgen uitgesproken over het nieuwe offensief van Israël, dat zich ditmaal niet tot het noorden van Gaza beperkt maar zich uitstrekt over de hele Gazastrook. Zo zegt António Guterres, secretaris-generaal van de VN, in een verklaring „uiterst verontrust” te zijn over de heropleving van het geweld in Gaza.

„De VN blijven een beroep doen op de Israëlische strijdkrachten om verdere acties te vermijden die de reeds catastrofale humanitaire situatie in Gaza zouden verergeren en om burgers meer leed te besparen”, schrijft Guterres. „De mensen die geëvacueerd moeten worden, kunnen nergens veilig heen en moeten van heel weinig leven.”

Martin Griffiths, die VN-ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken, schrijft op X dat „elke keer als we denken dat het niet nog apocalyptischer kan worden in Gaza, gebeurt dat toch”. Sinds het offensief van Israël opnieuw is opgestart zijn zeker 900 Palestijnen om het leven gekomen.

„Mensen krijgen het bevel om opnieuw te verhuizen, met weinig om van te overleven, gedwongen om de ene onmogelijke keuze na de andere te maken”, aldus Griffiths. „Dergelijke flagrante minachting voor de menselijkheid moet stoppen”.

Familieleden van een volledig gezin dat is omgekomen bij luchtaanvallen rond Khan Younis nemen afscheid. Foto Haitham Imad / EPA

Israël: Twee Palestijnse burgers dood voor iedere gedode Hamas-strijder

Voor iedere gedode Hamas-strijder in Gaza, heeft Israël twee Palestijnse burgers gedood. Dat hebben hooggeplaatste Israëlische militaire functionarissen gezegd tegen persbureau AFP. Daarmee geeft Israël indirect toe dat het dodental van bijna 16.000, dat door de autoriteiten in Gaza wordt gehanteerd, correct is.

Volgens de Israëlische militairen zijn sinds het begin van de oorlog zo’n 5.000 Hamas-strijders gedood. Dat het aantal burgerslachtoffers zo hoog is zou deels komen door Hamas, die burgers zou gebruiken als menselijk schild. „Hopelijk zal de verhouding veel lager zijn in de komende fase van de oorlog”, zeiden de anonieme functionarissen volgens AFP. „Ik kan verzekeren dat we er alles aan doen om het aantal burgerslachtoffers te beperken. Maar dit hoort bij de gevolgen van oorlog”.

CNN: ziekenhuis in noorden van Gaza doelwit

In zowel het noorden van Gaza is in de nacht van maandag op dinsdag wederom een ziekenhuis aangevallen door Israëlische troepen. Volgens CNN gaat het om het Kamal Adwan-ziekenhuis, een van de weinige nog functionerende ziekenhuizen in het noorden van Gaza, dat doelwit lijkt te zijn.

Een journalist ter plaatse zegt volgens de Amerikaanse zender dat het ziekenhuis is beschadigd „door de zware granaatscherven die op het ziekenhuisgebouw zijn gevallen”. Mensen in de buurt van het ziekenhuis zouden worden beschoten.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier het vorige blog terug.