VN: sinds coronapandemie leven 165 miljoen mensen extra in armoede

Armoede In totaal leeft nu een vijfde van de wereldbevolking van minder dan 3,25 euro per dag. Tot aan de coronacrisis daalden de armoedecijfers geleidelijk, maar sindsdien nemen ze toe.
De toename in armoede komt onder andere door de coronapandemie en de toegenomen kosten voor levensonderhoud.
De toename in armoede komt onder andere door de coronapandemie en de toegenomen kosten voor levensonderhoud. Foto Luis Robayo/AFP

In drie jaar tijd zijn 165 miljoen mensen extra in armoede beland, schat het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (VN) vrijdag. Het gaat om mensen die van minder dan 3,65 dollar (3,25 euro) per dag leven en in lage-en middeninkomenslanden wonen. In totaal leeft nu meer dan 20 procent van de wereldbevolking onder die armoedegrens — zo’n 1,65 miljard mensen. Tot aan 2020 daalden de armoedecijfers geleidelijk, maar sindsdien nemen ze toe. Volgens de organisatie komt dat voor een groot deel door de coronacrisis, verergerd door andere ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne, de verhoogde kosten voor levensonderhoud en de hogere rente over leningen.

Lees ook: Rijke landen zijn prima in staat armoede uit te roeien, betoogt Pulitzerprijswinnaar Matthew Desmond

De VN dringt erop aan bij ministers van Financiën wereldwijd om de schuldaflossingen van arme landen te pauzeren, zodat die meer geld kunnen uitgeven aan sociale voorzieningen, gezondheidsvoorzieningen en onderwijs. Volgens de organisatie zijn in de afgelopen tien jaar schuldaflossingen een steeds groter deel uit gaan maken van de uitgaven van opkomende economieën. „Landen die de afgelopen drie jaar in vangnetten investeerden, konden voorkomen dat een aanzienlijk aantal mensen in armoede terechtkwam”, zegt een hoge functionaris van de VN. Volgens hem bestaat er een verband tussen hoge schulden, onvoldoende sociale uitgaven en een „alarmerende stijging” van de armoedecijfers.

In het rapport berekent de VN ook wat ervoor nodig zou zijn om de huidige piek in armoede af te zwakken. Met een investering van iets meer dan 14 miljard dollar (bijna 12,5 miljard euro) — 0,009 procent van het wereldwijde BBP — kunnen de armoedecijfers volgens de organisatie worden teruggedrongen naar het niveau van voor de pandemie. Dat bedrag is minder dan 4 procent van alle schuldaflossingen die lage- en middeninkomenslanden in 2022 deden.