Vlaardingse loodgieter mag van burgemeester weer naar huis, ondanks veertien explosies in een jaar

De Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen mag dinsdag weer naar huis. Bert Wijbenga, de burgemeester van Vlaardingen, ziet geen reden om de woning nog langer gesloten te houden, melden Rijnmond en persbureau ANP maandag. Van Uffelens woning en andere eigendommen waren in ruim een jaar meer dan twintig keer doelwit van explosies en pogingen tot aanslagen, waarvoor enkele personen werden gearresteerd en veroordeeld.

Burgemeester Wijbenga sloot de woning van Van Uffelen op basis van informatie van de politie Rotterdam. De loodgieter, die stelt niet te weten wie er achter de aanslagen zit, spande daarop een kort geding aan. Dat werd afgelopen juni afgewezen. Wijbenga vindt de situatie inmiddels niet meer te gevaarlijk. Het is niet bekend op basis waarvan de burgemeester zijn oordeel heeft bijgesteld.

De woning van Van Uffelen blijft de komende tijd wel beveiligd. Er is cameratoezicht en er zal extra worden gesurveilleerd. Daarnaast wordt het gebied rondom de woning aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. De politie mag op basis daarvan preventief fouilleren.

De politie arresteerde de afgelopen maanden een aantal minderjarige jongens, ook werden twee mannen veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslagen. Eind mei werd bekend dat het Openbaar Ministerie een beloning van 50.000 euro heeft uitgeloofd voor de gouden tip in de zaak. De motieven van de daders zijn nog altijd onduidelijk.


Lees ook

Lees ook dit achtergrondstuk over de aanslagen op het huis van Ron van Uffelen

Bij het huis van de Vlaardingse loodgieter zijn zandzakken neergezet. De gemeente wil hiermee voorkomen dat er nog meer huizen beschadigd raken bij een nieuwe explosie bij het huis.