Vlaardingse loodgieter mag niet naar huis

De Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen mag niet terug naar huis. Op het huis en andere eigendommen van Van Uffelen zijn sinds april 2023 zo’n twintig aanslagen gepleegd, vooral met explosieven. Daarop sloot de Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga de woning. In een bestuurlijk kort geding eiste de loodgieter dat hij terug naar huis zou kunnen, maar de bestuursrechter in Rotterdam gaat daar niet in mee.

Van Uffelen voerde aan dat hij slachtoffer is van de situatie, geen strafblad heeft en niet weet wie er achter de aanslagen zit. Volgens hem leidt de sluiting van de woning tot de ontwrichting van het leven van zijn minderjarige kinderen. Mede op basis van informatie van de Rotterdamse politie kwam de Vlaardingse burgemeester tot tijdelijke sluiting van het pand. Uit documenten die NRC inzag bleek dat de politie erkende dat een deel van die informatie onjuist was. De loodgieter wilde, naast terugkeren naar zijn woning, ook compensatie van kosten die hij zou hebben gemaakt.

De rechter wijst de verzoeken van Van Uffelen af. Volgens de rechter was de burgemeester bevoegd om de woning van de loodgieter te sluiten, omdat de openbare orde nabij het huis verstoord is. Een recente explosie bij het pand, in de nacht van 19 op 20 mei, is door de burgemeester als ernstig geweld gekwalificeerd, waardoor de openbare orde verstoord is geraakt.

Veiligheidsrisico’s

Naar het oordeel van de rechter is het sluiten van de woning „ook in dit geval een geschikt middel.” Andere maatregelen – zoals extra surveillance, het inzetten van beveiligingspersoneel en cameratoezicht – hebben de situatie namelijk niet verbeterd. Ook is het aannemelijk dat er veiligheidsrisico’s zijn voor bewoners: een buurtbewoner belandde eerder in het ziekenhuis na een poging tot brandstichting.

De rechter stelt te begrijpen dat het sluiten van de woning een grote impact heeft op het leven van de loodgieter en in het bijzonder zijn kinderen. Maar de rechter vindt niet dat de burgemeester onvoldoende rekenschap heeft gegeven aan de belangen van de kinderen.

Ron van Uffelen laat via zijn advocaten weten de uitspraak als „een uiterst slecht signaal” te zien. Hij doet een dringend beroep op de hoofdofficier van justitie en de burgemeester van Vlaardingen om met hen in gesprek te gaan en te zorgen „dat de rechtsstaat hen beschermt.”