Vlaamse boeren blokkeren met zo’n 500 tractoren Antwerpse Haven

Vlaamse boeren hebben dinsdag met zo’n vijfhonderd tractoren de weg van en naar de haven van Antwerpen geblokkeerd, zo meldt de Belgische verkeersdienst dinsdag op X. Ze willen de doorvoer van handelswaar beperken, en protesteren zo tegen het Vlaamse landbouwbeleid waarover ze maandag voor de derde keer hebben gesproken met het Vlaamse bestuur. Tot nu toe zijn de boeren nog niet tevreden over de toekomstplannen.

De boeren willen meer waardering voor hun sector, en zien de Antwerpse haven als goed voorbeeld van een groep bedrijven die wél door de regering wordt gewaardeerd: „Als belangrijke economische sector vragen de landbouwers het respect en de erkenning die de haven en havenbedrijven ervaren”, aldus organisator Stijn Zelderloo tegen de Belgische omroep VRT.

De boeren hebben de weg niet volledig afgesloten, en laten mondjesmaat auto’s door. Bovendien worden hulpdiensten en wagens die gevaarlijke stoffen vervoeren direct doorgelaten, evenals ploegwissels van havenbedrijven. Dat hebben de boeren afgesproken met de politie. „Wij hebben niet de intentie om elke werkende mens de hele dag te gijzelen, zij mogen door. We gaan het netjes houden”, zegt Zelderloo tegen VRT. „We willen vooral het zware bulkvervoer blokkeren.” Maar door de afgeknepen verkeersstroom zijn er alsnog lange files ontstaan, voor alle automobilisten.

De afgelopen weken zijn boeren door heel Europa met hun tractoren de straat opgegaan om te protesteren tegen nationale en Europese landbouwmaatregelen. Tot nu toe lijken de protesten goed te werken – vorige week schrapte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen drie vergroeningsmaatregelen.


Lees ook
Boeren krijgen uitstel, maar Europese landbouwopgave blijft

Boeren demonstreren in Brussel in de marge van de EU-top op 1 februari.