N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Treinvervoer Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat toch proberen om volgend jaar de Eurostar vanaf Amsterdam Centraal te laten vertrekken.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat, CDA) gaat een „ultieme poging” doen om te zorgen dat de Eurostar volgend jaar toch kan vertrekken vanaf Amsterdam Centraal. Dat zegde de staatssecretaris donderdag toe in een commissiedebat in de Tweede Kamer over het spoor.
Heijnen meldde vorige week vrijdag dat de internationale treinen vanaf juni 2024 niet meer kunnen rijden vanaf Amsterdam Centraal naar Londen. Het Amsterdamse station wordt grondig verbouwd. Door die renovatie is tijdelijk geen beveiligde ruimte beschikbaar waar de marechaussee de paspoortcontrole kan uitvoeren.
Die controle moet tijdelijk gaan plaatsvinden in de Amstelpassage, in het oostelijke deel van het CS, maar die terminal zal niet op tijd klaar zijn. De verbouwing duurt zeven tot elf maanden.
Volgens de staatssecretaris komen de belangrijkste betrokkenen zo snel mogelijk opnieuw bij elkaar om alsnog een plek te vinden waar passagiers kunnen vertrekken. „We gaan er alles aan doen om te zorgen dat treinreizigers internationaal kunnen reizen vanuit Amsterdam.”
Wel via Brussel
Vanaf het centraal station vertrekken nu dagelijks vier rechtstreekse treinen van Eurostar naar Londen. Het gaat om maximaal 250 reizigers vanaf Amsterdam per dag. In Rotterdam stappen nog eens maximaal 165 reizigers aan boord. Treinreizigers kunnen overigens blijven reizen naar Londen – met de Thalys naar Brussel en daar overstappen naar het VK. De paspoortcontrole vindt dan plaats in de Belgische hoofdstad.
De ruimteproblemen op Amsterdam Centraal waren al veel langer bekend. De kwestie kwam dit weekend volop in de belangstelling van publiek en politiek. ProRail en NS meldden vorige week vrijdag aan de staatssecretaris dat het vanaf medio 2024 niet veilig zou zijn om van Amsterdam CS te vertrekken. Dat meldde Heijnen dezelfde dag aan de Kamer.
Leden van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat twijfelden donderdag of Heijnen wel alles in het werk had gesteld om een oplossing te vinden voor de Amsterdamse problemen van Eurostar.
De staatssecretaris legde onder meer uit dat het internationale treinbedrijf – dat sinds vorig jaar de hogesnelheidstreinen van Eurostar en Thalys omvat – geen heil ziet in een vertrek van een ander station dan Amsterdam CS. Dat is het meest aantrekkelijke vertrek- en eindpunt voor toeristen en zakenreizigers.
IT-storing Amsterdam
De Tweede Kamer sprak donderdag ook over de grote IT-storing die zondagavond en maandagochtend het treinverkeer in de regio Amsterdam platlegde. De Kamer wil de verantwoordelijken bij NS en ProRail binnenkort in Den Haag bevragen over de oorzaken van de storing en over de opvang van gedupeerde reizigers.
ProRail meldde donderdag dat de spoorbeheerder de oorzaak van de storing heeft gevonden. Het ging om een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels. ProRail heeft het onderdeel inmiddels vervangen.
In de nacht van vrijdag op zaterdag verplaatst de spoorbeheerder de regionale treindienstleiding weer van Utrecht, waar deze tijdelijk werd beheerd, naar Amsterdam. Die nacht ligt het treinverkeer rond Amsterdam tijdelijk stil.
