Vitesse opnieuw bestraft: zes punten in mindering

De licentiecommissie van de KNVB heeft Vitesse opnieuw een forse sanctie opgelegd. De voetbalclub uit Arnhem, op dit moment actief in de Eerste Divisie, krijgt twaalf punten in mindering, waarvan zes voorwaardelijk.

Dat heeft de voetbalbond maandagmiddag bekendgemaakt. De straf is opgelegd omdat Vitesse volgens de licentiecommissie „onjuiste informatie” heeft verstrekt „in relatie tot de sanctiewetgeving” en te laat was met financiële rapportages.

De sanctie is het gevolg van wat vorig seizoen allemaal misging bij de Vitesse. De club verkeerde in acute financiële nood nadat de geplande overname door Coley Parry, een Amerikaanse investeerder, werd geblokkeerd door de licentiecommissie van de KNVB. Parry kon niet bewijzen waar zijn geld vandaan kwam, noch dat hij genoeg middelen had om Vitesse langere tijd te financieren.

Vitesse bleef daardoor eigendom van de Rus Valeriy Oyf, die zeer nauwe banden heeft met de gesanctioneerde oligarch Roman Abramovitsj, op zijn beurt weer een vertrouweling van de Russische president Poetin. Het leidde ertoe dat Vitesse mogelijk de sanctiewetgeving overtrad, zijn bankrekening dreigde te verliezen, een schuld had van bijna 19 miljoen euro en bovendien zonder accountant zat. Tegelijkertijd zou de informatievoorziening aan de licentiecommissie ernstig tekort hebben geschoten.

Op het nippertje gered

In april vorig jaar kreeg Vitesse daarom al achttien punten in mindering, waardoor degradatie onafwendbaar werd. Ook leek het er lange tijd op dat Vitesse zijn proflicentie zou verliezen. Dat werd op het nippertje voorkomen, met een overname door zakenman Guus Franke.

Inmiddels speelt Vitesse in de Eerste Divisie, na zeven wedstrijden stond de ploeg van trainer John van den Brom op de tiende plek. Door de puntenaftrek zakt de club naar de negentiende en voorlaatste plaats.

„Het is vervelend dat de club opnieuw gestraft wordt voor zaken uit het verleden,” reageert algemeen directeur Edwin Reijntjes op de website van Vitesse. „Zeker in een periode waarin veel positiviteit rondom de club heerst, is dit een klap voor alle Vitessenaren. We willen ons focussen op het vasthouden van de positieve vibe van dit seizoen.”