Violiste María Dueñas: ‘Ik wilde bij mijn debuut graag een statement maken’

Violiste María Dueñas: „De steun van mijn ouders speelt een grote rol in mijn succes.”

Foto Xenie Zasetskaya

Interview

María Dueñas Violiste María Dueñas is nog maar 20 jaar, maar kan zich nu al meten met de wereldtop. Woensdag speelt ze in het Amsterdamse Concertgebouw, met het Concertgebouworkest Young. Wat is het geheim van haar succes? „Ik houd wel van een uitdaging.”

Zelfverzekerd. Duidelijk. Overtuigd. Alles aan de persoonlijkheid van de Spaanse violist María Dueñas (2002) past in het profiel van een wereldster in wording. Je kunt ook zeggen dat ze de top al heeft bereikt, want haar concertagenda staat vol beroemde concertzalen en grote namen om mee samen te spelen. Hoe maak je zó snel carrière dat je uit het ogenschijnlijke niets in een paar jaar tussen de wereldsterren opduikt? In een videogesprek – ze woont en studeert in Wenen – peinst Dueñas over de ingrediënten van haar succes. „Er zijn heel veel factoren. Het is moeilijk om één ding aan te wijzen.”

En dus beginnen we bij het begin. Dueñas groeide op in een gezin waar veel klassieke muziek werd geluisterd. „Toen ik een viool hoorde, wist ik: dit wil ik ook kunnen.” De overtuiging was zo groot, dat Dueñas al op haar zevende op het conservatorium van Granada terecht kon. Op haar elfde kreeg ze een beurs om haar studie te vervolgen in Dresden. Het hele gezin verhuisde mee, om een paar jaar later opnieuw de koffers te pakken, naar Wenen. „De steun van mijn ouders speelt een grote rol in mijn succes.”

Vanaf ongeveer 2018 trekt Dueñas de internationale belangstelling door vrijwel ieder vioolconcours waaraan ze deelneemt te winnen. „Ik ben heel competitief. Van concoursen word je zelfverzekerd en sterk. In technisch opzicht, maar ook mentaal.” Het levert haar een mooie prijzenkast op én een Stradivarius-viool in bruikleen: de ‘Camposelice’ uit 1710.

Belangrijkste moment

De glansrijk verlopen Menuhin Violin Competition in 2021 is misschien wel het belangrijkste moment in haar carrière tot dusver. „Ja, dat was heel bijzonder. Ik keek al naar dat concours toen ik nog klein was. Dan zag je al die jonge violistjes, tieners nog, en dacht ik ‘hoe kan je nou zó goed zijn?’ En nu stond ik daar zelf.” Ze won daar de eerste prijs én de publieksprijs, en kon meteen tekenen bij Deutsche Grammophon. „Dat was echt een droom die uitkwam.”

Een paar maanden geleden verscheen Dueñas’ debuutalbum Beethoven and beyond; een liveopname van Beethovens Vioolconcert, een van de bekendste en meestgespeelde vioolconcerten. Dueñas: „Ik houd wel van een uitdaging. Bij mijn debuut wilde ik graag een statement maken, en zo veel mogelijk kanten van mezelf laten zien. In Beethovens Vioolconcert moet je jezelf prijsgeven.” Dat deed ze in de drie cadensen, de passages waarin de solist mag improviseren. Beethoven liet zelf geen instructies na over de invulling hiervan; die staat iedere violist vrij. Maar de in de praktijk verzinnen alleen de groten der aarde – violisten als Gidon Kremer of Anne-Sophie Mutter – hun cadensen zelf. De veilige keuze, zeker voor jonge violisten, is om terug te vallen op eerder gespeelde en uitgeschreven cadensen van bijvoorbeeld grote negentiende-eeuwse violisten als Joseph Joachim of Fritz Kreisler. Maar ‘veilig’ komt in het woordenboek van María Dueñas niet voor.

„Een paar jaar geleden schreef ik voor het eerst een cadens, toen voor een vioolconcert van Mozart. Ik ben ervan gaan houden. Het geeft je veel inzicht in een muziekstuk, omdat je de structuur en de stijl van een componist heel goed moet analyseren voor je iets kunt improviseren wat erbij past. Ik wilde zo veel mogelijk van Beethoven behouden, en tóch iets van mezelf toevoegen.” Ook voor haar nieuwe album Homage 1770 componeerde ze zelf.

https://www.youtube.com/watch?v=63wnAWwv7RA

Video: María Dueñas speelt het ‘Vioolconcert’ van Beethoven. Een van haar zelfgecomponeerde cadensen begint na minuut 21:43.

Concertgebouworkest Young

Dueñas’ concertagenda voor komend seizoen barst van de grote podia en dirigenten. Woensdag speelt ze in het Amsterdamse Concertgebouw, met het Concertgebouworkest Young, een jaarlijks projectorkest van jonge talentvolle Europese musici die een week begeleid worden door musici van het Concertgebouworkest. De concerten, dit jaar in Amsterdam en Berlijn, zijn onder leiding van Andrés Orozco-Estrada. „Een hoogtepunt in mijn agenda! Ik kende het Concertgebouworkest Young al voor ik de uitnodiging kreeg. Er zijn niet veel initiatieven die zulke jonge musici introduceren in orkestspel op zo’n hoog niveau. Ik denk dat ze er heel veel van leren.”

Haar bliksemsucces levert haar een drukke agenda op, maar geen haar op haar hoofd die twijfelt aan een leven voor de muziek. „Ik krijg nu zo veel kansen en ik maak zo veel mee. En ik ontdekt steeds iets nieuws, waardoor ik nog harder wil werken. Muziek heeft mensen zo veel te bieden. Ik vind het prachtig als ik zie dat ik iemand raak tijdens een concert. Dat is het mooiste aan dit vak.”

María Dueñas speelt woensdag 23 augustus het Eerste vioolconcert van Max Bruch in het Concertgebouw in Amsterdam met Concertgebouworkest Young onder leiding van Andrés Orozco-Estrada. Vrijdag spelen ze hetzelfde programma in het Konzerthaus, Berlijn. Info: kco.nl

Lees ook een reportage over KCO Young: ‘Een concert van 73 jonge talenten uit 27 landen’