Vijftal verdachten moord Zweedse koranverbrander vrijgesproken

Vijf mannen die verdacht werden van betrokkenheid bij de moord op koranverbrander Salwan Momika, zijn vrijdagochtend vrijgesproken door de rechter in Zweden. Dat meldt persbureau AFP. De 38-jarige Momika, een Iraakse vluchteling, stak in de zomer van 2023 meermaals het voor moslims heilige boek in brand. Op 29 januari, daags voor hij met zijn aanhanger Salwan Najem terecht zou staan voor opruiing en aanzetten tot haat, werd hij doodgeschoten in de Zweedse stad Södertälje.

Het vijftal verdachten werd kort na de moord gearresteerd, twee dagen later werden ze weer vrijgelaten om het onderzoek in vrijheid af te wachten. Een officiële aanklacht bleef uit, vrijdag werden de mannen officieel vrijgesproken.

Volgens aanklager Rasmus Öman betekent dat niet dat de Zweedse autoriteiten het onderzoek staken. Volgens hem hebben zij namelijk „een vrij duidelijk idee” van wat er gebeurd is, maar op dit moment zijn er geen officiële verdachten in de zaak. Het Zweedse Openbaar Ministerie gaat dan ook verder met het onderzoek.

Provocatie

In aanloop naar de moord op Momika liepen de spanningen tussen Zweden en Midden-Oosterse landen op. Tot twee keer toe bestormden Iraakse demonstranten in juli 2023 bijvoorbeeld de Zweedse ambassade in Bagdad, waar zij brand stichtten. Momika’s verbrandingsdaden en vermeend opruiend taalgebruik werden door islamitische landen als provocatie gezien. In Zweden valt het verbranden van een koran onder de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting, maar het Zweedse OM ging toch tot vervolging over, omdat Momika moslims zichtbaar zou hebben geminacht met zijn acties.

De moord, die werd gepleegd op het moment dat de Assyrisch-Iraakse christen Momika livestreamde op TikTok, legde opnieuw een vergrootglas op de diplomatieke relatie tussen Zweden en islamitische landen. Zweden besloot daarop het terreurdreigingsniveau te verhogen, uit vrees dat het land een „prioritair doelwit” was geworden.

Kort na de moord op Momika stelde de Zweedse premier Ulf Kristersson namelijk dat er mogelijk een „buitenlandse mogendheid” bij de zaak betrokken was, zo schreef de Zweedse publieke omroep SVT kort na de moord. Wat hij daarmee precies bedoelde, is niet duidelijk.

Na een aantal dagen uitstel besloot de rechtbank in Stockholm uiteindelijk de rechtszaak tegen Najem voort te zetten. Hij werd schuldig bevonden aan het aanzetten tot etnische haat tijdens vier koranverbrandingen in 2023. Momika werd niet veroordeeld.


Lees ook

Koranverbrandingen komen hard aan bij Zweedse moslims: ‘Het verbranden van ons heilige boek valt niet onder vrije meningsuiting’

De Centrale Moskee in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Imam Mahmoud Khalfi noemt de koranverbranding die er eind juni voor de deur plaatsvond „afschuwelijk” voor moslims wereldwijd.